İstifa Dilekçesi Örneği – İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstifa dilekçesi örneği, iş yerinden istifa etmek isteyen vatandaşlarımızın araştırdığı durumlardan birisidir. Bir iş yerinden istifa etmek istiyorsanız, bunun için bir istifa dilekçesi yazarak gerekli mercilere ulaştırmanız gerekiyor. Bu durumda da istifa dilekçesi nasıl yazılır problemi karşımıza çıkıyor. Ancak endişelenecek bir durum yok. Size sunacağımız istifa dilekçesi örneği sayesinde, kendinize uygun bir istifa dilekçesi verebileceksiniz.

İstifa dilekçesi nasıl yazılır diye merak ediyorsanız, isterseniz ilk olarak istifa dilekçesi nasıl yazılır hakkında bilgi vermeye çalışalım. İstifa dilekçesi yazarken, genel dilekçe yazma kurallarına uymanız gerekiyor. Aynı zamanda, üst düzey çalışanlara yazacağınız için de resmi bir dil kullanmanız gerekiyor. Bu resmi dil, dilekçe sonuna kadar kullanılmalı. Genel kurallara uyarak ve alttaki örneklere bakarak hazırlayabilirsiniz.

İstifa Dilekçesi Örneği

İş hayatında kişilerin karşılaşabilecekleri pek çok sorunlar bulunur. Çalışma hayatı içinde sosyal içerikli karmaşık problemlerle karşılaşmak her zaman için mümkündür. SGK kapsamında çalışan kişilerin çalışma yaşamında her an karşılaşabilecekleri durumlardan birisi de işten ayrılmaktır. İşten ayrılma iki türlü olur.

Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak işveren tarafından çıkarılma ve kişinin kendi isteğiyle işten ayrılması. Kendi isteği ile işten ayrılan kişiler istifa adı altında çalıştıkları kuruma dilekçe sunarlar. Buna istifa dilekçesi denir. Her çalışanın bu konuda bilgi sahibi olması ve nasıl istifa dilekçesi yazması gerektiğini bilmesi gerekir. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır bu konuda size bilgiler vermeye çalışalım.

İstifa dilekçesi resmi olarak yapılan bir işlem olduğu için bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir. İşten ayrılmayı düşünen kişilerin amacını işverene en iyi şekilde ifade etmesi gerekir. İstifa dilekçesi hazırlanırken doğru uslüp kullanmak, amacını ifade ederken doğru kelimeleri doğru yerde ve şekilde kullanmak çok önemlidir. İşten ayrılma nedenine göre istifa nedenini çok uzatmadan kelimeleri yerli yerinde seçerek anlatmak gerekir.

Bu bilgiler ışığında istifa dilekçesi nedir sorusunun kısaca yanıtını vermek gerekirse; istifa dilekçesi çalışan tarafından artık iş yerinde çalışmak istemediğini belirten ve iş verene verilen resmi bir kağıttır. Yazılı olarak resmi bir bildirim oluşturmak için istifa dilekçesi yazılır. Dava gibi hukuki durumlar için yazılı bir kaynak oluşturmak adına istifa dilekçesi sunulur. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır, işte istifa dilekçe örnekleri.

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstifa dilekçesi örnekleri olarak çeşitli konularda istifa dilekçeleri sunulur. Haklı olarak istifa dilekçesi örneği, evlilik nedeniyle istifa dilekçesi örneği, kişinin kendi iradesi ile istifa dilekçesi örneği sunması gibi çeşitli istifa dilekçesi örnekleri bulunmaktadır. İsterseniz istifa dilekçesi örneği indirerek kendinize göre düzenlersiniz.

Dilekçe nedenine göre ilgili kurum ismi yazılarak adres, ofis ve şube ismi belirtilip çalışma zamanları girilip uygun bir uslupla istifa dilekçesi sunulur. İstifa dilekçesi yazımı ile ilgili detayları kısaca toparlayacak olursak;

  • İstifa dilekçesi çalışılan kurum ya da yöneticiye hitap ederek başlanmalıdır.
  • Dilekçede işe başladığınız tarihi ve çalışma sürelerinizi belirtmeniz gerekir.
  • Çalıştığınız yerin adı, açık adresi ve sizin bu kurumda hangi işte çalıştığınız dilekçede mutlaka belirtilmeli.
  • İstifa dilekçesi yazılırken ayrılma nedeni kişinin isteğine bağlı olarak belirtilmesi mecburi değilse de ayrılma nedenine kısaca ve uygun uslüpla değinilmesi daha etkili olur.
  • Her durum için yasal hakların saklı tutulduğunun belirtilmesi ileride davalık durumlar için yasal işleyiş adına önemlidir.
  • Kanunda belirtilen süre sonunda istifa dilekçesinin verildiğinin belirtilmesi gerekir.
  • Dilekçeyi yazan kişinin isim soy isim gibi kişisel bilgileri, işten ne zaman ayrılacağı ve istifa dilekçesinin ne zaman yazıldığı belirtilmelidir.
  • İstifa dilekçesinin ıslak imza ile hazırlanması gerekir.

İstifa dilekçesi nasıl yazılır genel anlamda örnek vermiş olduk. Şimdi isterseniz bu dilekçeyi kendiniz hazırlayabilir, isterseniz de altta vereceğimiz örnekleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Genel olarak aşağıda istifa dilekçelerini başlık altında topladık ve kendinize en uygun olanı seçebilmeniz için kategorize ettik.

İstifa Dilekçesi Örnekleri

İstifa dilekçesi örneği alttaki butonlar sayesinde bilgisayarınıza indirilebilir. Bu dilekçeleri kendinize göre düzenleyerek, istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kullanmak yerine sadece fikir edinmek istiyorsanız, haberimizin devamında dilekçe örneklerine yer verilmiştir. İstifa dilekçesi nasıl yazılır?

Memurluktan İstifa Dilekçesi Örneğidownload Standart İstifa Dilekçesi Örneğidownload E-Posta Göndererek İstifa Etme Dilekçesidownload Mavi Yaka İstifa Dilekçe Örneği – Fabrikadan İstifa Dilekçesidownload

Memurluktan İstifa Dilekçesi Örneği

BAKANLIK, KURUM veya ÇALIŞTIĞINIZ MÜDÜRLÜĞÜN ADI BURAYA,

657 sayılı Kanunun “Çekilme” başlıklı 20. maddesinde “Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.” hükmü, 94. maddesinde ise “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir” hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki belirtmiş olduğum hüküm gereğince, memuriyet görevimden kendi isteğim ile çekilmek istiyorum.

Devletsitesi.com

Gereğini arz ederim.
Ad Soyad:
İmza:

Memur Kimlik Bilgileri
Ad Soyad:
Adres:
Sicil No:
T.C. Kimlik No:

Memurluktan istifa dilekçe örnekleri

Askerlik Sebebiyle İstifa Dilekçe Örnekleri

… / … / …… tarihi itibariyle askerlik vazifemi yerine getirmek üzere birliğime katılacağım. Birliğe katılış tarihimin yer aldığı Askerlik Durum Belgesi ve Sevk Belgesini de ek olarak sunuyorum. 1475 sayılı kanun gereği kıdem tazminatımın, 4857 sayılı kanun gereği de ödenmesi gereken tüm haklarımın ödenmesini talep ediyorum.

Saygılarımla,

Ad-Soyad
İmza

Askerlik durumundan istifa dilekçesi örneği

Neden Belirtmeden İstifa Dilekçe Örneği

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne,

…. /…. / ..…. tarihinden beri aktif olarak çalışmakta olduğum …… görevinden …. /…. / ..…. tarihinden itibaren ayrılıyorum. İstifamı kabul ederek gereğinin yapılmasını arz ederim. Çalışma sürem boyunca bana kattıklarınızdan dolayı teşekkürlerimi de iletmek istiyorum.

Saygılarımla,

Ad Soyad:
İmza:

Nedensiz sebepsiz istifa dilekçesi örnekleri

Mavi Yaka İstifa Dilekçesi Örneği

Mavi yaka istifa dilekçesi nasıl yazılır?

……………………………. adresinde çalışmakta olduğum fabrikanızda …./….. /…… ve ….. /….. /….. tarihleri arasında ………… bölümünde görevlendirilmiş bulunmaktayım. Çalışma süremden dolayı meydana çıkan tüm haklarımı aldım. İş yerinizden, tamamen kendi isteğimle ve herhangi bir baskı altına girmeden …./….. /…… tarihi itibariyle ayrılmak istiyorum. İstifamın kabulunu ve gerekenin yapılmasını arz ederim.

Mavi yaka – iş yeri – fabrikadan istifa dilekçesi örnekleri.

İstifa Dilekçesi Ne Zaman Verilmelidir?

İstifa dilekçesi zamanı da istifa dilekçesinin iletilmesi noktasında dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. İstifa dilekçesi resmi bir yazı olduğu için ileride hukuki sorunlarla karşılaşmamak adına dilekçesinin sunulacağı zaman çok önemlidir. İstifa dilekçesi nasıl yazılır ve istifa dilekçesi ne zaman verilir?

İşveren ve işçi arasında çalışma öncesinde iş sözleşmesi yapılır. Çalışanın sosyal haklarını korumak için sigorta gibi sosyal haklara ne kadar dikkat ediliyorsa işverenin çalışmanın aksamasından kaynaklı zararlarını önlemek adına iş sözleşmesi de yapması da önemlidir. Bu anlamda geçerli bir neden olmadıkça kişinin işten ayrılması kıdem tazminatı gibi yasal haklarını da kaybetmesi anlamına gelebilir.

Buna göre işten ayrılmak istediğinizde istifa dilekçenizi birkaç ya da üç dört hafta öncesinde belirtmiş olmanız gerekir. Örneğin iş yerinde 6 aydan daha kısa süre içinde çalışanlar istifa dilekçelerini işten ayrılmadan iki hafta önce, 1.5 yıla kadar zaman diliminde çalışanlar 4 hafta önceden, 3 yıla kadar olanlar 6 hafta, 3 yıldan daha fazla çalışanlar 8 hafta süre önceden istifa dilekçelerimi ilgili kuruma bildirmeleri gerekir. Aksi durumda kişiler için söz konusu hukuki yaptırımlar devreye girebilir. İhbar tazminatı da bunlardan birisidir.

Belirtilen süre zarfında istifa dilekçesini sunmayan kişiler işyerine ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olabilirler. Bu nedenle belirtilen süreler dahilinde istifa dilekçelerinin yasal ve kanunlara uygun şekilde hazırlanması önemlidir. İstifa dilekçesinin yazılacağı zaman aralığına dikkat etmek bu anlamda şarttır.

İstifa Dilekçesi Örneği

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir