İcra dosyası kapatma işlemi, borçlu bir kişinin borcun tamamını ödedikten sonra yapması gereken işlemlerden birisidir. Bildiğiniz üzere, bir anlaşmazlık veya ödeme problemi sonucunda alacaklı olan kişi borçluyu avukata vererek icra takibi başlatabiliyor. Bu gibi durumlarda ise borç tamamen ödenmeden dosyanın kapanması mümkün olmuyor. Eğer daha önceden ödediğiniz bir borcunuz varsa icra dava dosyası kapatma işlemlerine göz atabilirsiniz.
İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
İcra dosyası, alacaklının borcunu tahsil etmek için hukuki yollara başvurduğu durumlarda açılan bir dosyadır. Borcun ödenmemesi halinde borçlu kişinin taşınmaz mallarına, bankadaki parasına veya ev içerisindeki eşyalarına haciz getirilerek borç tahsil edilmeye çalışılır. Gayrimenkullerine, eşyalarına veya birikimlerine haciz gelmesini istemeyen kişiler icra dosyası kapatma yöntemlerini araştırmaktadır.
İcra Dosyası Kapatma
Mevcut bir icra dosyası birkaç yöntemle kapatılabilse de aslında bir icra dosyasının kapatılması için her hâlükârda borcun ödenmesi gerekir. Borcu ödenmemiş bir icra dosyasını kapatmak mümkün değildir ancak icra sürecinin uzamasını sağlamak için birkaç işlem yapılabilir.
Yazının devamında bu işlemlerin tamamından bahsedeceğiz.
Doğrudan Ödeme ile İcra Dosyası Kapatma
İcra dosyalarının kapatılmasında en büyük adım olan borç ödeme işlemi iki şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki, icra dosyası açıldığına dair gelen bilgilendirme kağıdının üzerinde yazan banka hesap bilgilerine ödeme yapmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sadece alacaklıya olan borcun ödenmesi ile icra dosyasının kapanması mümkün değildir çünkü bir dosya açıldığında vekalet ücreti, masraflar, borcun faizi gibi ek ödemeler de ana borca eklenecektir. Bu sebeple İcra Müdürlüğü tarafından düzenlenen Dosya Hesabı Raporu’nda yer alan, ek masraflar ile birlikte toplam borcun ödenmesi gerekir.
Haricen Ödeme ile İcra Dosyası Kapatma
Dosyanın kapanabilmesi için borcun ödenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Borç ödeme yöntemi olarak kullanılabilecek bir diğer yöntem de haricen ödeme yöntemidir. Bu yöntemde borçlu, İcra Müdürlüğü ile irtibat kurmadan direkt olarak alacaklı ile görüşmeli, ödenecek borç tutarı için anlaşma sağlamalı ve ardından ödemeyi direkt olarak alacaklıya yapmalıdır. Ödemenin yapılması sonrasında alacaklı kişi icra dosyası için “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatılması” şeklinde dilekçe ile bildirimde bulunmalıdır. Bu şekilde dosya masrafı gibi ek ücretleri ödemeden sadece ana borç miktarının veya daha azının ödenmesi ile icra dosyası kapatılmış olur.
Alacaklı kişiler genellikle haricen ödeme anlaşmasını kabul ederler çünkü icra dosyalarının sonuçlanması uzun sürmektedir. Ancak borçludan direkt ödeme alındığında aradaki aracılardan olmadığı için ödeme daha hızlı tahsil edilecektir.
Haricen ödeme sonrasında haciz dava dosyası kapatma işlemi için alacaklı kişi dilekçe yazabilir veya borcun tahsil edildiğine dair bir ibraname yazıp bu belgeyi borçluya verebilir. İbraname ile borçlu kişi dosyanın açılmış olduğu İcra Müdürlüğü’ne başvuru yaparak icra dosyası kapatma talebi yapmalıdır. Haricen ödeme yönteminin kullanıldığı durumlarda ibraname ile işlemler daha hızlı gerçekleşmektedir.
İcra Dosyası Kapatma Harcı 2020 Ne Kadar?
Borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi’ne gidilmeli ve dosya numarası ile kapak tutarı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı da bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2020 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir. Kapak tutarın ödemesi sonrasında İcra Dairesi görevlileri tarafından dosyanın kapatılması için gereken işlemler başlatılacaktır.
İcra Dosyası Kapatma Talebi Dilekçe Örneği
Haricen ödeme yapılması durumunda alacaklı kişinin bir dilekçe ile borcun ödendiğini ve dosya kapatma talebini belirtmelidir. Haciz dosyası kapatma talebi dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:
……. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE
DOSYA NO: 2019/……. E. …/…/…
İcra dairenizde derdest olan ……. esas sayılı takip dosyasına ilişkin alacak haricen tahsil edildiğinden, peşin harcın mahsubu suretiyle hesaplanacak tahsil harcının alınmasına müteakip, dosyadaki tüm hacizlerin fekkini ile birlikte fekki için ilgili yerlere müzekkere yazılmasını, dosyanın işlemden kaldırılmasını talep ederim.
Alacaklı Vekili
Av. (İsim-İmza)
İcra Dosyasına İtiraz Etme
Bilindiği gibi icra dosyası açıldığında borç nakit olarak tahsil edilemezse haciz yöntemi ile tahsil edilir ve borçlunun bankadaki parasına, gayrimenkullerine veya eşyalarına el konulur. Bu haciz işleminin ertelenmesini isteyen veya borç konusunda haksızlığa uğradığını düşünen kişiler icra dosyasına itiraz edebilir. İtiraz için kişinin veya avukatının itiraz dilekçesi yazması gerekir.
İcra dosyasına itiraz edildiğinde dosya otomatik olarak durdurulur. Bu süreç içerisinde icra dosyasının haklı yere açılıp açılmadığı kontrol edilir. Haklılığı ispat edilen dosyalar üzerindeki durdurma işlemi kaldırılır. Haksız yere icra dosyası açıldığı tespit edilirse icra dosyası kapatılır. Yine bu süreçte alacaklı kişi itirazın kaldırılması için dilekçe yazmalıdır. Ayrıca itiraz dilekçesi yazan taraf bu talebinin doğruluğunu ispatlamakla yükümlüdür.