Engelli Raporu Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

Engelli raporu nasıl alınır diyorsanız, bu konu hakkında bilmeniz gereken birçok detay mevcut. Bunların başında ise raporların yüzdeleri yer alıyor. İlgili yüzdeler, oldukça önemli olduğu gibi sadece tedavi süreci ile alakalı da değildir. Yani bir kişinin tedavi sürecindeki mevcut engelinin belgelenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor da diyebiliriz. Bu belgeyi alabilmeniz için elbette bazı şartları yerine getirmelisiniz ve aynı zamanda sonradan alınacak engelli raporları için de ilave belgeler sunmanız gerekmektedir. Bu belgeler de yazımızın devamında yer alıyor.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu, kişinin engellilik durumunu, derecesini ve tedavi sürecini belgeleyen bir rapordur. Bu rapor sayesinde engelli vatandaşlar devletin kendilerine ve onlarla ilgilenen kişilere sağlamış olduğu haklardan faydalanabilir. Bir kişi engelli olduğu halde engelli raporu bulunmuyorsa, sağlık durumunu belgelemediği için devletin sağladığı ayrıcalıklardan faydalanamaz. Peki özürlü raporu nasıl alınır?

Engelli Raporu Nereden Alınır?

Engelli raporu, sadece tam teşekküllü hastaneler tarafından verilebilir. Tam teşekküllü hastane, dahiliye, genel cerrahi, göz hastalıkları, nöroloji, ruh sağlığı, kulak-burun-boğaz gibi polikliniklerin bulunduğu hastanelerdir. Sağlık Bakanlığı tüm illerdeki tam teşekküllü hastane listesini paylaşmıştır ve bu hastaneler dışında bir hastaneden engelli raporu almak mümkün değildir.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli veya özürlü raporu nasıl alınır? Engelli raporu almak için kişinin gerekli belgeleri ile birlikte tam teşekküllü bir hastaneden randevu alarak başvuru yapması gerekir. Hastaneler randevu sistemi ile çalıştığı için randevu almadan gidilmesi halinde rapor alması çok zor olacaktır.

Randevu günü ve saati hastaneye gidildikten sonra engelli kişinin engel durumuna göre belirlenen polikliniklere muayene olması ve bu muayenelerden alınan belgeleri bir araya getirerek hastane kuruluna teslim etmesi gerekir. Hastane kurulu, diğer bir adıyla hastane sağlık heyeti bu belgeleri inceleyerek kişinin engel durumu ve derecesine dair engelli raporu hazırlayacaktır.

Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler

Engelli raporu almak için hastaneye gidildiğinde kişilerin yanında götürmesi gereken belgeler bulunur. Bu belgelerden bazıları hastane tarafından sağlanacağı gibi, bazıları da hastaneye giderken almanız gereken evraklardır. Belgelerin bazılarını e-devletten çıkartmak mümkündür. Bunlar:

  • Engelli raporu alacak kişinin TC Kimliği
  • Zihinsel engeli bulunan kişilerin vasilerinin TC Kimliği
  • Rapor alacak kişinin vasisi olunduğuna dair mahkeme onaylı vasilik belgesi
  • Engelli raporu alacak kişinin vesikalık fotoğrafı (5 adet)
  • Engelli raporu başvuru formu (hastaneden alınacak)
  • Zihinsel engel dışında engeli olan kişilerin eğitim belgeleri
  • Muayene edildikten sonra doktordan alınan raporlar: Bu raporlar hastaneye gidildikten sonra alınacak olup sonrasında hastane heyetine teslim edilecektir.
  • Kan Grubu Kartı

%40 Engel Oranına Sahip Engel Raporu Ne Anlama Gelir?

Özürlü raporu nasıl alınır konusu içerisinde merak edilen bir diğer konu da engel raporunda bulunan engel oranları ve anlamlarıdır. Muayeneler ve tetkikler sonucu oluşturulan engel raporunda kişinin yüzde kaç engelli olduğu belirtilir. Bu oran, devletin engelli kişileri ayırt etmesini ve onlara tanıyacağı hakları belirlemesini sağlar.

Devletin engelli vatandaşlara tanımış olduğu haklardan yararlanmak veya engelli kadrosunda işe girebilmek için engelli raporunun en az %40 olması gerekir. Engel oranı %40’ın altında bulunan kişiler bu haklardan yararlanamaz. %40 engel oranı, kişinin orta düzeyde engelli olduğunu belirtir. %40’ın üzerindeki engel oranları ise ağır engelli olarak kabul edilir.

Özürlü Raporu Süresi Ne Kadardır?

Özürlü raporlarının bazıları süresiz olarak verilirken genelinin birkaç yılda veya ayda bir yenilenmesi gerekir. Bu süre engelli kişinin engel durumuna ve derecesine göre değişiklik gösterir. Özellikle kişinin tedavisi devam eden bir engeli varsa, engel durumunun devam edip etmediğini incelemek ve belgelemek için özürlü raporu belli bir süreye kadar geçerli olarak gösterilir ve belirlenen tarihten sonra yeniden kişinin muayene edilerek rapor alması gerekir. Süresiz verilen engelli raporları ise kişinin engel durumunun tedavi ile veya zamanla değişmeyeceğini belirtir ve yeniden çıkartılması gerekmez.

Engelli Raporu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Engelli raporu alınırken doldurulan başvuru formu üzerinde bulunan ehliyet alma, vergi indiriminde yararlanma, engelli maaşı talebi gibi kutucukların işaretli olduğundan emin olunmalıdır. Aksi halde bu haklara başvuru yapmak ve bu haklardan yararlanmak mümkün değildir.
  • Raporun veriliş amacı kısmına “Durum Bildirir Rapor” yazılması, raporun birden fazla yerde kullanılmasına olanak tanır.
  • Raporun üzerinde “Çalışır” – “Çalışamaz” kısımlarından uygun olanın işaretli olduğundan emin olunmalıdır.

Hangi Hastaneler Engelli Sağlık Raporu Verebilir?

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesine giriş yaparak Türkiye’de Özürlü Raporu vermeye yetkili tüm sağlık kuruluşlarına ulaşabilirsiniz. Bunun için internet sitesine giriş yaptıktan sonra “Faydalı Dökümanlar” bölümüne giriş yapabilir ve PDF uzantılı tam listeye ulaşabilirsiniz.

Sorgulama yapmak için; https://khgmcalisanhaklaridb.saglik.gov.tr/TR,42698/engelli-saglik-kurulu-raporu-vermeye-yetkili-saglik-kuruluslari-listesi.html

Engelli Raporları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Engelli raporu nereden sorgulanır?

Engelli raporunuzu sorgulamak istiyorsanız E-SGK internet sitesine giriş yapmanız yeterli. Eğer SGK’da bir kaydınız yoksa, E-Devlet şifrenizi kullanarak da siteye giriş yapabilirsiniz.

Engelli raporu hangi hastalıklara verilir?

Onkoloji, Sinir sistemi, Kas ve iskelet, Kulak, burun, boğaz, Zihinsel, ruhsal hastalıklar, Görme, Deri, İşitme, Solunum, Yanık ve Sindirim rahatsızlıkları sonucunda vatandaşlarımız engelli raporu alabilirler.

Engelli raporu kaç günde çıkar?

Heyete giren engelli raporlarının çıkış süresi 1 hafta ile 15 gün arasında değişiklik gösterebilir.

Sağlık raporu kaç günde çıkar?

Heyete giren sağlık raporlarının çıkış süresi 1 hafta ile 15 gün arasında değişiklik gösterebilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir