Doğum Parası Ne Zaman Yatar? 2022 Ptt Doğum Parası

Doğum parası ne zaman yatar diye merak ediyorsanız, sizin için baştan sona rehber niteliğinde bir rehber hazırladık. SGK, hamile kadınlar için doğum parası adı altında yardımlar yapıyor. Bu yardımlar hem doğum öncesi, hem de doğum sonrasında devam ediyor ve çalışan kadınlar raporlu sayılıyor. Bir diğer adıyla ücretli izin olarak da tabir edebileceğimiz bu işlem sonrasında kadınların doğum paraları PTT aracılığı ile ödeniyor.

Doğum parası ne zaman alınır ve doğum parası ne zaman yatar diye merak ediyorsanız, bunun için haberimizin devamında pek çok detaydan bahsedeceğiz. SGK’nın ödemiş olduğu doğum parası ne kadar ve nasıl alınır diye merak ediyorsanız, haberimizi inceleyebilirsiniz.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

SGK, hamile olan ve doğumu yaklaşan kadınlara hem doğum öncesi hem de doğum sonrasında belirli süreler izin verir. Bu izinli günler, raporlu gün olarak sayılır. Bu raporlu günler için SGK, doğum yapan kadına “analık geçici iş göremezliği” de denilen doğum parası verir. Ancak SGK’nın doğum yapan kişiye bu yardımı yapabilmesi için bazı şartları taşıyor olması gerekir. Bu şartları taşıyan kişiler izinli oldukları dönemde alacakları ücretin 2/3’ü oranında yardım alırlar. Peki doğum parası ne zaman yatar?

Doğum parası ne zaman yatar diye merak ediyorsanız, ilk olarak doğum parası almaya hak kazanmış olmalısınız. Bunun için de gerekli olan şartları anlatacağız. Peki doğum parası ne zaman yatar, bu parayı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Doğum Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum parası, kişiye doğum öncesi ve sonrasında verilen izinleri kapsar. Sosyal Güvenlik Kurumu kadınlara doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin tanır. Çocukların ikiz veya üçüz olması durumunda bu süre arttırılır. 

Kişi isterse ve doktoru çalışmasında herhangi bir sorun yok şeklinde bir rapor hazırlarsa doğumuna 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilir. Kullanmadığı izin sürelerini ise doğum sonrası kullanabilir. 

Gelelim doğum parası kaç günde yatar sorusunun cevabına. Doğum parası bu izi süreci göz önüne alınarak doğumdan sonra 55 gün içerisinde yatırılır. Gecikme yaşanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat edilerek konu hakkında bilgi alınabilir.

Doğum Parası Alabilmek İçin Gereken Şartlar

Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlara yardım yapmanın yanı sıra bu yardımların kötüye kullanılmaması ve yardımın ihtiyacı olan kişiye ulaşması için bazı şartlar getirmektedir. Doğum parası alabilmek için şart getirilmesinin sebebi ise vatandaşların doğum gerçekleşmemesine rağmen doğum parası almasının ve sigorta borcu olan veya hiç sigortası olmayan kişilerin doğum parası almasını engellemektir.

Kimler Doğum Parası Alabilir?

Kimler doğum parası alır, doğum parası ne zaman yatar?

  • 4-a ve 4-b kapsamında sigortası bulunanlar
  • Cezaevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklu kişiler
  • Yurtdışına götürülen Türk işçiler (işverenin anlaştığı kurumun sosyal sigorta imkanı sağlamıyor olması gerekir)

Bu kişiler doğum sigortası kapsamında verilen doğum parasından şu şartları taşıyorsa faydalanabilir;

  • Sigortalı olmak ve doğumdan önceki bir yılda en az 90 gün sigortanın ödenmiş olması,
  • Doğum iznini verilen hak doğrultusunda doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta şeklinde kullanmak,
  • Doğum izninin kullanıldığının sisteme kaydedilmesi ve bunun belgelendirilmesi,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak,
  • Doğum izninin başladığı güne kadar işten ayrılmamış olmak.

Doğum Parası Nasıl Hesaplanır? Ne Kadardır?

Doğum parası, kişinin aldığı maaşa göre hesaplanır. İzne ayrılmadan önceki son 3 aylık dönemdeki maaş toplamı, gün başına alınan ücretin belirlenmesi için 90’a bölünür. Gün başına düşen ücret bulunduktan sonra bu ücretin 2/3’ü alınır ve SGK’nın analık sigortası kapsamında sağlamış olduğu yasal izin gün sayısı olan 112 ile çarpılır. Bu sayısı tekil gebeliklerde 112, çoğul gebeliklerde ise 126 olarak belirlenmiştir.

Bir örnekle anlatmak gerekirse, aylık 2700 TL maaş alan bir kişinin son 3 ayda aldığı toplam maaş miktarı 9.000 TL’dir. Gün başına düşen ücret ise; 8100/90=90 TL’dir. Bu rakamın 2/3’ü alınır=60 TL. Tek gebelikler için bu rakam 112 ile, çoğul gebelikler için 126 ile çarpılır. Yani tek çocuk doğuracak bir kişi için 60×112=6720 TL doğum parası, birden fazla çocuk doğuracak kişi 60×126=7560 TL doğum parası alır. Böylece doğum parası hesaplama ve doğum parası ne zaman yatırılıyor sorularının cevaplarını vermiş olduk.

Ptt Doğum Parası Ne Zaman Yatar Sorgulama

Devlet kurumlarının dijitalleşme sürecinden önce tüm sorgulama işlemleri için İl Müdürlüklerine veya ilgili kuruma müracaat etmek gerekiyordu. Şimdi ise internet üzerinden sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilir hale geldi. Peki doğum parası nereden sorgulanır? 

Analık sigortası kapsamında almanı gereken doğum parası miktarını e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Şifreniz yoksa veya kaybettiyseniz en yakın PTT şubesinden yeni bir şifre alabilirsiniz.

Doğum parası ne zaman yatar ve nasıl sorgulanır?

  • “Kurumlar” bölümüne tıklayın,
  • “S” harfine gelerek “Sosyal Güvenlik Kurumu” başlığını seçin,
  • “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” yazısına tıklayın,
  • Alacağınız doğum parası miktarı ve paranın durumu açılan sayfada görüntülenecektir.

Doğum parası PTT bankasına TC kimlik numaranızın üzerine yatırılacaktır. Kimliğiniz ile PTT’ye başvuru yaparak doğum paranızı alabilirsiniz.

Doğum Yardımı Parası Sık Sorulan Sorular

Doğum parası ne zaman yatar ve Ptt doğum parası sorgulama sık sorulan sorular

Doğum parası ne kadar oldu? (2022)

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faydalanabildiği haklardan biri olan doğum parası (süt parası) 2020 yılında 7.470 TL’ye kadar yükselmiş durumdadır. Aynı zamanda bu haklardan mavi kartı olan vatandaşlarımız da faydalanabilmektedir.

Süt parası ne zaman yatar?

Süt parası yani diğer adıyla doğum parası her ayın 8 ile 14. günleri arasında ödenmektedir. Her ay bu doğrultuda PTT şubelerinden paranın yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz. Dilerseniz PTT müşteri hizmetlerinden de sorgulama yapabilirsiniz.

Sigortalı hamile kadınların süt parası doğum ödemesi ne kadardır?

Aynı şekilde çalışamayacak durumda oldukları için 2020 ve 2021 yıllarında kadınlara ödenen doğum parası 7.470 TL’ye kadar çıkarılmıştır.

Süt parası başvurusu nereye yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerinden yapılmaktadır. Dilerseniz E-Devlet üzerinden başvuru durumu da sorgulanabilmektedir. Başvurular en kısa sürede sonuçlanacak, ödemeler de PTT veya T.C. Ziraat Bankası şubelerinden yapılacaktır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir