Tahsilat makbuzu örneği 2024 Boş tahsilat makbuzu PDF Word

Tahsilat makbuzu 2024 indir WORD ve PDF olarak kaydet ayarları sizinle. Ödeme makbuzu örneği ve makbuzun boş halini indirme işlemleri haberimizde yer alıyor.

Tahsilat makbuzu örneği, ödemeler karşılığında alınan veya kesilen bir evraktır. Tahsilat makbuzları kobiler, dernekler, vakıflar veya küçük işletmeler (hizmet bedeli) tarafından para alışverişi sırasında kesilen bir makbuzdur. Bu makbuz, paranın resmi olarak kayıt altına alınmasını da sağlamaktadır. Aynı zamanda ileride yaşanacak bir anlaşmazlıkta bu makbuz gösterilerek işlem yapılabilir ve hukuksal açıdan da dayanağı vardır.

Çünkü iki tarafın da imzası yer almaktadır ve para alışverişi olduğu teyit edilmiş durumdadır. Halk arasında ödeme makbuzu örneği olarak da adlandırılmaktadır. Peki tahsilat makbuzu nedir, tahsilat makbuzu örneği hakkında tüm bilgiler yazımızda yer alıyor. İlk olarak bu makbuz hakkında genel bir bilgi verelim. Tahsilat makbuzu örneği dilerseniz matbaacı ile görüşülerek basılı hale getirilecek şekilde hazırlanmıştır.

Tahsilat Makbuzu Nedir, Nasıl Kesilir?

Tahsilat makbuzu, bir işletmeye ödeme yaptığınızda size verilen imzalı bir belgedir. Bu belge üzerinde ödeme yapılan tarih, tutar, satın alınan ürün ya da hizmet bilgileri ile birlikte imza yer almaktadır. Ödemenin nasıl yapıldığı, kim tarafından yapıldığı da belgede yazmaktadır. Ödemeyi yapan ve tahsilatı yapan kişi olarak da ikiye ayrılır ve her iki kişinin de isimleri altında imzaları yer almaktadır.

Ödeme makbuzu olarak da geçen bu belge, imzalı olması sebebiyle resmi bir nitelik taşıyabilir. Şöyle ki, ödeme yaptığınır bir firma ile anlaşmazlığa düşer de, ödemenin yapılmadığı konusunda bir yargı oluşursa hukuk karşısında bu belgeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca firmaya da durumu ileterek ödemenin yapıldığını bu belge sayesinde ispatlayabilirsiniz. Bunun haricinde belge internet ortamından da hazırlanabilir. Dilerseniz alındı makbuzu olarak da arama yapabilirsiniz.

tahsilat makbuzu ornegi 1
Tahsilat Makbuzu Örneği 1

Üstteki bir tahsilat makbuzu örneği. Bu makbuz matbaalarda basılabilir, internet ortamında hazırlanabilir ya da daha basit haliyle kırtasiyelerden bile rahatlıkla temin edilebilir.

Aynı zamanda tahsilat makbuzu üzerinde “Tahsilat Yapan” bölümüne firma kaşesi vurulup imza da atılabilir. Kaşeyi yalnızca firma yetkilisi kullanabilir ve altına da imzayı o kişi atabilir. Eğer tahsilatı firma personeli yapıyorsa, kendine ait kaşesini kullanarak imza atabilir. Bunun haricinde kaşe yoksa sadece ad-soyad-imza bilgisi kullanabilir. Tahsilat makbuzunun üzerinde yazan bilgiler genel olarak şunlardır;

  • Ödeme tutarı,
  • Ödeme tarihi,
  • Ödemeyi yapan,
  • Tahsilatı yapan,
  • Ödeme türü (Nakit, kart, çek, senet)
  • Ürün bilgisi, alınan hizmet bilgisi,
  • Ödeme banka ile yapıldıysa banka bilgisi.
  • İmza Sirküsü

Tahsilat Makbuzu Örneği Excel İndir

Tahsilat makbuzu örneğini internetten, bilgisayardan ve Excel üzerinden hazırlayarak da ödemeyi yapan kişiye mail olarak atabilirsiniz. Bu sayede hem kağıttan tasarruf edebilir, hem de bankadan ödeme yapan müşterilerinize ilave bir hizmet sunmuş olursunuz. Ayrıca dükkan ya da mağazanıza gelmenize gerek kalmadan internetten ödeme yapan müşterilerin makbuzunu da mail yöntemi ile gönderebilirsiniz.

Tahsilat Makbuzu Örneği EXCEL İndirdownload

Boş Tahsilat Makbuzu Örneği Word & PDF

Excel dosyası bazı telefonlardan açılmadığından ya da sürüm uyuşmazlığı olduğundan Word uzantısı ya da PDF uzantısı ile de para makbuzu gönderebilirsiniz. Bu sayede telefon, tablet ve bilgisayarlardan makbuzun erişilebilir olduğundan emin olabilirsiniz. Boş dökümanları alttaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Boş Tahsilat Makbuzu Örneğidownload Boş Tahsilat Makbuzu Örneği PDF indirdownload Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur? Doldurulmuş Örnekdownload

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Tahsilat makbuzu önemli evraklar arasında yer almaktadır. Ödeme yaparken, ödeme yaptıktan sonra ve internetten para gönderirken karşılığında ödeme makbuzu talep etmelisiniz. İnternetten ödeme yapıyorsanız, açıklama bölümüne de bunu belirtebilir ve banka dekontunu da alındı makbuzu olarak kullanabilirsiniz. Banka dekontları da resmi evrak kabul edilebilir ve açıklama bölümü doldurulduğu taktirde ilerde kullanılabilir.

Nakit tahsilat makbuzu ise genelde elle doldurulabilir ve özellikle elden yapılan ödemelerde kullanılması gereklidir. Elden ödeme yaparken karşılığında alabileceğiniz evraklardan biri de taktir edersiniz ki ödeme makbuzudur. Bu sebeple ödemeler yaparken buna dikkat etmeli ve karşılığında dekont niteliği taşıyan bu makbuzu almalısınız. Ödeme makbuzu nasıl doldurulur diyorsanız alttaki bölümlere de dikkat etmelisiniz.

  • Ödeme yapılan tutarın doğru yazıldığından emin olmalısınız,
  • Ödeme yaptığınız tarih ve ödeme şekli doğru yazılmalıdır, (Nakit, çek, kredi kartı vs.)
  • Aldığınız hizmet veya yaptığınız tahsit ödemesi makbuza mutlaka yazılmalıdır,
  • Ödemeyi yapan firma ismi, kişi ismi yazılıp imzalanmalıdır,
  • Ödemeyi alan yani tahsil eden kişi de firma kaşesi veya imza atmalıdır,
  • Makbuz üzerinde oynama yapılmamalı ve kalem değişmemelidir.

Tahsilat Makbuzu Örneği İndir

Tahsilat makbuzu örneği, dikkat edilerek doldurulmalıdır. Daha sonra bir anlaşmazlık olduğunda çözüm sağlamak için okunaklı olmalı ve üzerindeki tüm bilgiler doldurulmalıdır. Aksi halde yaşanacak olan bir anlaşmazlıkta dekontun yardımcı olma ihtimali düşecektir. Ayrıca bu ödeme makbuzlarının bir örneği de firmada kalmaktadır. Yazılanları kopyalayan kağıt cinsi ile yapılan makbuzlar, her iki tarafı da güvence altına almaktadır.

Hangi Durumlarda Makbuz Kesmeye Gerek Yoktur?

Ödeme makbuzu elden yapılan ödemeler için, hizmet bedeli ya da taksit ödemeleri için kullanılır. Bir işletmeden hizmet alıyor, tek seferde ödeme yapıyorsanız bu işletme size satış fişi ya da fatura keserek, ödemenin alındığını belirtebilir. Satış fişi, ödeme yaptığınızı ve hizmet aldığınızı gösteren bir belgedir. Aynı tahsilat para alındı makbuzu yerine geçer ve yine her iki tarafı da korur.

Bu sebeple bir işletmeden hem satış fişi, hem de para makbuzu talep edemezsiniz. Çünkü satış fişi kestiğinde, sizden hizmet için ödeme aldığını belirtmektedir. İşletme hem ödeme makbuzu, hem de satış fişi vermek zorunda değildir. Bir ürünün faturasını kesip ödeme makbuzu da verebilirken, sadece satış fişi ile de işlemi tamamlayabilir.

Ödeme Makbuzu Ne Zaman Kesilmelidir?

Ödeme makbuzu örnekleri de gösteriyor ki, makbuz üzerinde birçok bilgi yer alıyor. Bu sebeple tarih bilgisini de atlamamak gerekiyor. Bir müşterinize tahsilat makbuzu kesmek istiyorsanız, bu ödeme yapıldığı gün kesilmeli ve müşteriye teslim edilmelidir. Yani aynı gün içinde, ödeme alındığı gibi makbuz kesilmelidir.

Ödeme Makbuzu

Bilgisayardan ödeme makbuzu hazırlanır mı?

Evet, ödeme makbuzu bilgisayar ortamında Word, Excel ve PDF uzantısı ile hazırlanabilir. Bu makbuz da ödeme alındıktan sonra müşteriye mail yoluyla iletilebilir. Müşteri talep ederse yazıcıdan makbuz basılarak da teslim edilebilir.

Apartman tahsilat ödeme makbuzu örneği excel ile hazırlanabilir mi?

Evet, apartman ödeme makbuzu da aynı şekilde Excel ile hazırlanabilir ve tüm apartman sakinlerine dağıtılabilir.

Para makbuzu aynı şey midir, farkı var mıdır?

Para makbuzu da ödeme makbuzudur ve halk arasında kullanılan bir isimdir. Aynı zamanda ödeme makbuzu, alındı makbuzu ve para tahsilat dekontu da “Ödeme Makbuzu” için kullanılan tabirler arasında yer almaktadır.

Ödeme makbuzu nerelerde kullanılır?

Ödeme makbuzu kesmek için ticari faaliyet olması yeterlidir. Para alışverişlerinde, dernek ödemeleri, vakıf ödemeleri, taksit ödemeleri ve hizmet bedeli ödemelerinde işletmeler Ödeme makbuzu kesebilir. Müşterilerin de ödeme yaptıktan sonra işletmeden ödeme makbuzu isteme hakkı vardır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir