Öğretim Görevlisi Maaşları 2022 Üniversite Öğretim Görevlisi

Öğretim görevlisi maaşları, Üniversitelerde görev yapan öğretim görevlilerini kapsamaktadır. Biz de çok merak edilen öğretim görevlisi maaşı hakkında bir haber hazırladık. Bu içerikte bir öğretim görevlisinin ne kadar maaş aldığını, ne işler yaptığını ve nasıl öğretim görevlisi olunduğunu anlatacağız. Üniversitede öğretmen olmak, pek çok kişinin hayali olabilir. Peki öğretim görevlisinin maaşı ne kadar?

Öğretim görevlisi maaşı, çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Öğretim görevlileri, fakültelerin başkanları tarafından atanıyorlar. Elbette bu kişiler, üniversitelerde lisans düzeyinde ders vermek zorunda olan kişiler. Peki öğretim görevlisi maaşları ne kadar oldu? Güncel 2022 bilgileri.

Öğretim Görevlisi Maaşları 2022

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık ayı içerisinde enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra 2022 öğretim görevlisi maaşı ne kadar? Sorusu merak uyandıran sorulardan biri haline gelmiştir. Bildiğiniz üzere üniversitelerde lisans düzeyinde ders veren öğretim görevlileri, en çok merak edilen mesleklerden.

Öğretim görevlisi maaşları da bu sebeple çok merak ediliyor. Elbette öğretim görevilsi maaşları etki eden pek çok faktör bulunuyor. Bunlardan deneyim, uzmanlık gibi şeyler örnek gösterilebilir. Öğretim görevlisi maaşları, çocuk ve evlilik durumuna göre de değişebiliyor. İşte 2022 yılı öğretim görevlisi maaşı:

  • Çalışma süresi 10 yıl ve üzeri olan: 6.552 TL
  • Çalışma süresi 10 yıl ve üzeri olan ve çocuğu olan: 7.250 TL
  • İlave ders ve kurs veren öğretim görevlisi: Ortalama 10.000 TL

Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar?

Hayalindeki üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapmak isteyenler Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar? Sorusunu merak ediyor. 5 Kademe 1 derece olan ve toplam çalışma süreleri 10 yıl olan bir öğretim görevlisi maaşı 2022 yılında 6552 TL’dir. Bu kişi evli ve eşi çalışmıyor ayrıca çocuğu da varsa net maaş 7250 TL’dir.

Bu maaş, diğer ilave dersler, kurslar ve diğer şeyler ile beraber aylık 10 bin TL’ye ulaşabilmektedir. Alanında uzman olan kişiler ise bundan çok daha fazla kazanabilmektedir. Bu durum, üniversitedeki pozisyona göre de değişebiliyor. Ancak uzmanlık alanı, öğretim görevlisi maaşlarına doğrudan etki etmektedir.

Özel Üniversite Öğretim Görevlisi Maaşları

Özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyenler, Özel Üniversite Öğretim Görevlisi Maaşları konusunda araştırma yapmaktadır. Özel üniversitelerin öğretim üyesi maaşları devlet üniversitelerinden farklı olabiliyor. Özel üniversiteler söz konusu olduğunda sabit bir maaştan söz edebilmek mümkün olmuyor.

Ortalama olarak ödenen maaş 6.000 TL’dir, ancak bu rakam girdiği ek derslere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Üniversitelere göre maaş farklılıkları olabilmektedir. Her üniversitenin kendine ayrı olarak ücret ödeme politikaları bulunur. Ortalama olan bu rakam eğitim yeni başlayan bir öğretim görevlisi içindir. Bu maaş, öğretim görevlisinin kaç yıldır görevde olduğuna göre değişebilir.

Öğretim Görevlisi Nedir?

Öğretim Görevlisi, fakültelerin bölüm başkanları tarafından tahsis edilen kişilerdir. Bu kişilerin lisans düzeyinde ders vermesi zorunludur. Doktora derecesine sahip olma zorunluluğu aranmaz ve özel uzmanlık gerektiren konularda ders vermek amacıyla geçici veya devamlı olarak yükseköğretim kurularında görevlendirilmiştir.

Öğretim Görevlisi, 2547 sayılı kanunda “Ders verme ve uygulama yaptırmak ile yükümlü bir öğretim elemanıdır” şeklinde gösterilmiştir. Öğretim görevlileri, haftalık asgari olarak 12 saat ders vermek ile yükümlü kişilerdir. Bu ifadeden anlaşılacağı üzere öğretim görevlileri, üniversitelerde ders vermek amacıyla istihdam edilmektedir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Eğitim alanında belirli bir uzmanlık elde etmek için, öncelikle kendi yeteneğinize uygun bir lisans bölümü seçmelisiniz. Üniversiteden seçtiğiniz lisans bölümünüzden başarılı bir ortalama ile sekiz döneminizi tamamladıktan sonra mezuniyet diplomanızı almanız gerekir.

Sonrasında mesleğinizin alanıyla ilgili veya başka bir eğitim disiplini ile ilgili araştırmanızı yapmak üzere ilgili üniversitelerin yüksek lisans veya master kısmına başvurmanız gerekmektedir.

Öğretim görevlisi olmak için lisans mezunu olduktan sonra Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girilmesi zorunludur. ALES sınavında başarılı olduktan sonra, göreve alınması istenilen üniversitede düzenlenen sözlü mülakata katılır. Öğretim görevlisi için yapılan başvurular. Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen ya da Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usül ve Esaslar hakkında bulunan yönetmelik doğrultusunda yapılır.

Öğretim Görevlisi Olma Şartları Nedir?

Lisans mezuniyeti, ALES puanı ve ilgili üniversitenin sözlü mülakatında başarılı olmak dışında öğretim görevlisi olacak kişilerin taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bunlar aşağıda listelenmiştir.

  • Uzmanlık sahibi olunan branş üzerinde araştırma tutkusu ile hareket edebilmesi gerekir.
  • Yayınlanan araştırmaları güncel olarak araştırması ve takip etmesi gerekir.
  • Öğrencilere kendisinde bulunduğu ve araştırdığı bilgileri eksiksiz, en iyi şekilde aktarmalıdır.
  • Mükemmel oranda sözlü ve yazılı olarak iletişim becerisine sahip olmalıdır.
  • Gelişmeleri yakından takip etmeyi sevmelidir.
  • Özgün fikirler üretmelidir.
  • Bilimsel seminerlere ve akademik konferanslara katılmalıdır.
  • Bağımsız veya yeri geldiğinde bir takımın parçası olarak araştırma ve hedeflere ulaşmak için disiplinli bir şekilde çalışma gayreti göstermelidir.

Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?

Öğretim görevlisi, yükseköğretim kurumlarında eğitim veren ve öğretim elemanı olarak kabul edilen meslek mensubudur. Fakültelerde dekanlık tarafından kendisine verilmiş dersleri işletmek ve yürütmek ile görevlilerdir. Genel olarak iki yıllık sözleşme ile çalışmaya başlanır. Sözleşmeler uzatılarak devam edilir.

Yükseköğretim kurumunun belirttiği amaç ve ilkeler doğrultusunda derse ait olan içerikleri hazırlayıp, planlayarak öğrencilere aktarırlar. Öğretim görevlisi maaşları da üstten ulaşılabilir.

Öğretim Görevlisi Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle, lisans öğreniminiz boyunca, yüksek lisans için bir tez konusunu bulmanız gerekiyor, yapmak istediğiniz alanla ilgili olarak. Sonrasında OSYM tarafından her yıl düzenlenen ALES (Akademik Lisans Eğitim Sınavı) ve YÖK Dil (Yüksek Öğretim Sınavı) sınavına girip baraj puanları geçmeniz gerekmektedir.

Baraj puanlar her yıl sınav bilgisi sisteminde belirtilmektedir. Bu alanlarda başarılı olabilmeniz için bir kurs veya eğitim merkezine gidebilir veya kaynaklarınızı belirleyip kendinizde çalışabilirsiniz.

Yüksek Lisans Yaparken Nasıl İlerlemeliyim?

İlgili üniversitenin yüksek lisans bölümüne başvurduktan sonra, jüri karşısında araştırmak istediğiniz konu ile ilgili bilgi vermek için mülakat gerçekleştiriyorsunuz. Ardından yüksek lisansta eğitimini aldığını bölümle ilgili de bir alan sınavı oluyorsunuz. Bu sınavlar sizin yüksek lisans eğitiminiz de nasıl ilerlemeniz gerektiğini gösterecektir.

Araştırma konunuz, yüksek lisansını yapmak istediğiniz bölüm ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde mülakat şansınızı azaltabilirsiniz. Öğretim görevlisi maaşları da buna göre belirleniyor.

Yüksek Lisans Tezi Öğretim Görevlisi Olmama Yardımcı Olur Mu?

Tez yazmak disiplin ve düzenli çalışmaya gerektiren, sizin akademik anlamda, çalıştığınız araştırma konunuz üzerinden uzman olmanızı sağlar. Tezinizi yazmanız, akademik bilim ve öğretim dünyasına bir katkıda bulunmanız demek, sizin hem öğretim görevlisi puanınızı yükseltir hem de ilgili üniversiteler de öğretim görevlisi olurken sizin çalışmalarınız adına katkı sağlar.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir