Hastaneden Randevu Alacağım, Randevu Nasıl Alınır?

Hastaneden randevu alacağım ama nasıl yapacağımı bilmiyorum mu diyorsunuz? Bu yazımız ile hastaneden randevu almak isteyen vatandaşlarımıza rehber olma niyetindeyiz. Eğer siz de hastaneye gitmeden önce randevu almak ve tedavi olmak istiyorsanız, ilk olarak MHRS veya E-Nabız sistemlerine giriş yapmalısınız. Bu sistemlere e-devlet üzerinden erişebilir, kayıt oluşturabilirsiniz. E-Devletten hastane randevusu almak hakkında bilgi sahibi değilseniz, aslında bu yöntemlerin tamamının e-devlet ile çalıştığını da belirtmeliyiz.

Hastaneden Randevu Alacağım, Randevu Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık sistemini daha ileri taşımak için yaptığı düzenlemelere göre son yıllarda hastaneler ve aile hekimlikleri randevusuz hizmet vermiyor. Randevu sistemi, hastanelerde yaşanan yoğunluğun azalmasını ve insanların hastanelerde uzun süreler beklememesini sağlıyor. Bu yazımızda sizler için hastaneden randevu alma, internetten randevu nasıl alınır sorularını cevaplayacağız.

Eğer internet üzerinden randevu alırken sorun yaşıyor veya internet sitesine giriş yapamıyorsanız, hastaneden de randevu alabilirsiniz. Hangi poliklinikte muayene olacaksanız, gittiğinizde hasta kayıt kabul bölümünden müsaitlik durumuna göre randevu alabilirsiniz. Ancak ilk olarak internet randevularına sıra verileceği için biraz daha fazla bekleme ihtimalini de göze almalısınız. Bunun haricinde diğer yöntemleri kullanarak da alabilirsiniz.

Hastaneden Randevu Nasıl Alınır?

Hastanelerin yoğunluğunu azaltmak ve önceliği olan hastalara daha çabuk ulaşabilmek için sağlık sistemimiz basamaklı sağlık sistemi şeklini almıştır. Sağlık Bakanlığı’nın önerisine göre, bir kişi, sağlık probleminin derecesine göre, aile hekimliklerinde tedavisi mümkün olan hastalıkları için kendi aile hekimine gitmelidir. Aile hekimliğinde tedavisi mümkün olmayan hastalıkları için ise randevu alarak hastanelere müracaat edebilir. 

Birçok farklı şekilde randevu almanın mümkün hale gelmesiyle hastaneden randevu almak çok kolaylaştı. Özellikle internet ve mobil uygulama sayesinde çağrı merkezini aramaya gerek kalmadan randevu alabilir, almış olduğunuz randevuyu iptal edebilirsiniz.

İnternetten Randevu Nasıl Alınır?

İnternetten randevu almak için Merkezi Hekim Randevu Sistemi olan MHRS kullanılmalıdır. Randevu alırken, hastane seçimi, randevu tarihinin belirlenmesi, hekim tercihi kolaylıkla yapılabilir. Peki, hastaneden randevu alacağım ne yapmalıyım? MHRS’den yani internetten hastane randevusu almak için;

  • Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne giriş yapılır, (MHRS)
  • Ekranın sağ tarafında bulunan “Randevu Al” butonuna tıklanır. 
  • “Kullanıcı Girişi” ekranı açılacaktır. MHRS şifreniz varsa TC Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa ekranda yazan “Üye Ol” butonunu tıklayarak üye olabilir veya “e-Devlet ile Giriş” seçeneğine tıklayarak e-Devlet giriş bilgilerinizle sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme başarılı bir şekilde giriş yapıldığında ekrana randevu alma bölümü gelecektir. Ekranın sol kısmı hastanelerden randevu almak için, sağ kısmı aile hekimliğinden randevu almak için kullanılır.
  • Hastaneden randevu almak için ekranın sol kısmından randevu alınmak istenen; tarih, il, ilçe, klinik, hastane, muayene yeri (seçilmese de olur) ve hekim (seçilmese de olur) bilgisi seçilip “Randevu Ara” seçeneğine tıklanır.
  • “Seçmiş olduğunuz arama kriterlerine uygun alınabilecek hiçbir randevu tanımlı değildir” uyarısı ekrana gelirse, randevu tarihi değiştirilerek tekrar arama yapılır. Uygun tarih bulunana kadar arama yapılmalıdır.
  • Randevu alınabilecek bir tarih bulunduğunda ekranın altında alınabilecek randevular açılacaktır. Kendinize uygun randevuyu seçince üst kısımda randevu saati seçmek için bir alan açılır. Randevu saatini de seçtikten sonra randevu bilgilerinizi kontrol ederek onaylayabilirsiniz. Bu şekilde internetten randevu nasıl alınır sorusunu cevaplamış olduk.
  • Aile hekimliğinden randevu almak için sadece tarih seçilmesi yeterlidir. Her vatandaşın aile hekimi ikamet ettiği yere göre belirlendiği için aile hekimliği ve hekim seçilmesine gerek yoktur. 

Alo 182 Çağrı Merkezi ile Hastane Randevusu Almak

Sağlık Bakanlığı randevu alma çağrı merkezi olan Alo 182’yi arayarak randevu alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Buradan kendiniz dışında 1. Derece yakınlarınız randevu alma işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Randevu almak için;

  • Cep telefonunuzdan 182’yi aradıktan sonra randevu almak istediğiniz kişinin TC Kimlik numarası tuşlayın.
  • Sesli yanıt sisteminin “Yapmak istediğiniz işlemi söyler misiniz? Hangi ilden randevu almak istiyorsunuz? Gibi sorularına cevap verilir.
  • Soruların yanıtlanmasının ardından sistem çağrı merkezi temsilcisine yönlendirecektir. Çağrı merkezi temsilcisine randevu almak istediğiniz il, ilçe, klinik bilgilerini vererek boş olan randevu tarihlerine randevu alabilirsiniz.

Üstteki yöntemleri kullanarak alttaki polikliniklere randevu alabilirsiniz:

  • Ağız ve diş sağlığı klinikleri
  • Aile hekimlikleri
  • Sinir hastalıkları
  • Çocuk cerrahisi
  • Bağımlılık hastalıkları
  • Göğüs hastalıkları
  • Kadın hastalıkları
  • Dahiliye

Mobil Uygulama ile Randevu Nasıl Alınır?

Cep telefonunuza MHRS mobil uygulamasını indirerek kolay bir şekilde randevu alabilirsiniz. MHRS’nin web sitesinde olduğu gibi MHRS şifresi veya e-Devlet ile giriş yapmak gerekir. Ardından “Randevu Al” seçeneğine giriş yapıp randevu alınmak istenen il, ilçe, hastane ve klinik bilgisini seçin. Açılan boş randevulardan kendinize uygun olan randevuyu seçip onaylayarak randevu alma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Kontrol İçin Randevu Almak Gerekir mi?

Hastaneden aldığınız randevunuza gittikten sonra doktor hastalığınızı teşhis ettikten ve tedaviyi belirledikten sonra kontrol randevusu için bir hafta sonra gelmenizi isteyebilir. Bu durumda tekrar randevu almak gerekir mi? 

Bakanlığın belirlediği kurallara göre, doktorun istemesi halinde hasta randevu tarihinden sonra bir hafta içerisinde kontrol randevusu için tekrar randevu almadan gelebilir. Ancak randevunun üzerinden 7’den fazla gün geçtiyse tekrar randevu almak gerekir. 

Yani doktorunuz kontrole gelmenizi istediyse randevu gününüzden sonraki ilk 7 gün randevu almadan gidebilirsiniz. Ancak 8. günden itibaren tekrar randevu almanız gerekir.

182 Randevu Sorgulama Yapılır Mı?

Alo 182 Sağlık Bakanlığı randevu sistemini arayarak mevcut randevularınızın takibini yapabilirsiniz. Eğer bir tarihe randevu almışsanız ve tarihini saatini unutmuşsanız, daha sonra arayarak bunları öğrenebilirsiniz. TC kimlik numarası veya kayıtlı cep telefonu ile arama yaptığınızda sisteme bağlanmanıza gerek kalmadan mevcut randevularınız okunacak ve teyit edilecektir.

Dilerseniz aynı sistemi kullanarak randevu iptali de gerçekleştirebilirsiniz. Sadece hastaneden randevu alacağım diyenler değil, randevusunu iptal etmek isteyenler de 182 çağrı merkezini arayarak işlem yapabilirler. Bunun yanı sıra elbette internetten, mobil uygulamadan veya e-devlet üzerinden de randevu iptali, ertelemesi veya tarih değişikliği yapılabilir. Eğer randevuya gidemeyecekseniz, mevcut olanları iptal etmenizi tavsiye ederiz.

MHRS ve 182 Randevu İptali Nasıl Yapılır?

Aynı sistemleri kullanarak mevcut randevularınızı takip edebilir, erteleyebilir ya da iptal edebilirsiniz. Randevu erteleme konusunda sorun yaşıyorsanız 182 numaralı çağrı merkezini arayıp önce eski randevuyu iptal edebilir, hemen ardından yeni bir randevu oluşturabilirsiniz. Tüm bu işlemleri internet üzerinden MHRS sistemini kullanarak da yapabilirsiniz. Eğer MHRS için henüz şifre oluşturmadıysanız E-Devlet ile giriş seçeneğini kullanabilirsiniz.

Hastaneden Randevu Alacağım Hakkında Sık Sorulan Sorular

İnternet üzerinden hastane randevusu nasıl alınır?

https://www.mhrs.gov.tr/ yani Merkezi Hekim Randevu Sistemini kullanarak internet üzerinden randevu alabilirsiniz. Bu işlem için ilk önce MHRS sistemine kayıt olmanız gerekiyor. Eğer henüz kayıt oluşturmadıysanız E-Devlet ile giriş yapabilir ve TC kimlik ile kaydınızı oluşturabilirsiniz.

Devlet hastanelerinden nasıl randevu alabilirim?

Alo 182 sağlık bakanlığı randevu çağrı merkezinden, internet üzerinden MHRS sisteminden ve e-devlet üzerinden devlet hastanesi randevusu alabilirsiniz. Bu işlemlerin tamamı ücretsizdir.

182’den hangi hastanelere randevu alınır?

Alo 182 randevu çağrı merkezini arayarak tüm devlet hastaneleri ve şehir hastanelerine randevu alabilirsiniz. Devlete bağlı tıp merkezleri ve poliklinikler de bu listeye dahildir. Dahiliye, göğüs hastalıkları, beyin ve sinir hastalıkları, bağımlılık, göz hastalıkları, iç hastalıklar, çocuk hastalıkları, çocuk cerrahisi ve ağız sağlığı kliniklerinden 182’yi arayarak randevu alabilirsiniz.

182 neden aranmıyor, sorun yaşıyorum ne yapmalıyım?

182’yi ararken sorun yaşıyorsanız, bir yoğunluk sebebiyle bağlantı problemi olabilir. Biraz bekledikten sonra tekrar deneyebilir, yapacağınız işlem acil ise https://www.mhrs.gov.tr/ internet adresini kullanarak da randevu alabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir