Müşteri numarası, bankaların müşterilerine tanımlamış olduğu bir numaradır. Bu numara, bankanın müşterilerini tanımlamak ve ayırt etmek için kullandığı numaralardan biridir. Örnek vermek gerekirse, bir bankanın müşteri hizmetlerini aradığınızda bankanın sizden müşteri no bilgisi sorması gayet normaldir. Müşteri numaranızı tuşladıktan sonra banka ilave bilgiye gerek kalmadan sizi doğrulayacak ve işlemlerinize devam edecektir. Aynı zamanda telefondan yani çağrı merkezinden yapılan para transferi işlemlerinde de bu bilgilere başvurulabiliyor. Durum böyle olunca da müşteri no nedir, nerede yazar gibi sorular banka müşterileri tarafından sıklıkla soruluyor. Biz de bu yazımızda müşteri numarası nerede yazar gibi soruların cevaplarını arayacağız.
Bir bankaya ait müşteri numarası, her banka müşterisi için farklı ve benzersizdir. Genelde hesap üzerinden tanımlanan bu numara, bankaların kriterlerine göre farklı formatlarda olabiliyor. Kimi 8 karakter, kimi 10 karakterlik müşteri numarası tanımlayabiliyor.
Müşteri Numarası Nedir?
Müşteri numarası, halk arasında müşteri no olarak da tabir ediliyor. Her banka, müşterilerini ayırt etmek için ilk hesap açılışında bir müşteri kodu tanımlıyor ve daha sonra yapılacak işlemlerde bu numara kullanılarak müşteriler ayırt ediliyor. Hesap numarası ve IBAN numarasından farklı olan bu numara, her müşteri için bir adet belirlenir. Her hesap açılışında hesap numarası ve iban değişse de, müşteri no asla değişmez.
Bankaları özellikle para transferi için kullanan müşteriler, IBAN numarası üzerinden rahatlıkla transfer yapabiliyor. Artık 2022 yılı itibariyle çok daha basit yöntemlerle para transferi yapılacak ve bunun adı da FAST olacak. Farklı bankaya da olsa 7/24 saat kısıtlaması olmadan para gönderebilecek ve bunu cep telefonu numarası üzerinden bile yapacaksınız. Yani artık para transferlerinde IBAN veya müşteri numarası bilgisine gerek kalmayacak.
Bunun yerine müşteri hizmetleri ya da bankanın farklı hizmet kanallarında müşteri numarasına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu sebeple biz de müşteri numaramı unuttum diyen vatandaşlarımız için altta öğrenme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Bazı yöntemler kimlik bilgisi gerektireceğinden, işlem yaparken kimliğinizin yanınızda olmasını tavsiye ederiz.
Müşteri Numarası Öğrenme Nasıl Yapılır?
Müşteri numarasını öğrenmek için birçok alternatif hizmet bulunuyor. Artık bankaların tamamı teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu gelişmeleri de anında müşterilerinin beğenisine sunuyor. Durum böyle olunca da şubeye gitmenize gerek kalmadan, evde oturduğunuz yerden kredi başvurusu dahil yapabiliyorsunuz. Biz de ilk olarak müşteri numaranızı internetten öğrenme yöntemlerine göz atacağız.
İnternet Bankacılığında Müşteri Numarası Yazar Mı?
Tahmin edeceğiniz gibi her bankanın müşteri hizmetleri uygulamaları farklı olabiliyor. Çoğu bankanın da internetten sunduğu hizmet ve bilgiler değişiklik gösterebiliyor. Müşteri numarası bilgisini de internet bankacılığına yazan banka sayısı oldukça azdır. Yine de müşteri numarasını mobil uygulama ya da internet bankacılığını kullanarak görmek istiyorsanız alttaki metotları deneyebilirsiniz.
- İnternet bankacılığı veya mobil uygulamalara giriş yapılır,
- Menüden “Hesaplarım” sekmesine giriş yapılır,
- İşlem yapmak istediğiniz hesaba girilir ve “Hesap Detayları” bölümüne basılır,
- Bu bölümde hesap numarası, IBAN no ve şube kodu bilgileri yer almaktadır.
Ayrıca bu bölümde müşteri numarası bilgisine ulaşamazsanız, hesap hareketleri sayfasından tüm dökümanları mail adresinize gönderilmesini talep edebilirsiniz. Bu sayede PDF olarak gönderilen dekontlarda müşteri numarası, hesap numarası ve şube kodu gibi bilgiler yazacaktır. Böyle basit bir yöntem sayesinde de öğrenebileceğinizi belirtmekte fayda var.
Müşteri Numarası Banka Kartında Yazar Mı?
Bazı bankalar, müşteri numarası bilgisini kredi veya banka kartlarının da üzerine yazabiliyor. Kredi kartı veya banka kartı numarasının hemen altında yer alan bilgi sizin numaranız olarak kabul ediliyor. Başında müşteri no yazmayan bilgileri kimseyle paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Kredi kartı numarası ile karıştırmamalısınız. Kredi kartı numarası 16 haneden oluşmaktadır.
Hesap Özeti veya Hesap Cüzdanında Müşteri No Yazar Mı?
Bankaların teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve müşterilerine çok kullanışlı özellikler sunduğunu yazımızın ilk bölümlerinde paylaşmıştık. Bankalar, genel olarak artık tüm işlemleri dijital kanallar üzerinden hallediyor. Hatta şubelerden yaptığınız işlemlerde bile ıslak imza yerine dijital imza kullanımına geçen bankalar, kağıt ve dekont işlemlerini de tamamen kaldırmak üzere.
Hesap özeti, kredi kartı ekstresi, hesap cüzdanı gibi bilgiler artık sadece mail adresi üzerinden ulaştırılıyor ve müşteri talebi doğrultusunda SMS olarak bilgilendirme sağlanıyor. Müşteriler de kendileri mobil uygulamaları kullanarak akıllı telefonlar sayesinde mobil bildirimler kullanıyor. Bankacılık işlemlerinin bu kadar kolaylaştığı günümüzde ise hesap cüzdanı kullanımının iyice azaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yine de müşteri no bilgisini öğrenmek istiyorsanız, bu bilginin hesap cüzdanı üzerinde yer aldığını belirtmeliyiz. Banka şubesinden para çekerken veya para yatırırken bir de hesap cüzdanı talep edebilirsiniz. Hesap cüzdanı üzerinde müşteri no, hesap numarası, şube kodu ve iban numarası gibi bilgiler yer almaktadır. Akıllı telefon kullanmıyorsanız hesap cüzdanı alarak bu bilgileri muhafaza edebilirsiniz.
Çağrı Merkezinden Müşteri No Öğrenmek
Şüphesiz en rahat ve kolay işlemlerden biri de müşteri hizmetleridir. Çağrı merkezinde sizi karşılayan sesli yanıt sistemi herkesin kabusu olmuş olsa da, aslında birçok işlemi kolaylaştırdığı da ortada. Müşteri hizmetlerini aradığınızda bir müşteri temsilcisi ile görüşmek isteyebilirsiniz. Fakat kısa bilgiler öğrenmek istiyorsanız (müşteri no gibi), temsilciye bağlanmadan da bunu halledebilirsiniz.
Sesli yanıt sistemi sizi karşıladığında “Müşteri numaramı öğrenmek istiyorum” ya da “Müşteri numaramı unuttum, nasıl alabilirim?” sorusunu yöneltebilirsiniz. Bu sayede temsilciye bağlanmanıza gerek kalmadan banka doğrulama adımlarını tamamlayacak ve müşteri no’yu tarafınıza sesli veya SMS yöntemiyle iletecektir.