Örgün Öğretim Nedir? Örgün Eğitim Ne Demek? Farklar Neler?

Örgün öğretim nedir, Türkiye’de verilen eğitim tiplerinden birinin adıdır. Öğrencilerin doğrudan eğitimin verildiği kuruma giderek aldığı eğitimler bu isimle anılıyor. Yani buradan ışıkla, açık öğretim lisesi veya açık öğretim fakültesinin örgün öğretim olmadığını rahatlıkla anlayabiliyoruz. Eğer eğitim alıyorsanız ve bunu uzaktan yapıyor; sadece sınavlara katılıyorsanız bu bahsettiğimiz durumun dışında kalıyor. Peki örgün öğretim nedir?

Lise ve üniversite düzeyindeki okullar için geçerli olan bu durum, aslında tüm öğrencileri yakından ilgilendiriyor. Neden diyecek olursanız, eğitimlerini sürdürmek isteyen öğrencilerin yapacakları tercihler oldukça önem taşıyor.

Örgün Öğretim Nedir?

Örgün öğretim, zorunlu ve zorunlu olmayan eğitim olarak ikiye ayrılan ve eğitimin büyük bir kısmını oluşturan eğitim şeklidir. Peki, örgün öğretim ne demek? Örgün öğretim kişinin eğitim görülen yere bizzat gitmesi ve eğitimini bu şekilde alması anlamına gelir. Okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar olan ve kişinin eğitim verilen yere giderek derslerini tamamladığı tüm eğitim basamaklarına örgün öğretim adı verilir.

Yani örgün öğretimdeki temel mantık bir okul çatısı altında eğitim verilmesidir.

Eğer okula gitmiyorsanız, yani öğreniminize Açık Öğretim Fakültesi veya lisesinden devam ediyorsanız, bu kapsamda değerlendirdiğimizde bu kategoriye dahil olmuyorsunuz. Elbette bu durum, aldığınız eğitimin statüsünü değiştirmiyor. Aynı şekilde sınavlara giriyor, başarılı olabilirseniz mezun oluyorsunuz.

Örgün Öğretim Basamakları Nelerdir?

Örgün öğretim, okul öncesi eğitimden başlar ve ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olarak devam eder. Örgün öğretimin zorunlu ve zorunlu olmayan olarak ikiye ayrıldığından bahsetmiştik. Devlet tarafından ilk ve ortaöğretim zorunlu olarak belirlenmiştir. Yani bir kişi anaokuluna gitmek zorunda değildir ancak 1. Sınıftan başlayarak 12. Sınıfa kadar yani lise bitimine kadar olan eğitimini tamamlamak zorundadır.

Yani örgün eğitim basamakları şunlardır;

  • Ana okulu,
  • İlk öğretim,
  • Orta öğretim,
  • Lise,
  • Yükseköğretim.

Liseden sonraki eğitim kişinin kendi rızasına kalmıştır. Kişi isterse örgün bir üniversitede isterse uzaktan eğitim veren bir üniversitede eğitim alabilir. İsterse bunlardan hiçbirini tercih etmeyebilir.

Örgün Eğitim Diğer Eğitimlerden Farkı Nedir?

Gelelim örgün üniversite nedir sorusuna. Üniversitede eğitim ve öğretim, örgün ve açıktan (uzaktan) olarak 2’ye ayrılır. Örgün eğitimde kişi okula gitmek ve öğretmenden yüz yüze eğitim almak zorundadır. Uzaktan veya diğer bir adıyla açık öğretimde ise okula gitmeye gerek yoktur. Kişi kaydını yaptırdıktan sonra dersleri okulun eğitim seçeneklerine göre sadece kitaplardan veya online olarak internet üzerinden alabilir.

Günümüzde internet çok yaygınlaştığı için genelde uzaktan eğitimde dersler internetten online olarak verilmektedir. Uzaktan eğitimde sınavlar okulun belirlediği şartlara göre okul içerisinde veya internet üzerinden yapılabilir. Özellikle pandemi sürecinde de bu tür örneklere çok sık rastladığımızı söyleyebiliriz.

Örgün Öğretimin İkinci Öğretimden Farkı Nedir?

Üniversitede örgün öğretim, birinci öğretim ve ikinci öğretim olarak ikiye ayrılır. Birinci öğretimde dersler öğleden önce ve öğleden sonra işlenir ve büyük çoğunlukla saat 5’e kadar günün dersleri bitmiş olur. İkinci öğretimde ise dersler akşam işlenir. Saat 16 veya 17:00’dan sonra ikinci öğretim dersleri başlar ve çoğunlukla 21:00-22:00 gibi dersler bitmiş olur. Bu durum okuldan okula farklılık gösterebilir.

İkinci öğretimde öğretmenler fazladan mesai yaptıkları için ekstradan ücret almak durumunda kalırlar ancak bu ücret devlet tarafından karşılanmaz. Bu sebeple ikinci öğretim ücretli bir eğitimdir. Öğrenciler 1. Dönem ve 2. Dönem için belirlenen harçlarını okulun anlaşma sağladığı bankaya yatırmak zorundadır. Harcını yatırmayan öğrencilerin eğitim alması mümkün değildir.

Kısaca ikinci öğretim de bir örgün öğretim çeşididir ve dersler okul çatısı altında verilir. Kişi derslere okul ortamında girer ve yüz yüze eğitim alır. Birinci ve ikinci öğretimin detaylı anlatılmasıyla örgün üniversite nedir sorusu cevaplanmış olacaktır. Aradaki fark ise sadece yüz yüze alınan eğitim farkıdır.

Örgün Öğretimde Devam Zorunluluğu Bulunur Mu?

Evet bulunur. Ancak devam zorunluluğu okuldan okula, üniversitede üniversiteye, fakülteden fakülteye hatta dersten derse değişebilir. Bazı okullar ve fakülteler belli oranda devam zorunluğu isterken bazıları devam zorunluluğunu önemsemez. Dersin kendi içindeki zorunlulukları da bulunmaktadır.

İlk ve orta öğretim devam zorunluluğu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Son belirlenen kurallar ile senede 10 gün özürsüz devamsızlık hakkı ve 20 gün özürlü devamsızlık hakkı bulunur.

Üniversitelerin devamsızlık hakkı fakülteden fakülteye göre değişiklik gösterir. Üniversitelerde genellikle devamsızlık oranı bulunur ve bu da ders başına devamsızlık hakkı demektir. Örneğin %60 devam zorunluluğu bulunan bir fakültede haftalık 10 saat işlenen bir derste dönem boyunca 4 kere gitmeme hakkı bulunur diyebiliriz.

Devamsızlık derslerden geçmek için çok önemlidir. Mevcut devamsızlık hakkının üzerine çıkan öğrenciler sınavlardan geçse bile devamsızlık nedeniyle dersten kalabilir. Bu durumda bir sonraki dönem derse devam etmek zorundadır ve sınavlara tekrar girmesi gerekir. Aslında devam zorunluluğu örgün öğretim ne demek sorusunun en güzel yanıtıdır çünkü kişi örgün öğretimde derste bizzat bulunmalıdır.

Örgün Öğretim Ücretli mi?

Bu tip eğitimlerde ücretli ve ücretsiz eğitim seçenekleri bulunur. Özel üniversite ve okullarda verilen örgün öğretimler ücretlidir. Özel okulların ücretli bölümlerinin yanı sıra burs imkanı da bulunur. Bölümlerin burslu puanları biraz daha yüksektir ancak bu sayede başarılı öğrenciler ücretsiz şekilde okuyabilir.

Devlet üniversitelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi örgün öğretim birinci öğretim ve ikinci öğretim olarak ikiye ayrılır. Birinci öğretim ücretsiz eğitim iken ikinci öğretimde dönem başına yatırılması gereken harç bulunur. Her devlet üniversitesinin ve her bölümün ikinci öğretim seçeneği bulunmaz.

Üniversiteye ve bölüme göre de harç miktarı değişiklik gösterir.

Dilerseniz öğretmenler için hazırladığımız ve bazı resmi kurumlar tarafından talep edilen görev yeri belgesi hakkında hazırladığımız kapsamlı rehber makalemize de göz atabilirsiniz.

Örgün Eğitimden Açık Öğretime Geçiş Nasıl Olur?

Bunun için örgün eğitimde okuduğunuz okuldan mezun olmanız gerekiyor. Mezun olmasanız da, aynı veya alt düzeydeki bir okuldan alacağınız tasdikname ile açık öğretim bürolarından başvuru yapabilirsiniz. Açık öğretime kayıt yaparken diğer okuldaki kaydınızın silinmiş olması gerekir. Bu da tasdikname ile sağlanıyor.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir