Evlilik izni kaç gün? 2024 Memur ve özel sektör düğün izni

Evlilik izni kaç gün sorusu, özellikle düğün süreci olan vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Düğün telaşı ve özellikle düğünden sonraki balayı olarak adlandırılan dinlenme sürecinde kaç gün idari izinli sayılacakları konusunda merak edilen birçok nokta var. Bunlardan en önemlisi de düğün izni alabilmek için neler gerekiyor ve kimler bu izin hakkından faydalanabiliyor sorusu. Peki evlilik izni kaç gün?

Eş adayları, çalıştığı özel veya devlet kurumundan evlilik sebebiyle ne kadar süreyle izin alabilecekleri konusunda bazı endişeler taşıyor. Bu endişelerin nedeni de izin alamama korkusu olarak kabul edilebilir. Düğün sürecindeki koşuşturma boyunca izinli sayılabilmek için bazı şartlar ve önemli detaylar var. Bunlardan en önemli olanlarını sizler için sıraladık. Düğün ve evlilik izni kaç gün, evlilik izni nasıl kullanılır?

Genel olarak baktığımızda ise memurların da evlilik sürecinde izin alma ihtiyacının olduğunu biliyoruz. Yani memurlar da düğün izni alabilir mi diye merak ediyorlar. Gelin bu izinden kimden faydalanabilir, bu izni almak için neler gerekiyor gibi soruların yanıtlarını hep birlikte arayalım.

Evlilik İzni Nedir, Ne Zaman Kullanılır?

Evlilik sürecinde olan eş adayları, çalıştıkları kurum her neresi olursa olsun gerek Devlet Memurları Kanunu, gerekse de İşçi Kanunu kapsamında izin alabiliyorlar. Yani, çalıştığınız kurum kanun gereği evlilik sürecine girdiğinizde bunu beyan etmeniz durumunda sizlere izin vermekle yükümlüdür.

Yasal bu şekilde gösteriyor olsa da, evlilik izninin önceye veya sonraya alınması mümkün değildir. Nikah tarihi alındıktan sonra bu tarih iş yerine bildirilir ve yalnızca bu tarih için geçerli olacak şekilde izin alınabilir. Bu tarihin dışında ileri veya geriye dönük değişiklik yapmak mümkün değildir. Bu izin, istenildiği taktirde evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. İzin, birden çok evlilik yapılsa dahi verilmek zorundadır.

Evlilik için izin aldığınızda ise maaşınız ödenmeye devam eder. Yani bu bir ücretli izindir ve maaşınızdan herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak kanunda bu durumdan “Gün” olarak bahsedildiği; yani “İş Günü” olarak belirtilmediği için, izin tarihiniz hafta sonuna bile gelse resmi tatilden sayılmaz ve izinlerinizden düşürülür.

Evlilik İzni Kaç Gün?

İşe giriş yaparken, iş sözleşmesinde belirtilmediyse özel sektörler için de evlilik izni hakkı vardır. Aksi belirtilmediyse, evlilik izni kaç gün sorusu İş Kanunu’na bakılarak yanıtlanabilir. Bu durumda evlilik izni 3 gün olarak belirlenmiş olacaktır. 3 günlük evlilik izni, kanun tarafından verilen bir haktır ve bu asgaridir. Yani işçi ile işveren arasında anlaşarak ya da iş sözleşmesine ilave edilerek daha fazla evlilik izni kullanabilir.

Memurların Evlilik İzni Kaç Gün?

Memurlar da evlilik sürecinde çalıştıkları kurumlardan izin alabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey nikah tarihinin ilgili kuruma beyan edilmesidir. Devlet Memurları Kanunu’nun 104 maddesi altında “Mazeret İzni” adı altında bazı detaylar paylaşılmıştır. Bu detaylara göre devlet memurları 7 gün evlilik izni alabilir.

İlgili kanun maddesinin tam metni ise aşağıdaki gibidir;

657 Devlet Memurları Kanunu 104/B: Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.

Kanun maddesini incelediğimizde devlet memuru evlilik yaptığında 7 gün izin alabiliyor. Bu izin her bir evliliği için geçerli olabiliyor. Yani birden fazla evlilik yapan devlet memuru, her evliliğinde izin alabiliyor.

Özel Çalışanların Evlilik İzni Kaç Gün?

Özel sektör çalışanlarının evlilik sürecindeki izin hakları yasalar tarafından belirlenmiştir. İş Kanunu’nun ek maddesine göre özel sektör çalışanları da bazı mazeret izni haklarına sahip. Buna göre evlilik yapacak bir çalışan iş yerinden 3 gün ücretli izin alabilir. Bu izin süresi uzatılabileceği gibi, düşürülme hakkı yoktur. İş veren, evlilik yapacak bir çalışanı için bu izni vermekle yükümlüdür. Kanun metni açık bir şekilde ifade etmektedir.

İlgili kanun maddesinin tam metni ise aşağıdaki gibidir;

4857 İş Kanunu Ek 2: İşçiye; evlilik, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

İş Yerlerinden Evlilik İzni Nasıl Alınır?

Eğer evlilik izni almak istiyorsanız bunun için iş veren veya bağlı bulunduğunuz devlet kurumuna dilekçe ile bu durumu bildirmelisiniz. Nikah tarihi gelmeden dilekçenin iş veren veya insan kaynakları departmanına iletilmesi zorunludur. İş veren isterse, nikah tarihini gösterir bir belge de dilekçeye ek olarak sunulmalıdır.

Evlilik Nedeniyle Mazeret İzni Dilekçe Örneği

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi, evleneceğiniz tarih belli olduktan sonra, bu tarih gelmeden önce iş vereninize bunu dilekçe olarak bildirmeniz gerekiyor. İstenildiği taktirde bu durumu ispatlayacak nitelikteki belgelerin de dilekçe ile verilmesi zorunludur. İş verenin nikah tarihini gösterir bir belge talep etmesi de hakkıdır.

Evlilik izni almak için dilekçe örneği; (Devlet Memuru)

… / … / … tarihinde evleneceğim (diğer mazeretler de yazılabilir (evlilik, çocuk, doğum, vefat)) için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104/B fırkası uyarınca 7 (yedi) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

Adres:
İznin geçirileceği adres:
Telefon numarası:

Dilekçe tarihi
Adı ve Soyadı
Kurum sicil numarası (sadece devlet memurları için)

Evlilik izni kaç gün?

İsterseniz bu dilekçelerin daha fazlası için eş durumu mazeret dilekçe örneği isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazı üzerinde sadece düğün ve eş durumu değil, aklınıza gelebileceği tüm tayin dilekçe örneklerinden söz etmeye çalıştık. Bunun haricinde üstteki ve alttaki dilekçe örneklerini de kullanabilirsiniz.

Evlilik izni almak için dilekçe örneği; (Özel Sektör Çalışan)

… / … / … tarihinde evleneceğim (diğer mazeretler de yazılabilir (evlilik, çocuk, doğum, vefat)) için, 4857 İş Kanunu Ek Madde 2 uyarınca 3 (üç) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

Adres:
İznin geçirileceği adres:
Telefon numarası:

Dilekçe tarihi
Adı ve Soyadı

Düğün izni aldığımda maaş almaya devam edecek miyim?

Evet, ilgili kanun maddelerinde de görebileceğiniz üzere evlilik izni gibi “Mazeret İzni” adı altında değerlendirilen izinlerde maaş almaya devam edebilirsiniz. Bu konu hakkında kadın devlet memurları ve özel sektör çalışanları için de sunulan doğum izinleri kapsam dışında olduğundan ayrı bir alanda değerlendirilmektedir.

İş durumunuz, güncel günleriniz ve maaş günleriniz hakkında bilgi almak isterseniz SGK müdürlüklerine gitmenize gerek kalmadan işlem yapabileceğiniz SGK çağrı merkezi isimli yazımıza da bakabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir