Askerlik yaşı kaçtır? 2024 Zorunlu askerlik yaş sınırı kaç?

Askerlik yaşı, özellikle okullarından mezun olan öğrenciler tarafından sıkça sorulan soruların başında geliyor. Askerlik yaşının yanı sıra, askerlik çağı gelen Türk vatandaşları askerlik başvuru işlemlerinde karşılarına çıkacak terimlerden de pek haberdar değil. Askerlik yaşı da bu terimlerden biri olarak kabul edilebilir.

Bu yazımız ile tamamen aydınlatacak, askerlik çağına gelmiş adayların yapması gereken işlemlerden bahsedeceğiz. Askerlik yaşı güncel yasaya göre 20’dir. 20 yaşına gelmiş her Türk vatandaşı, şartları yerine getirdiği taktirde askere gitmekle yükümlüdür. Askerlik yaşı kaçtır sorusuna verilebilecek en doğru cevap bu.

Bu işlemleri yerine getirebilmek için de yoklama işlemlerine başlamalıdır. Yoklama işlemlerine başlamayan asker adayları, yoklama kaçağı olarak görünecek ve cezai işlem uygulanacaktır. Bu gibi durumlara düşmemek için yaşınız geldiğinde (eğer tecil hakkınız yoksa) en yakın askerlik şubesine giderek askerlik işlemlerini başlatmanız gerekiyor. Peki askerlik yaşı kaçtır, ne zaman askere gidilir, yaş sınırı nedir?

Askerlik Yaşı Kaçtır?

Askerlik yaşı 21/6/1927 tarihli 1111 sayılı kanunla belirlenmiştir. Kanunun 2. maddesine göre ise; 20 yaşına girmiş her Türk vatandaşı, 20 yaşına girdikten sonra ilk ocak ayının birinci günü itibariyle askerlik yapmakla yükümlüdür. Bu durum 40 yaşına kadar uzayabilir.” yazmaktadır. Yani askerlik hizmeti 20 yaşından itibaren başlayarak en fazla 41 yaşına kadar ertelenebilir ve bu iki yaş aralığında tamamlanması gereklidir.

Yani 20 yaşına gelmiş kişiler ya askerlik hizmetini ertelemeli (tecil ettirmeli) yada en yakın askerlik şubesine giderek askerlik işlemlerini yani yoklama işlemini başlatmalıdır. Askerlik çağına gelmiş ve herhangi bir erteleme girişiminde bulunmayan kişiler aynı zamanada yoklama da yaptırmazsa, yoklama kaçağı olur. Yoklama kaçağı olmamak için askerliğinizi tecil ettirmelisiniz.

Askerliğinizi ertelemek istiyorsanız Askerlik Tecil Ettirme makalemizi okuyabilirsiniz.

Yoklama Nedir?

Askerlik yaşı gelen her Türk vatandaşı, askerlik hizmetini yerine getirmekle sorumludur. Yoklama işlemi de askerlik çağına gelen, askerliklerini herhangi bir sebepten ertelememiş olan kişiler için geçerlidir. Aynı şekilde tecil dönemlerinde olduğu gibi yoklama için de isterseniz E-Devlet, isterseniz askerlik şubelerinden yoklama başvurusu yapabiliyorsunuz. Yoklama işlemi sırasında kişinin sağlık durumu, eğitim durumu da kontrol edilir.

Askerlik Muayenesi ve Askere Gitme Yaşı

Yoklama işlemi yaptırmak isteyen ve askerlik yaşı gelmiş kişiler, yoklama işlemi sırasında muayene olmalıdır. Yoklama işlemini e-devlet üzerinden yapan adaylar, yoklama başvurusu sırasında Aile Hekimini kontrol etmeli, işlem sırasında adı yazan aile hekimine (kayıtlı olduğunuz aile hekimine) giderek muayene olmalıdır. Muayene işlemi sırasında verilen evrakla daha sonra askerlik şubeleri ziyaret edilebilir.

Celp Dönemi Nedir?

Yine yoklama yaptıran asker adayları, yoklama işlemleri sırasında celp dönemi seçimi yaparlar. Bu celp dönemi, kişinin ne zaman askere gideceği hakkında bilgi verir. Yıl içinde sizlere söylenen celp dönemlerinden herhangi birini seçebilirsiniz. Celp dönemleri Ocak ve Aralık dahil olarak tercih edilebilir.

Askere Gitme Yaşı Kaçtır ve Tecil İşlemleri

Askere gitme yaşı, yine belirttiğimiz gibi 20’dir. Bu yaştan sonra eğitim veya diğer sebeplerden dolayı askere gidemiyorsanız bunu askerlik şubeleri veya e-devlet ile tecil başvurusu yaparak çözmelisiniz. Tamamen yasal evraklar düzenlenerek yapılan bu işlemler sayesinde askerliğinizi erteleyebilirsiniz.

Askerlik en fazla 40 yaşına kadar erteleniyor olsa da, bu durum herkes için geçeli değil. Örneğin lise öğrencileri 22, üniversites öğrencileri en fazla 28 yaşına kadar askerlik erteleme işlemi yapabiliyor. Bu konunun da kendi içinde dikkat etmeniz gereken bir çok püf noktası bulunuyor. Bu konuda daha kapsamlı bilgi edinmek için üstte linkini verdiğimiz askerlik tecil işlemleri konusunu ziyaret edebilirsiniz.

Askerlikte Yaş Sınırı Kaç Oldu?

Bildiğiniz üzere düzenlenen yasa gereği askerlik yaş sınırı da değişti. Değişen askerlik yaşı, sadece tecil durumlarını kapsıyor. Askerlik yaşı değişti demek, askere gideceğiniz yaş değişti anlamına gelmiyor. İşte askerliğini tecil etmek isteyenler için askerlik tecil yaşı aşağıdaki bilgiler üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor.

Yeni düzenlemeye göre askerlikte yaş sınırı şöyle;

  • Lisedeki öğrenciliği devam edenler için 22,
  • Meslek lisesinde öğrenciliği devam edenler 25,
  • Yüksekokul öğrenciliğinde 28,
  • Lisans öğrenciliğinde 28,
  • Lisansüstü 32, doktora 35 olarak belirlenmiştir.

Askere Gitmek İçin 20 Yaşını Doldurmak Gerekli Mi?

20 yaşını dolduran değil, 20 yaşına giren T.C. vatandaşı olan ve Askerlik için herhangi bir engeli olmayan tüm erkek vatandaşlar askere gitmek zorundadır. Askere gitme yaşı, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda belirtilmiş olup, 20 yaşına giren tüm erkek vatandaşların, 20 yaşına girmiş olduğu ilk Ocak ayından itibaren askerlik süreci başlamaktadır. Askerlik erteleme yapılmadığı sürece, bu yaşa giren herkes gitmek zorundadır.

18 Yaşında Askere Gidilir Mi?

Hayır, mümkün değildir. Askere gitme yaşı kaçtır diye soruyorsanız, bu 20’dir. 18 yaşına girmiş veya doldurmuş bir vatandaş askere gidemez. Askere gidebilmesi için 20 yaşına girmiş olması gerekiyor. Askerlik yaşı 20 olduğundan, bu yaşa gelmeyen vatandaşların 20 yaşına kadar askerlik ile ilişiği yoktur.

Askere En Geç Kaç Yaşında Gidebilirim?

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllarda askerlik sistemi değişti ve tek tip askerlik sistemine geçiş yapıldı. Bu sayede askerlik 6 ay olarak yeniden düzenlendi. 6 aylık askerliğin düzenlenmesi ile birlikte, askere gitme yaşı ve özellikle de tecil sistemi tümüyle değişti. Artık lise okuyanlar tecil hakkından eksik faydalanıyor.

41 yaşına girmiş bir vatandaşın, askerlik ile ilişiği yoktur. Ancak bu yaşa kadar kaçmış olması, ciddi bir borç ödemesi anlamına da geleceği için mantıklı değildir. Yasalarımıza göre askerlikten kaçmak ya da gitmemek suçtur ve para cezası da bulunmaktadır.

2002 Doğumlular Ne Zaman Askere Gidecek?

2002 doğumlu erkek vatandaşlarımız, 2024 yılında askere alınmaya başlanacak. Askeralma dönemlerinde yapılacak duyurulara göre muayene işlemleri gerçekleştirilecek. 2024 yılında 2003 doğumlu vatandaşlar için yoklama ve sevk başvuruları açılmaya başlayacak.

Erken Askere Gitmek İçin Ne Yapmalıyım?

20 yaşınıza gelmeden önce erkenden askere gitmek mümkün değildir. Ancak 20 yaşınıza girdiğinizde, hiç vakit kaybetmeden askere gitmek istiyorsanız 20 yaşınıza girdikten sonraki ilk ocak ayında askerlik şubesine başvurabilir ve sevk işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Sevk ve muayene işlemleri sonrası tarih belli olacak.

Dilerseniz askerlik şubesi ile bu konu hakkında görüşebilirsiniz. Sevk tarihleri konusunda bilgi alabilir, başvuru yaptıktan sonra ilk sevk tarihini seçerek 20 yaşına girdikten sonra hiç vakit kaybetmeden askere teslim olabilirsiniz. Haricinde askerlik yaşı gelmeden gitmek için başka bir yöntem yoktur.

Bakaya Kalanlar Hemen Askere Teslim Edilir Mi?

Bakaya kalan bir asker adayı, ikinci kez GBT’ye takılırsa jandarma veya kolluk kuvvetleri tarafından direkt olarak askerlik şubesine götürülür. Askerlik şubesinde sevk işlemleriniz yeniden yapılır. Ancak bu durumda bile zorla askere götürme diye bir durum söz konusu değildir. Sadece cezai işlem uygulanır.

Related Posts

This Post Has 3 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir