Ölüm izni kaç gün? 2024 Memur ve özel cenaze izni kaç gün?

Ölüm izni kaç gün 2024 özel sektör cenaze izni ve devlet memuru cenaze izni kaç gün, nasıl ve hangi şartlar altında kullanılır? Teknik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Ölüm izni kaç gün 2024, çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisidir. Ailesinden ya da yakınlarından biri vefat ettiğinde kişinin ölüm izni alma hakkı bulunuyor. Buna cenaze izni olarak da isim verilebiliyor. Memur cenaze izni kaç gün diye merak ediyorsanız, bunun için bazı kriterler belirlenmiştir. Bu durumda, kriterlere uyması halinde altta belirteceğimiz gibi memur cenaze izni alabilirsiniz.

Ölüm izni ve cenaze izni kaç gün soruları, sadece memurlar için değil özel sektör için de merak edilen konulardan birisidir. Ölüm izni kaç gün diyorsanız, özel sektörde ölüm izni var mı ve özel sektörde ölüm izni kaç gün soruları sormanız da gayet normal. Özel sektörde çalışan işçilerin de kanunlar ile belirlenmiş özlük hakları bulunuyor. Bu sebeple, özel sektör de olsa iş verenler çalışanlarına bu hakları tanımak zorunda.

Ölüm İzni Kaç Gün? 2024

Çalışanların sahip olduğu önemli haklardan biri olan ölüm izni, özel sektöre çalışanının, kamu personelinin belirli dereceden bir yakının vefat etmesi durumunda belirli süre zarfında çalışmaması durumunda verilen izne ölüm izni denmektedir. Ölüm izni pek çok şirketin sahip olduğu politikalardan biri olmaktadır. Bununla birlikte bu izinle çalışan kişiler gerektiğinde bu izinden yararlanabilirler.  Ölüm izni kaç gün konusunda,

  • Memur olan kişilerin ölüm izni süresi 7 gündür.
  • Özel sektör çalışanları ise 3 gündür.

Kişiler istedikleri zaman mazeret izni kullanarak ölüm izni süresini arttırabilirler.  Bu durum cenazenin farklı şehirden getirilme durumu gibi sorunlarda gerçekleştirilir. Bununla birlikte kişiler ölüm iznini veya cenaze iznini kullanabilirler. Memur cenaze izni kaç gündür sorusu da bu şekilde yanıtlanmış olacaktır.

Ölüm izni kimlere verilir?

Ölüm izni konusunda kişilerin çocuğu, eşi, annesi ve babası, eşin annesi babası, kardeşi veya çocukları öldüğünde izin verilir. Ölüm izni memur konusunda özel sektör çalışanlarından farklı olarak memurlara eşlerinin anne ve babası öldüğü zaman izin alma hakkı tanınır. Ölüm izni, vefat eden her yakın için kullanılmaz.

Yakınlık derecesinde olmayan bir kişinin ölmesi ile çalışan kişiler bu izinden faydalanamaz, bunun yerine farklı izin türleri kullanılarak izin alabilirler. Ölüm izni ne zaman kullanılır konusunda,

  • Ölüm izni çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar veya herhangi bir şekilde yazılı durum bildirmelerine gerek kalmaz.
  • İzin çalışan yakının yoğun bakımı zamanında kullanılmaz ve izinlerin ertelenmesi veya sonra kullanılması söz konusu olmaz.
  • Bu izin konusunda resmî tatillerde, dini bayramlara, hafta sonuna denk gelirse izin süresi uzamaz ve o günlerde izin günleri arasında sayılmaktadır.
  • Ölüm izni iş günü olarak değil sadece gün olarak belirtilmektedir, bunun dışında memur ve özel sektör çalışanları konusunda farklılık gösterebilir.

Ölüm izni, kişinin madde-2’de yer alan yakınları vefat ettiği zaman kullanılır. Bu durumda madde-2’ye göre kişinin, anne, baba, çocuk, eş veya kardeşinin vefat etmesi gerekiyor. Bunun dışında yakınları vefat ettiği zaman işverenin izin vermeme hakkı bulunuyor. Ancak bu durumda, işveren ile görüşerek izin kullanabilirsiniz. Mesela ücretsiz izne ayrılabilir veya işverenin inisiyatifine bağlı olarak izin hakkı kullanabilirsiniz.

Memur Ölüm İzni Kaç Gün?

Ölüm izni konusunda kaç gündür sorusu, çalışan kişilerin merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Memur ölüm izni kaç gün konusunda devlet memuru ile birlikte işçiler için verilen ölüm izinleri birbirinden farklıdır. İlgili düzenlemelerle birlikte memur kişilere verilen ölüm izni süresi 7 gün olurken, işçilerde ise izin süresi 3 gün olmaktadır. Memur ölüm izni kaç gün konusunda şu detaylara da dikkat etmeniz gerekir:

  • Devlet memuru olan kişilere verilen izin konusunda devlet memuru olan kişilerin eşi, çocuğu, anne ve babası, eşinin anne ve babası, kardeşi olabilmektedir ve 7 gün olmaktadır.
  • İşçilere verilen ölüm izni hakkı ise işçi olan kişilerin anne, babası, eşi çocuğu veya kardeşinin ise 3 gün olmak üzere tanınmıştır.
  • Memur olan eşlerin anne babalarının ölümü ile birlikte ölüm izni verilmiş fakat aynı durumda işçilere ölüm izni hakkı yoktur. Bu durumda sayılan yakınlar dışında ne kadar yakın olursa olsun ölüm izni söz konusu değildir.

İznin kullanacağı gün konusunda ölüm gerçekleştikten hemen sonra kullanmak mümkündür, bununla birlikte ölüm izni sürelerinde uzama olmaz fakat bazı durumlarda kişiler ölüm iznini arttırabilirler. Ölüm izni konusunda kişilerin herhangi bir evrak almasına gerek yoktur. Bununla birlikte işveren kişiler yazılı olarak bu durumu izin şeklinde geçirmelidirler. Peki cenaze izni kaç gün, ne kadar izin kullanılabilir?

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gün?

Özel sektörde ölüm izni kaç gün diye merak ediyorsanız, bunun cevabını üstte de vermiştik. Özel sektörde çalışanlar sadece 3 gün cenaze izni kullanabiliyor. 3 günlük süre, kişilere yasal olarak tanınan bir haktır. Ancak işçilerin ölüm izni kullanma hakkı, yakınlık derecesine göre değişiklik gösterebiliyor. Madde 2’de yer alan bilgilere göre, kişi sadece anne, baba, kardeş ve eşi vefat ettiğinde izin hakkı alabiliyor.

İş Kanunu – Ek Madde 2 Ne Diyor?

cenaze izni kac gun
İş kanununa göre cenaze izni kaç gün?

Ölüm izni, İş Kanunu üzerinden değerlendirilir. İş Kanunu – Ek Madde 2’ye göre, bir işçinin hangi şartlar altında izin kullanabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu durumda alttaki kanun maddesine göz atalım:

İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir

İş Kanunu – Ek Madde 2 – İşçi’nin doğum ve vefat izin hakları.

Dedem vefat etti, ölüm izni kullanabilir miyim?

Memurlar ve özel sektör çalışanları, dedeleri vefat ettiğinde ölüm izni kullanıp kullanamayacaklarını da merak ediyorlar. Ancak üstte de paylaştığımız üzere, İş Kanunu Ek Madde 2’ye göre, işçiler dedelerinin vefatı halinde ücretli izin kullanamıyor. İsterseniz amiriniz ya da patronunuz ile görüşerek kendiniz izin alabiliyorsunuz. Ancak ücretli izin kullanma hakkınız, kanun maddesi gereğince bulunmuyor.

Ölüm izni süresi boyunca işçi ücretini alır mı?

Evet, ölüm izni kaç gün bölümünde de anlattığımız üzere, kanun maddesinde geçen yakınlarınızın vefat etmesi durumunda ücretli izinli sayılacaksınız. Aynı zamanda bu süre, yıllık izin haklarınızdan da düşmez.

Cenaze İzni Kaç Gün

Ölüm izni konusunda işçi veya memur çalışıyormuş gibi ücret almaya devam ederler. Cenaze izni kaç gün konusunda memur olanlar sanki çalışıyormuş gibi ücret almaya devam edebilirler. Maaş veya ücretlerden yani ölüm izni süresince kesinti yapılmaz. Bununla birlikte ölüm izni ücretli izinlerden biri haline gelir. Ölüm izni süresinde maaş ve ücret ödenmemesi durumunda işçilik alacağı davası içerisinde bu miktar talep edilir.

İsterseniz bu konu hakkında “Memurların izin hakları” isimli videoyu da seyredebilirsiniz. Memur ölüm izni kaç gün sorusuna yanıt bölümünde bahsettiğimiz üzere, 7 günlük bir izin hakları bulunuyor. Ancak bu durum, sadece İş Kanunu Ek Madde 2 üzerinden izin verilebiliyor. İlgili kanun maddesini de paylaşmıştık.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir