Babalık izni kaç gün? 2024 Babalık izni ne zaman başlar?

Babalık izni kaç gün 2024 yeni doğum sonrası özelde babalık izni ve devlette memur babalık izni kaç gün, nasıl alınır ve hangi gün başlar? Tüm teknik detaylar haberimizde.

Babalık izni kaç gün ve balık izni ne zaman başlar soruları, yeni çocuk sahibi olan vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Babalık izni, bir çalışanın çocuk sahibi olduktan sonra doğum süreci ve sonrasında kullanabileceği izni kapsar. Babanın eşi ve çocuğu ile vakit geçirmesi ile beraber, doğum sürecinde de yanında olması için tanınan ücretli bir mazeret iznidir. Peki baba olma izni ne kadar? Ne zaman başlar?

Memur babalık izni ve özel sektörde bu tür izin hakkınız bulunuyor. Ancak kaç gün olduğu ve ne zaman başladığı konusunda da çok fazla merak edilen detay bulunuyor. Mesela bu detaylardan en önemlisi de baba izni ne zaman başlar, baba ne zamandan itibaren izinli sayılır, çocuk doğduğu gün izinli olur mu?

Peki babalık izni kaç gün, gelin tüm sorulara yanıt verelim!

Babalık İzni Kaç Gün 2024

Türkiye’de eşi doğum yapmış babaların kullanabilecekleri babalık izni memur ve özel sektör dahil olmak üzere herkese verilir. Bu iznin verilme amacı tamamen babanın eşi ile çocuğu ile vakit geçirmesi amacını kapsar. Babalık izni 2024 senesi ile verilen bu izinler erkek işçilere verilen ücretli mazeret izni olarak geçer. Babalık izni almak isteyen kişiler işçi veya erkek memurlar çalıştığı kuruma dilekçe vererek izin hakkını kullanabilirler.

Bunun için isterseniz mazeret dilekçesi hazırlayarak, ilgili kuruma sunabilirsiniz. Özel sektör çalışanları da zaten böyle bir duruma gerek kalmadan patron ya da amirlerinden izin talep edebilir. Bu izinler ücretli izin olarak kabul edilir. Bu durumda özel sektörde ve memurlarda baba olma izni ne kadar, kaç gün?

Babalık İzni Kaç Gün

Babalık izninin kaç gün olacağı konusu babanın çalışacağı yere göre farklılık gösterir. Babalık izni kaç gün konusunda babanın işçi, memur, askeri personel olması tabi bulunduğu kanunu göre değişkenlik sağlayabilir. İlgili kanunlarda belirtilen babalık izni süreleri farklı farklı olabilir. Kanunda belirtilen babalık izni şu şekildedir,

  • Memurlarda babalık izni yaklaşık olarak 19 gündür ve memur olan bireylere eşinin doğum yapması ile on gün mazeret izni verilir. Bunun için mazeret dilekçesi yazılır.
  • İşçi olan kişiler yani özel sektör için babalık izni 5 gün olarak belirlenmiştir. Kanuna göre işçiler evlendiği zaman, evlat edindiği zaman, anne veya babası, kardeşi, çocuğunun ölümü ile beş gün ücretli izin verilir, bu süre taşeron işçileri için de geçerli olur.
  • Askeri personeller için babalık izni 10 gün olmaktadır, eşinin doğum yapması ile izinler verilir.
  • Sözleşmeli personeller için yani 4B’li personel için 10 gün izin verilir.

Babalık izninin uzatılması konusunda bu tamamen çalışılan yerlere göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda doğum sırasında veya doğumun sonrasında anneler ölürse izin süreleri normalden daha fazla uzayabilir. Annelerin doğum izinleri babalara kullandırılabilir ve bu sebeple izin süresi uzayabilir.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar

Babalık izni kanuna göre erkek bireylerin eşinin doğum yapması ile başlamaktadır. Babalık izni ne zaman başlar konusunda eşinin doğumundan önce bu izni kullanamaz. Çalışan erkek bireylerin eşinin doğum yapmasıyla beraber hemen izin hakkını kullanabilirler. İznin bitme süresi ise çalışan tabi olduğu kanuna göre farklılık gösterebilir. Bu izin ve bilmeniz gereken tüm detaylar aşağıdaki gibidir.

  • Doğrum itibariyle bu izin için hak doğar. Doğum üzerinden süre geçince tekrar bir izin alınamaz.
  • Doğumdan belli bir süre geçtikten sonrasında erkek çalışanlar izni kullanamaz.
  • Erkek çalışanlar eşinin doğum yapması üzerinden bir ay geçtikten sonra iznini kullanamazlar.
  • Babalık iznini parça parça kullanılması veya sonradan kullanılması söz konusu olmamaktadır.
  • Erkek çalışanlara verilen mazeret izinlerinde doğum, dini bayramlar, hafta sonu gibi tatil günleri denk geldiği zaman izin devam eder yani tatil günlerinden sonra devam etmez.

Babalık izni kaç gün diye merak eden kişiler, üstteki kriterleri sağlıyorsa direkt olarak izin kullanabilir. Ayrıca babalık izni kaç gün bölümünde anlattığımız üzere, kanunun verdiği sınırlar üzerinden tüm memur ve özel sektör çalışanları ücretli izne ayrılabilir. Bunun için herhangi bir istisnai durum bulunmamaktadır.

Babalık İzni Dilekçesi Nedir?

Babalık izni genel olarak kanunlara göre çalışan erkeklere verilir ve erkeğin eşinin doğum yapmasıyla tamamen isteğe göre verilir. Babalık izni var mı konusunda tüm kurumlarda vardır ve kişiler istekleri doğrultusunda bu izni kullanmaya hak kazanırlar. Bu izin eşlerinin doğumu ile kendi kendine başlamaz, çalışan erkekler babalık izni kullanması için çalıştıkları kuruma talep etmelidir.

Dilekçe içerisinde kişilerin eşlerinin doğum yaptığı tarih ile kaç gün izin kullanılması istendiği belirtilmelidir. İspat gerekiyorsa kişilerin iş yerinden alındı evrakı ile noter ile ihtarname çekilmesi talep edilir.

Evlat edinen babalar için izin hakkı var mı?

Babalık izni adı ile olmasa da evlat edinme durumlarında evlat edinecek babaya veya kanuna tanınmış izin hakkı herkese verilir. Evlat edinen baba izni kaç gün konusunda üç gün ücretli bir mazeret izni de alabilir. Bu iznin verilmesi için çocuğun 3 yaşından küçük olması şarttır. Hak kazanılan izin konusunda eşlerden sadece biri kullanabilir ve 3 yaşından küçük çocukları evlat edinen kişilerde eşlerden birine 6 aya kadar çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı sağlanır.

Babalık İzni Dilekçe Örneği

babalik izni dilekcesi ornegi
Babalık izni dilekçe örneği ve babalık izni kaç gün?

Babalık izni dilekçe örneği sayesinde, siz de yetkili kişilere dilekçe sunabilirsiniz. Bu dilekçeyi sunduğunuzda, kanunun size vermiş olduğu yasal hak üzerinden ücretli izne çıkabilirsiniz. Bu durumda izin vermeyen özel sektör patronlarınızı, iş mahkemelerine şikayet ederek de hakkınızı arayabiliyorsunuz.

Babalık izni kaç gün, dilekçesi nasıl yazılır?

DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN ADI

…/…/….. tarihinde eşimin doğum yaptığından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 10 gün (burada isterseniz daha kısa bir süre de talep edebilirsiniz) izin hakkımı kullanmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

Babalık izni kaç gün, dilekçesi nasıl yazılır, babalık izni ne zaman başlar?

Özel sektör çalışanları için herhangi bir dilekçe yazmaya gerek yoktur. Babalık izni kaç gün bölümünde de anlattığımız üzere, üst amirinizden yada patronunuzdan direkt olarak izin alabilirsiniz. Eğer kurumsal bir firmada çalışıyorsanız ve personelden izin alacaksanız, doğum belgesi gibi evraklar da sunabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir