ÖABT Nedir? 2022 KPSS ÖABT Ne Zaman Yapılacak?

ÖABT nedir diye merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Bildiğiniz üzere ÖSYM, 2022 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı ile ilgili yeni düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu sınav oturumları ile ilgili değişiklikler de yapılan düzenlemeler içerisinde yer alır. Kamuda öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin girmek zorunda olduğu Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), birden fazla oturumdan oluşan bir sınav türüdür. Atanmak isteyen öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu sınav oturumları bulunur.

Son yapılan düzenlemeler ile öğretmen adaylarının ÖABT’ye girmesi şart koşulmuştur. Peki, ÖABT nedir, ÖABT ne demektir? Yazımızda güncel 2022 ÖABT bilgileri hakkında tüm detaylar paylaşılmıştır. KPSS öabt nedir diye merak ediyorsanız, Alan Bilgisi Testi anlamına gelmektedir. Bu sebeple KPSS’ye girecek olan öğretmen adayları, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi‘nden de başarıyla geçmeliler.

ÖABT Nedir?

Açılımı; Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olan ÖABT, KPSS oturumları arasında öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu bir sınav oturumudur. İsminden de anlaşılacağı gibi bu sınavda adayın öğretmenlik yapacağı alana yönelik sorular sorulur. Diğer oturumlara giren adaylardan farklı olarak bu oturuma giren kişilerin puan türü KPSS P121 olarak ifade edilmektedir.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, 2019 yılında ÖSYM tarafından yapılan düzenlemeler ile birlikte zorunlu hale gelmiştir. Adından da anlayacağınız üzere; öğretmen adaylarının kendi alanındaki bilgilerin ölçüldüğü bir sınavdır.

ÖABT 2022 Ne Zaman?

ÖABT 2022 sınav tarihi hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Bunun temel sebebi, henüz sınav tarihlerinin belli olmamasıdır. Bu sınav tarihleri, sınav tarihi yaklaştığında ÖSYM tarafından açıklanmaktadır. KPSS’ye girecek olan adaylar, başvurularını gününde aksatmadan tamamlamakla zorunludurlar.

2022 ÖABT Ne Zaman?

  • Tahmini ÖABT 2022 sınav tarihi: 14 Ağustos 2022’dir.

KPSS’nin ve oturumlarının ertelenmesi ile ÖABT ne zaman sorusu sınava girecek adayların en çok merak ettiği konular arasına girmiştir. Öğretmenlerin girmek zorunda olduğu Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi bu sene 20 Eylül tarihinde gerçekleştirilecektir. Güncelleme: Sınav yapılmıştır.

KPSS ÖABT Oturumuna Girmek Zorunlu Mu?

Öğretmen olarak atanmak isteyen kişiler Genel Yetenek – Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavları haricinde Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) girmek zorundadır. Tüm öğretmenlik branşları için bu durum geçerlidir. Sınava girecek kişiler KPSS başvurusu esnasında girecekleri oturumları seçerken ÖABT oturumunu da seçmeli ve sınav ücretini yatırmalıdır. ÖABT sınavına girmeyen öğretmen adayları, atanmak için yeterli KPSS puanına sahip olamadığı gibi atanma talebi de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmez. 

ÖABT Ne Demek?

ÖABT, devlet kurumları yani devlet okullarında öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin KPSS sınavı oturumlarında girmesi gereken oturumlardan biridir. Bu oturum, devlette görev yapmak isteyen öğretmen adayları için zorunlu kılınmıştır. Zorunlu olması sebebiyle de, ÖABT alanından başarılı olmak bir devlet okulunda öğretmen olmayı etkileyen direkt durumlardan biridir.

Eğer öğretmen olduktan sonra özel bir sektörde çalışacaksanız zaten KPSS şartı yoktur. KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı anlamına geldiğinden, öabt nedir konusunun özel sektör için bir geçerliliği yoktur. ÖABT nedir sorusu, sadece devlet okullarında görev yapmak isteyen sınıf ve branş öğretmenleri için geçerli bir sınav oturumudur. ÖABT nedir sorusuna bu şekilde yanıt vermek son derece doğru olacaktır.

ÖABT’ye Kimler Girebilir?

Devlet bünyesinde öğretmenlik yapmak isteyen kişiler, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeli ve gerekli olan puanı almak zorundadır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi de girilmesi gereken oturumlardan biridir. Öğretmen adaylarının KPSS ÖABT’ye girebilmesi için Eğitim Fakültesi veya Fen Edebiyat Fakültesi bölümlerinin birinden mezun olmuş olması gerekir. ÖABT’ye girebilme şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğitim Fakültesi veya Fen Edebiyat Fakültesi bölümlerinden en az birinden mezun olmak,
  • Formasyon eğitimi almış ve eğitimi başarıyla tamamlamış olmak,
  • Sınava başvuru yapılan tarihte üniversiteden mezun olmuş olmak.

ÖABT’de Kaç Soru Var?

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin girmesi gereken sınav oturumlarından yukarıda bahsetmiştik. Sınav oturumlarının soru sayısı ve sınav süresi değişiklik gösterir. Bu sınav oturumlarının soru sayısı ve sınav süresi bilgileri ise şu şekildedir;

  • Genel Yetenek: 60 soru – Genel Kültür: 60 soru = 120 Soru / 130 dakika
  • Eğitim Bilimleri: 80 soru / 100 dakika
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi: 40 soru – Alan Eğitimi Testi: 10 soru = 50 soru / 75 dakika

ÖABT’ye Girmek Zorunda Olan Öğretmen Branşları

ÖSYM tarafından yapılan son değişikliklerle 16 olan ÖABT branşları 18 olarak güncellenmiştir. Bahsettiğimiz öğretmen branşları, ÖABT sınavına girmek zorundadır. Bu sınav Alan Bilgisi Testi olduğundan, altta yazan branşların tümü sınava girmekte zorunludur. Bunun için alttaki branştakiler sınava başvuru yapmalılar.

ÖABT zorunlu olan öğretmenlik branşları

  • Türkçe
  • Örgün Öğretim Nedir?
  • Fen ve Teknoloji
  • Sosyal Bilgiler
  • İlköğretim Matematik/Lise Matematik
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Coğrafya
  • Tarih
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • İngilizce
  • Rehber Öğretmen
  • Sınıf Öğretmeni
  • Okul Öncesi Öğretmeni
  • İmam Hatip Meslek Dersleri
  • Beden Eğitimi

Öabt nedir ve zorunlu branşlar nelerdir? Üstteki listedeki gibidir.

ÖABT Puan Türü Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Bu 18 öğretmenlik branşı KPSS puanı P121 puan türüne göre hesaplanır. Bu branşlar haricinde kalan öğretmenlik branşlarının KPSS puanı ise P10 puan türüne göre hesaplanır. P121 puan türü hesaplaması;

  • [ (Genel Kültür + Genel Yetenek) x 0,15] + (Eğitim Bilimleri x 0,15) + (Öğretmen Alan Bilgisi Testi x 0,6) + 40

Formülüne göre hesaplanır. Bu formüldeki 40 sayısı sabit bir sayıdır ve her hesaplamada aynıdır, değişmez.

ÖABT nedir ve ÖABT Puan Hesaplama

  • Genel Kültür + Genel Yetenek sınavından toplam 80 net
  • Eğitim Bilimleri sınavından 60 net
  • ÖABT’den 35 net yapan bir kişinin KPSS P121 puanı, 
  • (80×0.15)+(60×0.15)+(35×0.6)+40 = 12+9+21+40 = 82 olarak hesaplanır.

Özetle; ÖABT, devlete bağlı eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarından biridir ve yazı içerisinde sayılan 18 öğretmenlik branşının bu teste girmesi zorunludur. 2020 yılı ÖABT sınavı 20 Eylül tarihinde gerçekleştirilecektir. Bu şekilde ÖABT nedir ne zaman sorularının detaylı anlatımını sizlerle paylaşmış olduk.

ÖABT geçmiş soru anahtarlarına da ÖSYM sitesinden ulaşabilirsiniz.

2021 geçmiş sorular: https://www.osym.gov.tr/TR,21262/2021-kpss-ogretmenlik-alan-bilgisi-testi-oabt-temel-soru-kitapciklari-ve-cevap-anahtarlari-10.html

2022 Yılında ÖABT Sınavına Kimler Girebilir?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev alacak, devlet okullarından birinde görev almak isteyen ve öğretmenlik yapmak isteyen tüm öğretmen adayları, ÖABT sınavına girebilir. 2022 yılında yapılacak olan KPSS sınavında, ÖABT alanında başarılı olan öğretmen adayları devlet okullarında görev yapabilecek. Detaylar ise önümüzdeki günlerde paylaşılacak. 2022 ÖABT tahminen 14 Ağustos’ta yapılacaktır.

KPSS Alan Bilgisi ve ÖABT Nedir? İlişkisi Nedir?

KPSS alan bilgisi de ÖABT’tır. Kendi branşında öğretmenlik yapmak isteyen adaylar, ÖABT sınavından belirlenen puan üzerinden mutlaka başarılı olmalıdır. Başarılı olamayan öğretmen adaylarının ataması yapılmaz.

ÖABT Nedir Sıkça Sorulan Sorular

ÖABT ne demektir?

ÖABT’nin açılımı; Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’dir. 2019 – 2020 yılında ÖSYM tarafından zorunlu hale getirilmiştir.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde kaç soru var?

ÖABT sınavında toplam 50 soru bulunmaktadır. 50 soru çözümü için toplam 75 dakika süre verilmektedir.

Alan Bilgisi Nedir?

Öğretmenlerin seçim yapacağı branşlardaki seviyesini ölçmek amacıyla yapılan bir testtir. ÖSYM tarafından 2019 yılında getirilen düzenlemeler ile birlikte zorunlu hale gelmiştir.

ÖABT 2020 yılında ne zaman yapılacak?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi 20 Eylül 2020’de yapılacaktır.

ÖABT çıkmış sorular nereden bulunur?

KPSS ile ilgili kitap satışı yapan yayınevi veya internet sitelerinden ulaşabilirsiniz. Alan Bilgisi Testi çıkmış sorular ile pratik yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Tüm branşlar için zorunlu mudur?

ÖABT 2019 yılında 16 branş için geçerliyken, 2020 yılında bu branşlar 18 olarak güncellenmiştir. Güncellenen ve ÖABT nedir kimler girebilir hakkında bilgi edinmek için sitemizdeki yazıya başvurabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir