Tekmil Vermek – Askerde Tekmil Nasıl Verilir?

Tekmil vermek, askerde sık sık duyacağınız terimlerin başında geliyor. Henüz askere gitmediyseniz, bu duruma aşina olmayabilirsiniz. Ancak askere gittikten sonra, her gün hatta adım başı tekmil vermek zorunda kalabilirsiniz. Tekmil vermek, askerliğin temel taşlarından biridir. Kendinizi tanıtmak olarak da kabul edilen askerde tekmil vermek, tekmil nasıl verilir sorusu ile karşımıza çıkıyor.

Tekmil nasıl verilir diye merak ediyorsanız, aslında bu durumda korkacak bir şey yok. Sadece sesinizin son derece gür çıkması gerektiğini söyleyebiliriz. Tekmil, askerlikte sık sık vereceğiniz bir tanıtma cümlesi olacak. Komutandan emir alırken, komutandan bir istekte bulunmadan önce mutlaka tekmil vermeli ve konuşmaya bu şekilde başlamalısınız. Aksi halde, komutandan azar işitebilirsiniz. Tekmil vermek nedir?

Tekmil Vermek Ne Demek, Ne Anlama Geliyor?

Tekmil kelimesinin anlamına baktığımızda, tamamlama ve bitirme olduğunu görebilirsiniz. Tamamlama, tüm ve tam anlamına gelen Tekmil, askerde başlangıç ve bitişlerde kullanmanız gereken tanıtma cümlesi olarak kullanılır. Askerde tekmil, sürekli kullanacağınız tabirlerden sadece biridir. Yani askere gidecekseniz tekmil nasıl verilir, tekmil verirken nelere dikkat etmek gerekir hepsine göz atmalı ve öğrenmelisiniz.

Askerde Tekmil Nedir?

Askerde emir alırken, bir emri yerine getirirken ya da komutanlardan bir talebiniz olduğunda, cümleye tekmil vererek başlamak zorundasınız. Tekmil vermeden başladığınızda, muhtemelen komutan sizi azarlayacaktır ve önce kendinizi tanıtmanızı isteyecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, tekmil vermeli ve isteklerinizi iletmelisiniz. Askerde tekmil nasıl verilir diye merak ediyorsanız bu konuyu biraz detaylandıralım.

Askerde üst rütbelilere kendinizi tanıtmak için tekmil vermelisiniz. Askerde üstlerinize kendinizi tanıtma işlemine de tekmil adı veriliyor. Bir komutana kendinizi tanıtmalı, yani tekmil vermelisiniz. Tekmil vermeden konuşmamalı, kendinizi mutlaka tanımalısınız. Astın üste tekmil vermesi, askerde zorunlu olarak kabul edilen durumlardan biri. Tekmil vermeden konuşmaya başlamak ise ciddiye alınmayacağınızı göstermektedir.

Tekmil Nasıl Verilir?

Askerde birden çok tekmil çeşidi bulunuyor. İçtimada kullanılan içtima tekmili, komutanlara kullanılan tanıtma tekmili gibi pek çok tekmil çeşidi bulunuyor. İçtimada ya da komutanlarla birebir iletişim halindeyken kendinizi tanıtma tekmili vermelisiniz. İçtimada da aynı şekilde komutana sunum yapmak üzere tekmil vermelisiniz. Tekmil tanıtma anlamı taşıdığından, birliğin son durumunu ve yoklama bilgilerini tekmil vererek tarif edebilirsiniz.

Askerde İçtimada Nasıl Tekmil Verilir?

Bildiğiniz üzere askerliğin temel taşlarından birisi de içtimalarıdır. Günde 3 kez içtima yapılmaktadır. Bunun yanı sıra akşamları da yat içtiması bulunmaktadır. Astlar, üstlere mutlaka içtima sırasında tekmil vermelidir. İçtima düzenine göre yetkili askerler, komutanlar geldiğinde içtima düzenine uyacak şekilde tekmil vermelidir. Tekmil vermeden içtima yapmak, yat içtiması olsa bile mümkün değildir. İçtimada nasıl tekmil verilir bakalım.

İçtimada tekmil verme:

Komutan içtima alanına gelene kadar sayım yapılmalıdır.

Sayım tamamlandıktan sonra komutan gelir, komutan geldiğinde alttaki gibi tekmil verilir.

“Yüzbaşı YENER! İzmir Merkez Komutanlığı Bölük Komutanı! Bölük 4 Subay, 4 Astsubay, 2 Uzman, 500 Erbaş ve Er ile görüş ve emirlerinize hazırdır komutanım!”

Askerde tekmil verme örneği

Tekmil verdikten sonra komutan teşekkürler diyebilir. Komutana sadece “Sağol” diye yanıt verilmelidir. Sabah içtimasında ya da diğer içtimalarda, tekmil yine takım veya manga komutanları tarafından da verilebilir. Bu birliğin düzenine göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda net bir şey söylenemez.

Askerde Nasıl Tekmil Verilir? Genel Tekmil

Askerde tekmil vermek, askere gittikten sonra alışkanlık haline getirmeniz gereken bir durumdur. Çünkü artık orada hep rütbeliler ile karşılaşacağınız için, tekmil vermeden konuşmamalısınız. Tekmil verdikten sonra taleplerinizi veya isteklerinizi komutanlara iletebilirsiniz. Genel olarak bir komutanla konuşmaya başlamak için alttaki gibi bir tekmil verebilirsiniz. Bu genel olarak kendinizi tanıtmak için kullanacağınız tekmildir.

Hasan Hüseyin Yılmaz, Sakarya! Emret Komutanım!

Murat Mehmet, Ankara! Emret Komutanım!

Gördüğünüz üzere tekmil örnekleri bu şekildeydi. Komutanla konuşmadan önce tekmil mutlaka verilmelidir. Komutanın söylediklerine de “Sağol” şeklinde cevap verilmelidir. Komutan rahat dese bile, tekmil vermeli ve sağol şeklinde karşılık vermelisiniz. Bunun haricinde konuşmaya başlamak veya komutan ile iletişim kurmak istediğinizde, tekmil vermemek ceza ile karşılık bulabilecek bir suç da içermektedir.

Askerde Tekmil Vermeme Cezası Nedir?

Asker, disiplinin en çok önemsendiği yerlerden biridir. Disiplinsizlik halinde, kesinlikle affı yoktur. Tekmil vermeme cezası da bunlardan sadece biridir. Komutan ile konuşurken ya da içtima sırasında tekmil vermezseniz askeri disipline sevk edilirsiniz. Yaptırımları konusunda komutanlardan bilgi alabilirsiniz. Bunun haricinde disiplin soruşturması olduğundan, askerliğinizin uzamasına kadar gidebilecek bir durumdur.

Tekmil vermeme cezası ilk olarak uyarı ile yapılabilir. Ancak tekrarı halinde cezanın katlanarak artacağını da unutmamak gerekiyor. Askerde tekmil vermek oldukça önemlidir. Kendinizi tanıtmadığınız için disiplin soruşturması geçirmeniz olasıdır. Bu sebeple üstte anlattığımız gibi tekmil nasıl verilir kurallarına uygun şekilde komutanlarınıza tekmil verin. Aksi halde tekmil vermeme cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir