Maske Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır? E-Devlet

Maske cezası sorgulama, 2022 yılı itibariyle hayatımıza girmiş bir işlemdir. Covid-19 pandemi sürecinde, ülkemiz de bu hastalıktan ciddi derecede etkilendi. Bu etkilerin sonucunda ise devlet tarafından bazı tedbirler alındı. Hastalık ile mücade ve vatandaşların korunması adına maske takma zorunluluğu geldi. Kamuya açık ve özel alanlarda maske takma zorunluluğu, direkt olarak vatandaşlar tarafından uygulanması gereken bir durum.

Maskeyi takmamanız halinde 3.000 TL’ye kadar ceza yiyebiliyorsunuz. Maskeler, kamuya açık alanlarda aklınıza gelebilecek her yerde takılmalıdır. Polis kuvvetleri, maske takmayan vatandaşlarımıza ise ceza uygulayabiliyor. Polis kuvvetleri, normalleşme sürecine girmiş olduğumuz 2022 Mayıs ve Haziran aylarında maske cezalarına da ağırlık verdi. Yani çok daha dikkatli olarak maske takmayanlara işlem yapıyorlar.

Maske Takmama Cezası Ne Kadar?

Koronavirüs pandemi sürecinde, vatandaşlarımızın sağlığının sağlanması için bir takım adımlar atıldı. Özellikle de kontrollü normalleşme süreci boyunca vatandaşların kurallara uyup uymadığı ciddi şekilde takip altına alındı. Bildiğiniz üzere bu kurallardan birisi de maske zorunluluğu. Maske takmama cezası sorgulama ve ödeme işlemi de buradan akıllara gelen bir işlemdir. Polisler, GBT sırasında da maske cezası kesebilir.

2020 yılında başlatılan ve 81 ile gönderilmiş olan T.C. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, vatandaşlarımızın kamuya açık alanlarda maske takması zorunludur. Maskesi çenesinde olan vatandaşlar bile ceza yiyebilir. Maskenin, kurallara uygun kapatılması gerekiyor. İlk başlarda sadece İstanbul, Ankara ve Bursa illerimizde geçerli olan bu maske cezası, 2022 yılında yayınlanan genelgeye göre 81 ilin tamamına uygulandı.

[su_box title=”Maske Cezası Ne Kadar?” box_color=”#cd2036″]Maske cezası 2022 yılında 900 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içinde ödenirse erken ödeme kapsamında 675 TL tahsil edilmektedir.[/su_box]

Maske takmayan vatandaşlarımıza istisna gösterilmeden ceza kesilmektedir. Maske cezalarına her ne kadar itiraz hakkınız olsa da, büyük çoğunluğunun reddedildiğini de söyleyelim. Yine de yazımızın ilerleyen bölümlerinde maske cezası itiraz formundan bahsedeceğiz.

Maske Cezasını Kimler Kesebilir?

Maske cezası kesme yetkisi olan kişiler; polis, jandarma, bekçi ve zabıtalardır. Bahsetmiş olduğumuz kolluk kuvvetleri, rutin kontroller sırasında ya da daha önceden planlanmış uygulama sırasında maske cezası kesebilir. Bu uygulamalar bir trafik çevirmesi ya da GBT uygulaması bile olabilir.

8 Eylül 2020 yılında yayınlanan T.C. İçişleri Bakanlığı ek genelgesine göre, meskenler hariç tüm kamuya açık alanlarda maske takmak zorunludur. Bu zorunluluk, istisnasız tüm vatandaşlar için geçerlidir. Bu yasağa uymayan vatandaşlar 900 TL maske takmama cezası ödeme ile sorumludur.

Maske Cezası Sorgulama: E-Devlet

Maske ceza sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden maske cezası sorgulamak istiyorsanız, bunun için e-devlet şifreniz olmalı. Eğer e-devlet şifreniz yoksa, dilerseniz Ptt şubelerinden 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz. Maske takmama cezası ödeme işlemi de yine e-devlet ya da GiB.gov.tr üzerinden yapılabilir. Ceza işlemi ise hemen TC kimlik üzerinden yapılır, sorgulama da TC ile yapılır.

E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, GiB sayfasına giriş yaparak cezanızı öğrenebilirsiniz. TC kimlik no üzerine vergi cezası olarak kesilen maske cezaları, GiB üzerinden vergi mükellefi olmasanız bile ödeme yapılabilir. Bildiğiniz üzere GiB, sadece vergi mükellefi vatandaşların kullanabildiği bir platform. Ancak maske cezaları da TC üzerinden yazıldığı için e-Devlet ile direkt olarak GiB sayfalarına yönlendirilebilirsiniz.

maske ceza odeme gib

Maske ceza ödeme işlemi üstte vermiş olduğumuz ekran görüntüsünde yazan “e-Devlet Şifresi ile Giriş” bağlantısını kullanarak yapılır. Bu butona tıkladıktan sonra sizi turkiye.gov.tr sayfasına yönlendirecektir. Giriş yaptıktan sonra karşınıza direkt olarak GiB sayfası gelecek. Sol menüde yazan “Ödeme İşlemleri” menüsüne giriş yaparak, adınıza kesilmiş olan güncel vergi ve maske cezalarına ulaşabilirsiniz.

Vergi, trafik ve maske cezalarında 15 gün içinde ödeme yapılırsa, ceza tutarının 4’te 1’i kadar indirim yapılmaktadır. Bu indirim işlemi, sokağa çıkma kısıtlamasını delen vatandaşlar için de geçerlidir.

Maske Cezası Ödeme Nasıl ve Nereden Yapılır?

Maske cezası ödeme işlemi sadece e-devlet ve GiB yani Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapılmaktadır. İnternet sitesini kullanarak ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz. Hatta kredi kartı tipinize göre cezayı taksitli olarak da ödeyebilirsiniz. Hangi bankalar ile anlaşma olduğunu, ödeme sayfasından öğrenebilirsiniz. Bu işlemlerin tamamı GiB ve e-Devlet güvencesi altındadır.

Maske takmama ceza sorgulama işlemini tamamladıktan sonra, aynı sayfada cezanın sol tarafında yer alan “Ödeme Yap” butonunu kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Maske cezaları, diğer cezalarda olduğu gibi ilk 15 gün içinde ödeme yapıldığı zaman 4’te 1 oranında indirim uygulanmaktadır. Yani 1.000 TL ceza yediğinizde, 15 gün içinde ödemeniz durumunda 750 TL tahsil edilmektedir.

Maske cezası ödeme işleminde de ilk 15 gün içinde ödeme yapmanız durumunda ceza indirimli olarak 675 TL’ye gelecektir. İndirimli maske cezası ödeme işlemini kaçırmamak için ilk 15 gün içinde ödeme yapmalısınız.

Maske Takmak Nerelerde Zorunludur?

Yazımızın bir üst bölümünde de paylaştığımız gibi, maske takma zorunluluğu meskenler hariç tüm kamusal alanlarda zorunludur. Parklar, bahçeler, sokaklar, duraklar, cafe ve restoranlar ve kamuya açık tüm alanlarda maske takmak zorunludur. Bu zorunluluk, meskenler için geçerli değildir. Dilerseniz bu konu hakkında detaylı bir yazı kaleme aldığımız arabada maske takmak zorunlu mu isimli makaleyi okuyabilirsiniz.

Maske takmanın zorunlu olduğu alanlar şunlardır;

  • Kamuya açık alanlar,
  • Cadde, sokak,
  • Park, bahçe,
  • Piknik alanları,
  • Sahiller,
  • Toplu taşıma araçları,
  • İşyerleri, fabrikalar.

Maske Cezası İtirazı Nereye Yapılır?

Maske, sokağa çıkma yasağı veya kabahatler kanununa göre ceza uygulanan vatandaş, 15 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir. Ceza kesildikten (tebliğ tarihinden) 15 gün sonrasına kadar cezaya itiraz hakkı bulunmaktadır. Maske cezasına itiraz etmek istiyorum diyorsanız, bunu ilk 15 gün içinde bölgenizde bulunan Sulh Ceza Mahkemeleri aracılığı ile yapabilirsiniz. İtirazlar, sadece bu yöntem ile yapılmaktadır.

Ancak belirtmekte fayda var ki, bu cezalara itirazlar somut kanıtlar ile yapılmalıdır. Somut kanıt bulunmayan kişilerin maske cezasına yapacağı itiraz geçerli sayılmayacaktır. Eğer somut bir kanıt ya da itirazınızı destekleyecek bir kanıtınız yoksa, 15 günlük itiraz süresi yerine indirimden faydalanabilirsiniz. Zira 900 liralık ceza için ilk 15 gün içinde ödeme yapıldığında 225 TL’lik bir indirim uygulanıyor.

Maske Takmama Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Maske takmama cezası ödenmezse ne olur diye merak ediyorsanız, bunun da bazı sonuçları vardır. Vergi cezası olarak kesilen maske takmama cezası sorgulama işleminden sonra ne kadar ceza yediğinizi öğrenebilirsiniz. Bu ceza tutarı, vergi dairelerine ya da mal müdürlüklerine ödenebilir. Ödeme yapmamanız durumunda ise vergi daireleri tarafından banka hesaplarınıza e-haciz işlemi uygulanabilir.

Eğer maske cezası yüzünden e-haciz gelip gelmediğini merak ediyorsanız, bunun için de GiB sayfalarını kullanabilirsiniz. Dilerseniz e-haciz sorgulama bağlantısını kullanarak da banka hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz. Maske takmama cezaları, çıkarılan vergi yapılandırma kanunları kapsamına alınmamaktadır.

Maske Takmama Cezası Nereye Ödenir?

Maske takmama cezası Vergi Dairelerine ve mal müdürlüklerine ödenebilir. Aynı zamanda yazımızda da adım adım anlattığımız gibi e-Devlet ve Gib üzerinden de ödeme yapılabilir. GiB uygulamasına da e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa Ptt şubelerinden alabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir