Ek no nedir? 2024 Ptt bank ek no nedir? Ek no nerede yazar?

Ptt ek no nedir, Ziraat bankası ve diğer bankalar için Ek no ne anlama geliyor? IBAN sonunda yer alan Ptt bank ek no ne işe yarar, nedir, ne anlama geliyor?

Ek no nedir, ek no ne demek gibi sorular soruyorsanız, muhtemelen banka üzerinden para transferi yapmaya çalışıyorsunuzdur. Bankalar, para transferleri için yoğun bir şekilde kullanılıyor ve EFT işlemleri de IBAN numarası aracılığıyla yapıyor. IBAN tek bir numara olsa da, içinde farklı detaylar barındırıyor.

Hesap numarası, şube kodu ve müşteri numarası gibi bilgiler barındıran IBAN, içinde bir de ek no barındırıyor. Bu numara banka tanımlama numarası yerine de geçebiliyor. Her bankanın kendi içinde farklı iban çözümleme yöntemleri olabileceğinden, bu konu hakkında bilgi almak isterseniz bağlantı verdiğimiz ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Ek No Nedir? Ek No Nerede Yazar?

Hesaba para yatırmaya yarayan IBAN ve hesap numarası, aslında birçok bilgi içerir. Hesabın bulunduğu banka şubesinin bulunduğu il, ilçe gibi bilgilerin yanı sıra banka şubesinin kendine ait kod bilgisi de IBAN ve hesap numarası içerisinde yer alır. Ek no da, IBAN ve hesap numarası içerisinde yer alan bir numaradır ve hesabın ait olduğu banka şubesine ait bazı bilgileri gösterir.

Bu yazımızda ek no nedir, ek no nerede yazar sorularını açıklayacağız. Eğer bir bankaya ait ek numarası arıyorsanız, alttaki başlıklarda yer alan yöntemleri deneyebilirsiniz. Aynı zamanda internet bankacılığından iban numarasına erişim sağlayabilir ve bu sayede de öğrenebilirsiniz.

Ek No Nedir? Ziraat Ek No Nedir? 

Her bankanın hesap bilgilerinde ek no bulunmaz. Bazı bankalar bu sistemi uygulamamaktadır. Ziraat Bankası, Garanti Bankası ve Kuveyt Türk, ek no sistemini uygulayan bankalardır. Ziraat Bankası için ek no, bir kişinin aynı bankada kaç hesabı bulunduğunu veya kapatılan hesaplar ile birlikte o bankada kaç hesap açtığını gösterir. 

Ziraat Bankası’nda açılan bir hesabın IBAN numarasının son 4 hanesinde 5001, 5002 veya 5003 gibi numaralar bulunur. 5001 numarası, hesap sahibinin Ziraat Bankası’nda açılan ilk hesabı olduğunu, 5002 numarası, ikinci hesabı olduğunu gösterir. 

Ziraat Bankası ek no nerede yazar? Ek no IBAN ve hesap numarasının son 4 hanesinde bulunur. Kart üzerinde hesap numaranız veya IBAN numaranız yazıyorsa son 4 hanesine bakarak ek numaranızı öğrenebilirsiniz. Hesap bilgileriniz kart üerinde bulunmuyorsa, banka şubelerinden, internet veya mobil bankacılık üzerinde öğrenebilirsiniz. Ziraat ek no nedir sorusunu bu şekilde açıklayabiliriz.

Kuveyt Türk Ek No

Kuveyt Türk, hesap bilgileri içerisinde ek numarasını kullanan bankalardandır. Kuveyt Türk için ek no, aynı hesaba bağlı olarak açılan döviz, vadeli veya vadesiz hesapları gösterir. Peki Kuveytturk ek no nedir? 

Kuveyt Türk banka kartları üzerinde hesap numarası ve IBAN numarası bulunmaz, sadece kart numarası yer alır. Bu sebeple ek numarasını öğrenmek için banka şubelerinden, internet veya mobil bankacılık üzerinden IBAN numarası öğrenilmelidir. IBAN numarasının son 2 hanesi ek numarasını oluşturur.

Kuveyt Türk IBAN numarasının son 2 hanesi ek numarasıdır. Bu son 2 hane 01, 02, 03 şeklinde olabilir. 01 bankada açılan ana hesabı, 02 ana hesaba bağlı ikinci hesabı, 03 ise üçüncü hesabı gösterir. Bankalar bu sistemi kişinin bankaya hesaplarının aynı kişiye ait olduğunu görmek ve hesapları birbirinden ayrılması için kullanır. Böylece para transferlerinde paranın kişinin hangi hesabına aktarılacağı netleştirilmiş olur.

IBAN Numarasından Ek No Bulma

Banka ek no nedir? Ek numarası yukarıda bahsedildiği gibi ana hesaba bağlı diğer hesapların tanımlanması için kullanılır. IBAN numarası içerisinde hesap numarası, şube kodu, ek numarası gibi bilgiler yer alır. Her bankanın IBAN numarasının çözümlemesi aynı olmakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın IBAN tanımlaması şu şekildedir;   

Ülke koduKontrol BasamaklarıBankaRezerv Alanı Hesap Numarası
TRXXYYYYY0ZZZZZZZZZZZZZZZZ

Yukarıda görüldüğü gibi bir IBAN numarası ülke kodu, kontrol basamakları, banka kodu, rezerv alanı ve 16 haneli hesap numarasından oluşur. Eğer hesap numarasından sonra 2-3-4 veya 6 haneli bir numara daha bulunuyorsa bu ek numarasıdır.

Kısaca IBAN’dan ek numarası bulmak için önce hesap numarası tespit edilmelidir. Hesap numarasından sonra yer alan rakamlar bulunuyorsa bunlar ek numarasını oluşturur. Her bankanın ek numarası bulunmaz. Ancak bazı para transferi işlemlerinde ek numarası talep edilebilir. 

IBAN numaranızı bilmiyorsanız banka şubelerinden, internet veya mobil bankacılık uygulamalarından öğrenebilirsiniz. Bu sayede banka ek numaranıza ulaşabilirsiniz.

Ek No Ne İşe Yarar?

Ek no, bir hesaba ait ikinci bir hesap veya aynı şube üzerinde açılan hesapları ayırt etmek için kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse, 11111111 numaralı bir hesabımız olduğunu düşünelim. Buna ilave olarak bir hesap daha açabilir, 11111111-2 numaralı hesaba sahip olabilirsiniz. Bu hesabın sonuna ilave edilen 2 ise hesabın ek numarası anlamına geliyor. Daha sonra işlem yaparken kolaylık olması için “Paranın 2 ek nolu hesaba yatırılmasını talep ediyorum.” diyerek işlem kolaylığı sağlayabilirsiniz.

Ptt Ek No Nedir?

Ptt Bank ek no nedir diyorsanız, yine hesap bilgilerini ayırmak için kullanılan bir özelliktir. Ptt ek no sayesinde ibanlar arası seçim yapabilir, bir hesabın diğer iban ile karışmasını önlersiniz. Banka ile çalışan müşterilerin birden fazla hesabı olması halinde Ptt ek no ile iban numarası sonuna ek yapılmaktadır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir