E-Haciz Sorgulama 2024 E-Devletten E-Haciz Sorgulama

E-haciz sorgulama 2024 e-devlet üzerinden yapılabilir. Banka hesaplarına koyulan e-Haciz işlemi son dönemlerde çok sık karşılaştığımız bir sorun. Peki e-Haciz öğrenme ve sorgulama nasıl yapılır?

E-haciz sorgulama, vergi veya SGK prim borcu yüzünden banka hesaplarına haciz uygulanan kişiler tarafından daha çok merak edilen bir durumdur. E-haciz, borcunuz olan bir kurum tarafından uygulanabiliyor olsa da aslında bu durum herkes için geçerli. Son dönemlerde popüler olmasının sebebi ise SGK ve GİB kurumlarının borcu olan mükelleflerine haciz işlemi uygulamış olmasıdır.

Bu işlemin öncesinde böyle bir durumun varlığından haberdar olmasak da, aslında e-haciz sıklıkla uygulanan banka bloke işlemleri arasında yer alıyor.

E-Devlet hizmetimiz sayesinde de bu gibi haciz işlemlerini rahatlıkla öğrenebiliyorsunuz. Türkiye.gov.tr ve Gelir İdaresi Başkanlığının ortak yürüttüğü çalışma ile İnteraktif Vergi Dairesi veya E-Devlet üzerinden giriş yaparak araba, banka hesabı veya tapu üzerine uygulanan haciz işlemi varsa bunu öğrenebilirsiniz. Şimdi sizlere e-haciz öğrenme işleminden bahsedecek, görsel ve videolu anlatımlar ile yardımcı olacağız.

E-Haciz Nedir?

E-Haciz sorgulama işlemi 6183 sayılı kanun maddesine eklenen ve borçlu kabul edilen kişilerin banka hesaplarına uygulanan bir haciz işlemidir. Elektronik haciz işlemi uygulanabilmesi için de yine aynı kanunun 55. maddesine göre haciz uygulayacak kişinin de haciz işleminde başlamadan uyması gereken bazı durumlar bulunuyor. En önemlisi alacaklı kişi, borçluya bir ödeme emri iletmeli.

Ödeme emri iletildikten 15 gün sonra borç ile alakalı herhangi bir ödeme veya yapılandırma işlemi yapılmazsa haciz işlemleri başlayabiliyor.

Ödeme emri size tebliğ edildikten sonra işlem gerçekleştirmezseniz bile otomatik olarak tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebliğ gerek posta, gerekse de elektronik ileti ile yapılabiliyor. Yani elektronik haciz işleminin banka hesaplarına uygulanabilmesi için ilk olarak ödeme emrinin iletilmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra alacaklı kurum banka hesaplarına haciz işlemi uygulayabiliyor.

E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

E Haciz sorgulama işlemi için E-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlem yapabilirsiniz. Ancak İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasını kullanabilmek için vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Eğer vergi mükellefi değilseniz ve elektronik haciz işlemi farklı bir kurum tarafından uygulandıysa bu ekran üzerinden sorgulama yapamıyorsunuz. Biz de şimdi E-Devlet elektronik haciz sorgulama işlemi hakkında bilgi vereceğiz.

e-Haciz Sorgulama nasıl yapılır resimli ve videolu anlatımlar burada.

E-Devlet ile E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Elektronik Haciz uygulamasında 2 farklı haciz tipi bulunuyor. Banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz ve Araçlara uygulanan elektronik haciz olarak ikiye ayrılıyor, sorgulamaları da iki farklı ekran üzerinden yapılıyor. İlk olarak banka hesaplarına uygulanan haciz işleminden bahsedeceğiz.

[su_list icon=”icon: info-circle” icon_color=”#b72025″]

[/su_list]

E Haciz Giriş

2-) İster bağlantı ile, isterseniz de e-devlet ekranında arama bölümünü kullanarak giriş yapabilirsiniz. Örnek resimdeki gibi arama alanına “banka hesapları” yazınca alttaki seçeneklerde çıkan ilk sonuca giriş yapalım. Bu işlemi aynı şekilde mobil uygulama veya cep telefonu ile de yapabilirsiniz.

E Haciz Gelir İdaresi Başkanlığı

3-) Üst görselde de belirttiğimiz gibi “Uygulamaya Git” butonuna tıklayalım. Daha sonra karşımıza zaten sorgulama sonucu direkt yansıyacak. Alttaki görseldeki gibi “Adınıza düzenlenmiş aktif haciz bilgisi bulunmamaktadır.” yazıyorsa, banka hesaplarımızda herhangi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

E-Haciz Sonuç

Sonuç olarak karşımıza ekrandaki gibi bir uyarı gelirse, banka hesaplarında herhangi bir problem yok demektir. Elbette haciz uygulaması sadece banka hesaplarına uygulanmayacağı için, tedbir olarak “Araçlara uygulanan elektronik hacizler” sayfasını da kontrol etmekte fayda var. Bu sayfa üzerinde adınıza tescilli tüm araçlar kontrol edilecek haciz durumu olup olmadığı ekranda yazacak.

e-Haciz sorgulama işlemi işte bu kadar kolay!

Tapulara Uygulanan Elektronik Haciz

Bazı durumlarda kurumlar banka ve araçlara elektronik haciz uygulayamıyor ve farklı işlemlere başvuruyor. Bunların başında da özellikle tapulara yani taşınmazlara uygulanan e haciz işlemi karşımıza çıkıyor. Tapu üzerindeki e-haciz sorgulama için yine E-Devlet üzerinden Tapu Bilgileri Sorgulama ekranını kullanabilir ve tapuda uygulanmış olan haciz işlemlerini görebilirsiniz.

E-haciz sorgulama bankadaki parayı bloke eder mi? İnceleyelim.

E-Haciz Uygulandığında Bankadaki Paraya Ne Olur?

Elektronik haciz işlemi sadece banka hesabına bloke koyma yöntemi olarak çalışıyor. Yani bankada yüklü miktarda paranız olsa bile haczi uygulamış olan kurum bu parayı çekemez. Yani sadece banka hesabınız bloke olur ve haciz uygulayan kurum parayı çekemez. Zaten e-haciz sorgulama yaptığınızda banka hesabınızda bloke olsa bile paranın aynı şekilde hesabınızda kaldığını görebilirsiniz.

Eve Haciz Gelir Mi?

Eve gönderilen haciz durumu bu konuyla alakasızdır. Banka hesaplarına uygulanmış olan elektronik haciz işlemi evinize haciz gelmesine sebep olmaz. Yani bu yöntem daha çok borcunuzu ödemeye yöneliktir. Borcunuzu ödemeden elektronik haciz uygulaması kaldırılamaz. Borç ödemesi gerçekleştikten sonra devamında haciz işlemi kaldırılır ve paranızın üzerine konulan bloke de kalkmış olur.

Babanın Borcundan Dolayı Çocuklara e-Haciz Gelir Mi?

Bu durumda mümkün değildir. Babanın borcunun çocuklara aktarılması için babanın vefat etmiş olması gerekiyor. Eğer baba hayattaysa ve devlet kurumlarına borcu varsa tahsilat ve takip işlemleri baba üzerinden yapılır. Yani babanız sağ olduğu sürece borcundan da o sorumludur. Vefat ettikten sonra kişinin mirası kabul edilirse aynı şekilde borçları da kabul edileceğinden borçlar da miras olarak çocuklara kalabilir.

E Devlet Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devletten sadece e-haciz değil, icralık olan borçlarınızı da sorgulayabilirsiniz. Bunun için e-devlete şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “İcra Dava Dosyası Sorgulama” sayfasına giriş yapmanız gerekecek. Burada hakkınızda icra takibi başlatılan bir borç olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer bu sayfada bir borç bulunuyorsa, detaylarını ilgili butona tıklayarak sorgulayabilirsiniz. Detay sayfasında borcun nereye olduğunu, toplam borç bilgisi ve dava taraflarını görebilirsiniz. Borç konusunda ilgili tutar yazmıyorsa uyap vatandaş sisteminden de sorgulayabilirsiniz.

Yine e-devlet üzerinden uyap vatandaş portalına giriş yaparak çözüm bulabilirsiniz. Burada icra dava dosyası bölümünden ilgili dava numarası ile sorgulama yapabilirsiniz. Dava dosya numarası ise bir önceki sayfada 2024/1111 formatında yazılı olan numaradır. Bu numaraya giriş yaptıktan sonra davaya eklenen tüm dosyaları girebilir, borcun ne kadar olduğunu da öğrenebilirsiniz.

SGK E Haciz Sorgulama İşlemi

Ödenmemiş SGK borçları da e-haciz ile tahsil edilmektedir. Ödemediğiniz SGK prim borçları için devlet e-haciz yöntemi uygulamakta ve bu sayede borçların ödenmesini sağlamakta. Eğer SGK borçlarınız sebebiyle banka hesaplarınıza uygulanan bir elektronik haciz işlemi bulunuyorsa bunu da yine e-devlet veya Gib üzerinden sorgulayabilirsiniz. Genel olarak mantık zaten aynı işlemektedir.

e-Devlet Haciz Sorgulama

e Devlet haciz sorgulama işlemi elektronik haciz ve icra sorgulama olarak yapılabilir. Eğer normal icra dosyası sorgulamak istiyorsanız, bunun için icra dava dosyası sorgulama bölümüne girmelisiniz. Eğer e-haciz sorgulamak istiyorsanız da üstte paylaştığımız yöntemler ile banka hesaplarını kontrol edebilirsiniz.

İcra dava dosyası sorgulamak için e-devlet arama bölümüne “İcra” yazmanız durumunda e-Devlet haciz sorgulama işlemini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Sadece kendi adınıza sorgulayabilirsiniz.

Banka Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Banka hesabınızda haciz olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bankadan da sorgulama yapabilirsiniz. Banka şubesine giderek ya da müşteri hizmetlerini arayarak banka hesaplarınıza uygulanan bir elektronik haciz işlemi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için banka müşterisi kendisi işlem yapabilir.

Eğer yine banka hesaplarınızda problem olduğunu düşünüyorsanız, banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz sorgulama işlemi yukarıda bahsettiğimiz gibi Gib üzerinden rahatlıkla yapılabilir.

e-Haciz sorgulama hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden sorabilirsiniz. e-Haciz sorgulama internet üzerinden e-Devlet ile yapılır. E-Haciz sorgulama yapmak istediğiniz kişinin kendi e-devlet şifresi ile giriş yapması gerektiğini unutmayın. Bu sebeple kişi kendi e-haciz sorgulama işlemini yapar.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir