Aile hekimi randevu alma işlemi vatandaşlarımız tarafından çok sık merak edilen konuların arasında yer alıyor. Aile hekimleri, evimize yakın sağlık kuruluşları olarak biliniyor. Her mahallede bulunan Aile Sağlığı Merkezleri, ASM olarak kısaltılmış adıyla da anılıyor. Aile hekimliklerinden birçok işlem yapabiliyorsunuz. Grip aşısı, zatürre aşısı ve muayene gibi işlemlerin büyük çoğunluğu yapılıyor. Haricen iğne, pansuman gibi işlemler de aile hekimliğinde görevli hemşirelerce yapılabiliyor. Peki Aile hekimliklerinden randevu almak istiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Aile Hekimi Randevu Alma Nasıl Yapılır?
Türkiye’nin kademeli sağlık sistemine geçmesinin ardından 1. basamak Sağlık Hizmeti olan aile hekimlikleri kurulmuştur. Aynı hekimliklerinin kurulmasının amacı hastanelerde yaşanan hasta yoğunluğunun azaltılması, vatandaşların sağlığının bir hekim tarafından devamlı takip edilmesi ve vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilmesidir. Bağlı olduğunuz aile hekimini Merkezi Hekim Randevu Sistemi olan MHRS’den ve size yakın hastaneden öğrenebilirsiniz. Peki aile hekimliği randevuyla mı çalışır? Aile hekiminden randevu alınır mı? Bunun için birden fazla seçeneğinizin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Aile Hekimi Randevu Alınır mı?
Aile hekimlikleri özellikle büyük şehirlerde fazla sayıda hasta bulunması ve yoğunluk yaşanması sebebiyle randevulu sisteme geçiş yapmıştır. Yani aynı hastanelerde olduğu gibi aile hekimine gitmek için de önceden randevu almak gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta her vatandaş sadece kendi aile hekiminden randevu alabilir. Aynı sağlık ocağında hizmet veren diğer doktorlardan veya farklı sağlık ocaklarındaki hekimlerden randevu almak mümkün değildir. Sadece kendi hekiminiz izinli olduğunda randevu işlemi yapabilirsiniz.
Genellikle büyük şehirlerde veya nüfus yoğunluğu fazla olan il ve ilçelerde aile hekimi sağlık ocağı randevu alma işlemi yapılmadan aile hekimine muayene olmak mümkün değilken, daha küçük, nüfus yoğunluğu az olan il ve ilçelerde, randevu alınmadan sağlık ocağına gidildiğinde sıra numarası alınarak muayene olunabilir. Ancak sağlık ocağının yoğunluk durumunu öngörmek mümkün olmadığı için randevu alarak gitmek en sağlıklı yöntem olacaktır. Bunun için de en mantıklı yöntem de randevu almanızdır.
Ayrıca aile hekimleri haftanın bir veya iki günü hamile, yeni doğan ve köy ziyaretleri yaptığı için muayeneye kapalıdır. Yani randevu almadan sağlık ocağına gittiğinizde aile hekiminiz saha görevinde olabilir. Randevu alarak gitmek bu sorunun yaşanmamasını sağlayacaktır. Çünkü sistem hekimin sağlık ocağında olmayacağı günlere randevu vermez. Bu günlerde diğer hekimler için arayarak randevu oluşturabilirsiniz.
Aile Hekiminden Nasıl Randevu Alınır?
Vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilmesi ve daha kolay randevu alabilmesi için aile hekimliklerinden randevu almanın birkaç farklı yöntemi bulunur. Bunlardan biri Merkezi Hekim Randevu Sistemi olan MHRS’den randevu almaktır.
Aile Hekiminden Randevu Al – MHRS’den randevu almak için;
- https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/ sitesine giriş yapılır.
- Sitenin ana sayfasında sağ kısımda bulunan “Randevu Al” seçeneğine tıklanır ve kişisel bilgiler ile giriş yapılır.
- Siteye giriş yapmak için TC kimlik numarası ve şifre gerekir. Şifre için varsa MHRS şifrenizi kullanabilir veya e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
- Başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra ekranın sağ kısmında aile hekiminden randevu alma bölümü görülecektir.
- Randevu alınmak istenen tarih seçildiğinde hekimin boş olan saatleri alt kısımda açılacaktır.
- Randevu alınmak istenen saat seçildikten sonra ekrana randevu bilgileri çıkar.
- “Randevuyu Kaydet” seçeneğine tıklandığında aile hekiminden randevu alma işlemi başarıyla gerçekleştirilmiş olur.
Alo 182-Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile Aile Hekiminden Randevu Alma
Sağlık Bakanlığı’nın randevu alma, randevu iptal etme, alınmış olan randevunun bilgilerini öğrenme gibi işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlamak amacıyla kurduğu Alo-182 hattını arayarak aile hekiminden randevu almak mümkündür. Bu hat üzerinden randevu alabilmek için randevu alınacak kişinin TC kimlik numarasının bilinmesi yeterlidir. Kimliğiniz yanınızda ise hemen arama yapabilirsiniz.
Alo-182 ile Aile Hekiminden Randevu Al;
- Öncelikle cep telefonu veya sabit bir hattan 182 numarası tuşlanarak aranır
- Operatörün yönlendirmesi ile randevu alınacak kişinin TC kimlik numarası tuşlanır
- Operatörün yönlendirmesi ile randevu alınmak istenen İl söylenir
- “Randevu almak istediğiniz hastaneyi söyleyiniz” sorusuna “Aile Hekimi” şeklinde cevap verilir
- Sistem aile hekiminden randevu vermek için çağrı merkezi temsilcisine bağlayacaktır. Temsilci ile konuşarak aile hekimi sağlık ocağı randevu alma işleminizi tamamlayabilirsiniz.
- Gazi Hastanesi Tahlil Sonuçları
Sağlık Ocağını Arayarak Randevu Alma
Bağlı olduğunuz sağlık ocağının telefon numarasını biliyorsanız arayarak aile hekimizden randevu alabilirsiniz. Telefon numarasını bilmiyorsanız internet üzerinden araştırarak öğrenmeniz mümkündür. Ancak burada bağlı olduğunuz sağlık ocağının kodunu tam olarak bilmeniz gerekir. Sağlık ocakları karışıklık oluşmaması için ilçe içerisinde 1 No’lu Aile Hekimliği, 2 No’lu Aile Hekimliği vs. şeklinde numaralandırılır. Bağlı olduğunuz aile hekiminin kodunu biliyorsanız internetten arama yaparak telefon numarasına ulaşabilirsiniz.
Örnek: “Bağcılar 2 No’lu Aile Hekimliği” için arama motoruna: “Bağcılar 2 No’lu Aile Hekimliği telefon numarası” yazılır. Telefon numarası bulunduktan sonra arama yapılarak TC kimlik numarası ile aile hekiminin boş olan tarih ve saatlerine randevu alınabilir.