e-devlet
Devlet Sitesi
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Gizlilik Politikası
  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Ana Sayfa
  • e-Devlet
  • Sorgulamalar
  • Bankacılık
  • Askerlik
  • Eğitim
  • Nüfus
  • Bilgi Arşivi
Devlet Sitesi
  • Ana Sayfa
  • e-Devlet
  • Sorgulamalar
  • Bankacılık
  • Askerlik
  • Eğitim
  • Nüfus
  • Bilgi Arşivi
Devlet Sitesi
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Devlet Sitesi / Bankacılık / Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kara Listede Miyim?

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kara Listede Miyim?

Kara liste sorgulama, sicili bozuk olan kişiler tarafından yoğun olarak merak edilen konuların başında geliyor. Bir kişi, kredi ödemesini aksattıktan hemen sonra kara listeye girmez. Kara listede olmanız için borçlarınızın yasal takibe düşmüş olması, yani icralık olması gerekir.

Yazar: e-Devlet
31 Aralık 2021
Kara liste sorgulama
0
Paylaş
32.9k
Görüntüleme
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Kara liste sorgulama, bankaların sunmuş olduğu kredili ürünleri ödemediğimizde başımıza gelebilecek yasal takip işlemlerinden hemen sonra uygulanan bir yöntemdir. Bankalar, kredi borçlarının düzenli olarak ödenmesi konusunda oldukça titiz davranıyor. Eğer bankalardak kredi çekmiş ve ödemelerini aksatarak yapıyorsanız kredi notunuzun düşeceğini ve bankanın da defalarca arayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Elbette bu durum, hemen kara listeye gireceğiniz anlamına da gelmiyor. Kara listeye girmeniz için bir çok aşamadan geçiyor olmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, borcun 3 ay üst üste ödenmemesi, kara listeye girmenize sebep olabilir. Bu durumda da kara liste sorgulama ihtiyacı ortaya çıkar.

  • Gelir belgesiz kredi veren bankalar
  • Tefeci arıyorum

Üst üste 3 ay boyunca ödeme yapmadığınız banka borçlarınız, yasal takip işlemleri sebebiyle avukata verilecektir. Bu aşamada ödeme yapmanız için bir ödeme emri de tarafınıza ulaştırılacaktır. Artık bu aşamadan sonra muhatabınız bankalar değil, bankanın dosyaya atamış olduğu avukatlar olacaktır.

Bu yazıdan neler öğreneceksiniz? göster
1 Kara Listede Miyim, Nasıl Öğrenebilirim?
2 Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama (Kırmızı Kalem)
3 Kredi Notum 0, Kara Listede Miyim?
4 TC Kimlik No ile Kara Liste Sorgulama
5 Kara Liste Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
6 Kara Listeden Çıkmak Mümkün Müdür?

Kara Listede Miyim, Nasıl Öğrenebilirim?

Bankalar, kredi başvurusunu onaylama kararı alırken başvuru yapan kişinin geçmiş dönemlere ait bankacılık işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bu talebi karşılamak için Kredi Kayıt Bürosu, bankalardan işlem gerçekleştiren tüm kişilerin işlem geçmişlerini kayıt altında tutar. Bu kayıtlarda bulunan bilgilere göre herkesin bir kredi notu bulunur. Kara liste sorgulama da böyle yapılır.

Kredi notunun yüksek olması, borçların düzenli olarak ödendiğini, herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade ederken kredi notunun düşük olması, borçların ödenmediğini veya aksatıldığını, birden fazla kredi borcu bulunduğunu veya borçlar yüzünden kişi hakkında yasal takip başlatıldığını belirtir.

Yasal takip süreci, aslında kişinin artık kara listeye alındığının bir göstergesidir. Kredi borcunuzu 1-2 gün geciktirmek sadece kredi notunuzu düşürse de, üst üste aylarca ödeme yapmamak kredinin artık avukata verileceğinin de habercisi olarak kabul edilebilir. Kara listede olup olmadığınızı anlamanın yollarını tarif etmeden öcne, isterseniz kara listeye girmenize sebep olabilecek durumlara da hep birlikte göz atalım.

  • Kredilerin düzensiz ödenmesi
  • Kredi borcunun 3 ay gecikmeye girmesi
  • Kredi kartı borcunun ödenmemesi
  • Kredi kartı borcunun 3 ay aksatılması

Yasal takip işlemlerinin başlangıcına sebep olabilecek durumlar arasında gösteriliyor. Bu durumda yapmanız gereken tek şey, sizi arayacak olan avukat ile görüşüğ borcun ne şekilde ödeneceğini öğrenmek. Genellikle bankalar ve avukatlar borçların hızlı yoldan tahsilatını isteyeceği için, ödeme kolaylığı da sağlayacaktır.

Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama (Kırmızı Kalem)

Eğer bankalara yaptığınız kredi başvuruları sürekli reddediliyorsa Merkez Bankası kara liste sorgulama işlemini gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz. Sorgulamalar sonrasında kredi notunuzun çok düşük çıkması veya yasal takip başlatılan bir dosyanın bulunması kara listeye alındığınızın bir göstergesidir.

Kara liste sorgulama, genel anlamda borçların ödenmemesi sebebiyle olur. 90 gün süre ile borç ödemesi yapılmadığında kişi hakkında yasal takip başlar. Yasal takip, dosyanın bankadan çıkıp avukata yönlendirildiği anlamına gelir. Avukat aracılığı ile bir süre daha borç tahsil edilmeye çalışılır ancak sonuç alınamazsa süreç hacze kadar gidebilir. İlgili dosyanın avukata yönlendirilmesi ile kişi kara listeye otomatik olarak alınmış olur.

Kara liste sorgulama işlemi için uygulanabilecek birden fazla yöntem bulunur. Bunlardan en kesin sonuç vereni Findeks raporu talep etmektir. https://www.findeks.com/ adresi üzerinden Findeks raporu başvurusu yaparak kredi notunuzu öğrenebilir, bu sayede kara listede olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz. Eğer Findeks notunuz 200-300 gibi çok düşük sayılarda ise ve yasal takibe alınmış borç bilginiz bulunuyorsa, kara listeye alındığınızdan söz edilebilir. Kredi notunun düşük olması, kesinlikle kara liste göstergesi değildir.

Kredi Notum 0, Kara Listede Miyim?

Kredi notunun sıfır olması her ne kadar kara listenin habercisi olsa da, bu her durum için geçerli değil. Bankalardan kredi kartı veya kredi kullanmayan, daha önce bankalarla çalışmamış bir kişinin kredi notunun sıfır olması oldukça doğaldır. Bu sebeple, kredi notu sıfır olan herkes için kara listede demek doğru olmaz. Kredi notunuzun düşük olduğunu düşünüyorsanız, avukatlık olan borcunuz olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Kısacağı, kredi notunun 0 olması, kara listede olduğunuz anlamına gelmez. Bunu daha bir sürü sebebi olabilir. Bu sebeple sadece kredi notunun sıfır olmasından yola çıkarak “Kara liste sorgulama” yöntemi uygulandı denilemez. Bunun yerine vermiş olduğumuz diğer yöntemleri denemenizi tavsiye ederiz.

TC Kimlik No ile Kara Liste Sorgulama

Geçtiğimiz yıllarda e-Devlet Kapısı üzerinden TC Kimlik No ile risk raporu almak mümkün hale gelmiştir. Sistem üzerinden risk raporu başvurusu yapıldıktan sonra geçmiş dönemlere ait tüm bankacılık işlemlerini tek bir rapor üzerinde görmek mümkün hale gelir. Yasal takibe alınan dosya olması durumunda kara listeye alınmış olma ihtimali çok yüksektir. Dilerseniz bu aşamada Findeks danışmanları ile de çalışabilirsiniz.

TC Kimlik Numarası’nı kısa mesaj olarak gönderip SMS ile kara liste sorgulama yaptırmak maalesef mümkün değildir. Kara listeye alınma işlemi, tüm bankalarda olan işlemlerin bütününü kapsadığı için genel bir rapor hazırlanması gerekir. Bu da yukarıda bahsettiğimiz risk raporu ve Findeks raporu ile mümkündür.

Kara Liste Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Kara listede olup olmadığınızı anlamak için bir çok yöntem olduğunu söylemiştik. Bunlardan en belirgin olanı ve ön plana çıkanı ise tahmin ettiğiniz üzere yasal takipte dosyanız bulunması. Bankada bulunan kredi veya kredi kartı borçlarınızı 90 günlük süre içinde ödeme yapmamışsanız, yasal takip işlemlerinin başlayacağını net bir şekilde ifade edebiliriz. İşte bu aşamadan sonra kara listeye girmiş olursunuz.

Kara listeye girdikten sonra ise diğer bankalar ile olan çalışmalarınız da olumsuz yönde etkilenecektir. Kara listeye girdikten sonra diğer bankalarla da sicil durumunuz paylaşılacak ve bu durum KKB tarafından kayıt altına alınacaktır. Kara listeden çıkma konusunda oldukça yanlış bilgi dolaşıyor olsa da, bu işlemin sandığınız kadar kolay olmadığını da bilmelisiniz. Kara liste sorgulama işlemleri için alttaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Findeks.com risk analizi raporu almak
  • Findeks not danışmanı hizmeti ile yasal takip işlemlerini sorgulamak
  • Merkez bankası ile kara liste sorgulama işlemleri
  • Bankalar ile görüşerek kara liste durumu öğrenme
  • E-Devlet Risk Analizi Raporu almak

Kara Listeden Çıkmak Mümkün Müdür?

Kara listeden çıkmak için borçların ödenmesi gerekir. Borçların ödemesi bitmese bile uzun bir süre hiçbir taksit atlamadan ödeme yapmak ve yeni kredi başvurusu yapmamak Merkez Bankası’nın gözündeki imajınızı değiştirecektir. Ancak bu, sabır ve zaman isteyen bir durumdur. Çok kısa süreler içerisinde kara listeden çıkmak ve yeni kredi almak ne yazık ki kolay değildir. Kredi notunuzu hızlı bir şekilde yükseltmek istiyorsanız, bankaların kara listede olanlara sunmuş olduğu bloke teminatlı kredi kartı isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Kara liste sorgulama işlemi tamamen ücretsiz olup, zaten basit yöntemlerden oluşur. Bu basit yöntemleri kullanarak siz de kara liste sorgulama yapabilir, dilerseniz sorgulama yaparken kredi notunuzu da öğrenebilirsiniz. Kredi notu ile birlikte kara liste bilgisi alabiliyorsunuz. Yazımızda kara liste bilgilerine ait tüm detayları paylaştık. Eğer siz de kırmızı kalem olduğunu düşünüyorsanız lütfen sorgulama yapın.

Bizi Google'da Takip Et

Soru & Cevap

Yorumlar 6

  1. Sedat dedi ki:
    3 Kasım 2021, 20:32

    Kırmızı kalem yedim, bunun bir çözümü var mı?

    Cevapla
    • e-Devlet dedi ki:
      4 Kasım 2021, 00:27

      Borcunuzu tamamen kapatmalı ve ardından kredili ürünler kullanmalısınız. Borcunuzu kapatmadan kara listeden çıkmak ya da kredi kullanmak gibi bir imkanınız yok. Dilerseniz kara listeden nasıl çıkılır isimli yazıya da göz atabilirsiniz.

      Cevapla
  2. Kredi dedi ki:
    1 Kasım 2021, 00:53

    Findeks raporunda yapılandırmış olduğum kredim idari kanuni takipte yazıyor, bu kara liste demek mi? Kredi notum da sıfırlanmış.

    Cevapla
    • e-Devlet dedi ki:
      1 Kasım 2021, 14:57

      Merhaba, bu durumda kara listedesiniz demek doğru olmaz. Kredi borcunu üst üste geciktirdiğiniz oldu mu? Eğer öyleyse, kara listeye alınmış olabilirsiniz.

      Cevapla
  3. Ömer Ustabaş dedi ki:
    22 Mayıs 2020, 04:19

    Kara listede olduğumu öğrendim fakat üzerinden çok uzun yıllar geçmiş. Zaten borçların tamamını da ödedim şu an icra takibi falan yok. Bankalarla çalışmaya devam edebilir miyim?

    Cevapla
    • e-Devlet dedi ki:
      22 Mayıs 2020, 22:58

      Eğer takipte olan aktif borcunuz yoksa bankalarla çalışmaya başlayabilirsiniz. Kredi notunuzu yükseltmek için bloke teminatlı kredi kartı kullanabilirsiniz.

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler İçerikler

  • Araç Sahibi Sorgulama
  • TC ile Banka Hesabı Sorgulama
  • Bezmialem Tahlil Sonuçları
  • Özel Güvenlik Kartı Sorgulama
  • İsimden Numara Sorgulama
  • PTT Kargo Sorgulama

Bankacılık Makaleleri

  • Bekleyen Provizyon Ne Demek?
  • Sicili Bozuk Olana Kredi
  • PTT Kart Şifre Alma
  • Hafta Sonu Havale Yapılır Mı?
  • Kara Liste Sorgulama
  • Bloke Teminatlı Kredi Kartı
  • EFT Sorgulama

En Çok Okunanlar

  • Boş Plaka Sorgulama
  • İcra Dosyası Kapatma
  • Plaka Yenileme
  • Mahkeme Çeşitleri
  • Engelli Raporu
  • Hijyen Belgesi
  • ÖABT Nedir?
  • Veli İzin Dilekçesi
  • Mavi Diploma Nedir?
  • Görev Yeri Belgesi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Site Haritası

© 2021 Devlet Sitesi - Tüm hakları saklıdır. İnternet sitemizin resmi kurum ve kuruluşlar ile herhangi bir alakası yoktur. Sitemizde yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Şartlarını kabul etmiş sayılır.

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • e-Devlet
  • Sorgulamalar
  • Bankacılık
  • Eğitim
  • Askerlik
  • Bilgi Arşivi

© 2021 Devlet Sitesi - Tüm hakları saklıdır. İnternet sitemizin resmi kurum ve kuruluşlar ile herhangi bir alakası yoktur. Sitemizde yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Şartlarını kabul etmiş sayılır.