Maaş Yazısı Örneği – Maaş Yazısı Nedir, Maaş Yazısı Word

Maaş yazısı örneği, iş yerinizden talep edebileceğiniz evraklardan birisidir. Özellikle bankalardan kredi çekmek isteyen kişiler, kredi başvuru aşamasında bankanın bazı talepleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Bankalar, kullandıracakları kredileri güvence altında tutabilmek için bazı yöntemlere başvuruyor.

Bu yöntemlerin en önemlisi de aylık gelirinizi kanıtlar nitelikteki belgeler. Eğer belgeleriniz bankada mevcutsa, zaten bu durumda yeniden istemelerine de gerek kalmıyor. Fakat bu durum başınıza gelirse, iş yeri veya iş yerinin muhasebe departmanı ile görüşerek kendi adınıza maaş yazısı örneği talep edebilirsiniz.

Maaş Yazısı Örneği

Maaş yazısı, kişinin ne kadar maaş aldığını gösteren bir belgedir. Kredi başvurularında talep edilen maaş yazısı, kişinin çalıştığı kurum tarafından doldurulması gereken bir evraktır. İster el yazısı ile ister bilgisayar ile hazırlansın, maaş yazısı kaşe ve imzalı olmak zorundadır. Maaş yazısı nedir sorusunun ayrıntılı cevabını, maaş yazısı için gereken tüm ayrıntıları ve maaş yazısı örneği yazının devamında.

Maaş yazısı örneği, aslında maaş bilgilerinin yer aldığı bir evraktır. Maaş yazısı nedir diye soracak olursanız, bu da yine maaş bordrosu yerine kullanılabilen bir evraktır. Bazı durumlarda maaş yazısını bankalar talep edebilir. Örneğin kredi başvurusu sırasında maaş yazısı almak gerekebilir.

Maaş Yazısı Örneği Word

Maaş Yazısı Örneği Word indirdownload Örnek Maaş Yazısı İndir Worddownload

Kurumumuzda/firmamızda ………………. tarihinden bu yana kesintisiz ve kadrolu şekilde çalışmakta olan ……………. SGK sicil numaralı, …………….. TC Kimlik Numaralı, ………….’ın kurumumuzda/firmamızda hala çalışmakta olduğunu onaylıyoruz. Kurumumuzda/firmamızda çalışan personelimize …….. tutarında net maaş verilmekte olup kişinin maaşı üzerinde herhangi bir haciz veya kesinti bulunmamaktadır. 

Bu yazının maaş bordrosu yerine geçmesini arz ederiz.

Tarih

Şirket ismi ve kaşe

Maaş yazısı örneği Word indir.

Örnek Maaş Yazısı

Kurumumuzda 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana kesintisiz ve kadrolu şekilde çalışmakta olan 01010101 SGK sicil numaralı, 1234567891234 TC Kimlik Numaralı Ayşe Topçu’nun, kurumumuzda hala çalışmakta olduğunu onaylıyoruz. Kurumumuzda çalışan personelimize 3.000,00 TL tutarında net maaş verilmekte olup kişinin maaşı üzerinde herhangi bir haciz veya kesinti bulunmamaktadır.

Bu yazının maaş bordrosu yerine geçmesini arz ederiz.

17.06.2020

Şirket ismi ve kaşe

Maaş yazısı örneği * Bankaya sunulabilir.

Dilerseniz çalıştığınız iş yerinden evlilik veya diğer mazeretler hakkında alabileceğiniz ücretli izin haklarınız konusunda hazırlamış olduğumuz evlilik izni kaç gün yazımızı da okuyabilirsiniz.

Maaş Yazısı Nedir, Neden İstenir?

Maaş yazısı örneği
Maaş yazısı örneği.

Maaş yazısı, genelde büyük tutarlı kredi başvurularında talep edilen bir dilekçedir. Maaş bordrosunun alınamadığı durumlarda maaş yazısı maaş bordrosu yerine kullanılabilir. Kısaca maaş yazısı, kişinin aylık gelirini belgeler ve kredi başvurusu için ödeme gücünün bulunduğunu ispatlar niteliktedir.

Özellikle konut kredisi gibi daha büyük meblağlara sahip kredi başvurularında maaş yazısı istenmektedir. Görev belgesi olarak da isimlendirilebilen maaş yazısı, güncel olmalı ve gerçek bilgilere dayanmalıdır.

Maaş yazısı neden istenir, kimler ister?

Bankalar, iş yerleri ve diğer resmi kurumlar maaş yazısı talep edebilir.

  • Bankalar kredi başvurusu sırasında,
  • Elden ödenen maaşların tespit edilmesi,
  • Çalışana yüksek maaş yazısı örneği,
  • Maaş bordrosu yerine kullanmak üzere,
  • Bankadan kredi kartı başvurusu yaparken.

Maaş Yazısı Nasıl ve Nereden Alınır?

Maaş yazısı muhakkak kişinin çalıştığı kurum tarafından verilmelidir. Başka bir kurum veya şirketten maaş yazısı talep edilemez. Kişi çalıştığı iş yerinin Muhasebe veya İnsan Kaynakları departmanına başvurarak talebini dile getirdiğinde kısa süre içerisinde maaş yazısı teslim edilecektir. 

Maaş yazısı örneğinin kopyasını bilgisayar üzerinden çıkartıp belgeyi talep ettiğiniz departmana teslim ederek sürecin hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Maaş Yazısı Hangi Bilgileri İçermelidir?

Maaş yazısı nedir sorusunun ardından merak edilen bir diğer konu da bu dilekçenin içermesi gereken bilgilerdir. Hazırlanacak belgenin üzerinde aşağıda verilen bilgiler olmak zorundadır;

  • Kişiye ait TC Kimlik Numarası
  • İsim, Soy isim
  • Anne ve Baba adı
  • SGK iş yeri ve sicil numarası
  • Doğum tarihi
  • Doğum yeri
  • Nüfusa kayıtlı olduğu il ve ilçe (Kimlikte yazan)
  • SSK sicil numarası

Bu bilgilerden herhangi birinin dilekçede bulunmaması veya yanlış olması durumunda maaş yazısı banka veya yazıyı isteyen kurum tarafından kabul edilmez, bilgi eksikliği veya yanlışlığı tespit edildiğinde kredi başvurusu iptal edilebilir. Dilerseniz bunun yerine e-devletten gelir belgesi de alabilirsiniz. Bu yüzden dilekçe hazırlandıktan sonra tüm bilgiler kontrol edilmeli ve doğruluğundan emin olunmalıdır.

Maaş Yazısı Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dilekçede bulunan işe başlama tarihi doğru yazılmalı, tarih hatırlanmadığında rastgele bir tarih yazılmamalıdır. İşe başladığı tarihi hatırlamayan kişiler SGK’dan veya çalıştıkları kurumdan öğrenebilir.
  • Dilekçe üzerindeki bilgilerin doğruluğundan emin olunmalı, eksik veya yanlış bir bilgi olmamalıdır.
  • Dilekçeye mutlaka tarih atılmalıdır.
  • Dilekçenin alt kısmına atılan şirket imza ve kaşesi “Islak imza ve kaşe” olmalıdır.
  • Geçmiş yıllarda hazırlanan maaş yazının hiçbir değeri yoktur. Yani başvurularda kullanılmaz. Çünkü özellikle kredi başvurularında bankalar kişinin o ay aldığı maaşın ve düzenli bir işinin olup olmadığının ispatını ister. Bu sebeple maaş yazısı güncel olmalıdır.

Herkes Maaş Yazısı Düzenleyebilir Mi?

Hayır, herkes maaş yazısı düzenleyemez. Eğer bir çalışan SGK’lı yani sigortalı ise maaş yazısı, SGK tarafından düzenlenmelidir. İş yerinizin muhasebecisi, ilgili yazışmaları yaparak SGK’dan maaş yazısı talep edebilir. Bunun yerine işveren imzalı maaş dökümü ve bordrosu da geçerli kabul edilebilir.

Bankaya maaş yazısı vermeniz gerekiyorsa, bunun için banka ile görüşmeniz gerek. Banka, bazı durumlarda belgeyi kabul etmeyebilir. Bunun önüne geçmek için e-devletten E-Bordro sistemini kullanarak maaş bordrosu alabilirsiniz. Eğer zorluk yaşıyorsanız yine iş yeri muhasebeciniz ile görüşebilirsiniz.

Bankalar Maaş Yazısı Kabul Eder Mi?

Maaş yazısı, maaş tutarını yüksek göstermek için hile yapılarak düzenlenebiliyor. Banka bu durumun farkında olduğundan, maaş yazısını kabul etmeyebiliyor. Eğer kredi başvurusu sırasında sizden aylık gelir bilgisi veya bordro talep ediliyorsa; maaş yazısı örneği yerine bankaya istediği belgeyi sunmalısınız.

Maaş yazısı örneği, SGK tarafından düzenleniyorsa banka bunu kabul edecektir. Ancak SGK maaş yazısı örneği düzenlemek için, çalışanın maaşını bankadan alması şartını öne sürüyor. Maaşını elden alan kişilerin maaş tespiti yapılamayacağı için, SGK bu durumlarda maaş yazısı vermekten çekinebiliyor.

Maaş Bordrosu ile Maaş Yazısı Örneği Aynı Mı?

Hayır değildir. İkisi birbirinden farklı belgedir ve tamamen farklı düzenlenir. Maaş bordrosu, işveren tarafından düzenlenebilir. Maaş yazısı örneği de aynı şekilde. Ancak maaş bordrosu, e-devlet üzerinden T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı E-Bordro sistemi üzerinden de rahatlıkla ulaşılabilir durumdadır.

Eğer banka veya başka bir kurum sizden maaş yazısı talep ediyorsa, bunu e-devletten edinebilirsiniz. E-Devlet e-Bordro sistemini kullanabilir, dilerseniz gelir belgesi çıkarabilirsiniz. Gelir belgesi çıkaramıyorsanız, işveren tarafından yardım isteyebilirsiniz. İşveren, SGK üzerinden maaş bilgisi çıkarabilir.

SGK Dökümü Maaş Yazısı Yerine Geçer Mi?

Maaş yazısı, genelde bankalar tarafından talep edilir. Maaş yazısı örneği, kişinin aylık gelirini tespit etmek amacıyla istenir. Aylık sabit bir geliriniz varsa ve herhangi bir sektörde SGK’lı çalışan olarak görünüyorsanız, bankaya SGK dökümü sunarak da aylık gelir bilgisi paylaşabilirsiniz.

Aynı zamanda maaş haricinde geliriniz varsa, bunu da resmi olarak ispatlamanız gerekiyor. Mesela aylık düzenli bir gayrimenkul geliriniz varsa, bunun ödemelerinin bankadan alınıyor olması gerekiyor. Bu tür taşınmazlardan elde edilen gelirlerin ödemelerinin tamamı banka aracılığı ile alınmalıdır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir