Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldurma Örneği

Senet doldurma, günlük hayatta karşımıza çıkabilecek uygulamalardan birisidir. Senetler, ticari hayatımızda yoğun olarak kullandığımız ve iki kişi arasındaki alacak verecek durumunu ortaya koyan evraklardan birisidir. Resmi bir evrak olduğu için, doldurması da dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu sebeple, senet doldururken aşağıda vereceğimiz tüm detaylara dikkat etmeli ve bu detaylar karşısında hata yapmamaya özen göstermelisiniz. Gerçeğine uygun bir şekilde doldurulmayan senetler, hukuk karşısında geçersiz sayılabilir ve bu durumda hiçbir yasal hak talep edemezsiniz.

Senet Doldurma Örneği – Senet Nasıl Doldurulur?

Senetler, iş hayatında önemli ölçüde yer kaplayan kıymetli evraklar arasındadır. Bir tarafın başka bir tarafa belli miktarda bir borcu ödeyeceğini gösteren senet, şeklen ve hukuken çok katı kurallara sahiptir. Kısaca senet düzenleyen bir kişi, senette belirlenen miktar kadar senedi düzenlediği kişiye borçlanır. Bir senedin geçerliliğinin olabilmesi için belli şartlara uygun olması gerekir. Bu makalede senet nasıl doldurulur, nelere dikkat edilmelidir konularını sizler için araştırıp detaylı şekilde anlatmaya çalıştık.

Senet Doldurma Nasıl Yapılır?

Senet, belli bir düzen ve şekle sahip dikdörtgen bir kağıt parçasıdır. Birçok kırtasiyeden temin edilebilen senet üzerinde ödeme yapacak kişi, ödeme yapılacak kişi ve ödeme miktarı ile ilgili doldurulması gereken alanlar bulunur. Bu alanların doğru bilgi ile ve eksiksiz şekilde doldurulması senedin geçerli olabilmesi için çok önemlidir.

Senet doldurma işlemine geçmeden önce, senet üzerinde bulunan boş alanlar doldurulduktan sonra her alanın başının ve sonunun # gibi semboller ile kapatılmasına özen gösterilmelidir. Örneğin borç miktarı yazılırken #₺10.000# şeklinde yazılmalıdır. Böylece doldurulan alanların değiştirme ihtimalinin önüne geçilmiş olunur. Senet doldurma işlemi şu şekilde yapılmalıdır:

  • Senedin üst kısmında bulunan “Vade” bilgisi doldurulmalıdır. Vade, senet borcunun ödemesinin yapılacağı tarih ile bugün arasındaki süredir. Örneğin 9 Temmuz 2020 tarihinde oluşturulan ve ödeme tarihi 9 Ekim 2020 olarak düzenlenen senedin vadesi 90 gündür. #90 Gün# şeklinde yazılır.
  • Ödeme günü yazılır. Örneğin 9 Ekim 2020 tarihi için #09.10.2020# yazılır.
  • Ödenecek miktar yazılır. Yukarıda bahsedildiği gibi burada rakamın önünün ve arkasının kapatılmasına çok dikkat edilmelidir. Aksi halde rakam değiştirilebilir. ₺10.000 borç için #₺10.000# yazılır.
  • “Kuruş” alanı için varsa borcun kuruş miktarı yazılabilir ama boş kalması herhangi bir problem oluşturmaz. Senetlerde genellikle kuruş miktarı bulunmamaktadır.
  • “No” yani numara kısmı, birden fazla senet doldurulduğunda doldurulması gereken bir alandır. Senetler numaralandırılarak ayırt edilmesi kolaylaştırılır. Bir adet senet dolduracak kişilerin bu alanı doldurması gerekmez.

Senet örneği – Senet nasıl doldurulur;

Senet Nasıl Doldurulur?
  1. İn/iz: Senedi bir kişi hazırlıyorsa “in” yazılarak “senedimin” kelimesine, birden çok kişi hazırlıyorsa “iz” yazarak “senedimiz” kelimesine tamamlanır.
  2. Tarih: Senedin ödeneceği tarih yazı ile yazılır. Örneğin; 9 Ekim 2020
  3. Ad/Soy Ad: Ödeme yapılacak kişinin adı-soy adı yazılır.
  4. Vekilin Adı/Soy Adı: Ödeme yapılacak kişinin vekalet verdiği bir kişi varsa o kişinin adı yazılır.
  5. Ödenecek Tutar: Ödeme yapılacak tutar yazıyla, önü ve arkası kapalı olacak şekilde yazılır. Örneğin; #On Bin#
  6. Kuruş Miktarı: Varsa kuruş bilgisi yazılır. Yoksa “-” şeklinde gösterilen tire işareti konularak alan doldurulur.
  7. M/z: Senedi bir kişi hazırlıyorsa “m” harfi eklenerek “ödeyeceğim” kelimesine, birden çok kişi hazırlıyorsa “iz” eki ile “ödeyeceğimiz” kelimesine tamamlanır.
  8. Malen/nakden: Mal alımı karşılığı senet hazırlanıyorsa “malen” , nakit alımı karşılığı senet hazırlanıyorsa “nakden” yazılır.
  9. -/zi: senedi hazırlayan tek kişi ise “–” şeklinde gösterilen tire işareti ile alan doldurulur, birden fazla kişi düzenliyor ise “zi” yazılarak “ödeyeceğimizi” kelimesine tamamlanır.
  10. İl: Senedin hazırlandığı il bilgisi yazılır.
  11. M/z: Senedi hazırlayan tek kişi ise “m” yazılarak “eylerim” kelimesine, birden fazla kişi ise “z” yazılarak “eyleriz” kelimesine tamamlanır.

Senet örneği kağıdının alt bölümü;

Yukarıda açıklanan senet yazısının alt kısmında borcu ödeyecek kişinin bilgilerinin doldurulması gereken bir alan bulunur. Bu alana Borcu Ödeyecek Kişinin;

  • İsim-Soy İsim
  • Ödeme yeri (Adres şeklinde)
  • Vergi dairesi numarası veya TC Kimlik Numarası
  • Kefilin adı soy adı
  • Kefilin vergi dairesi numarası veya TC Kimlik numarası bilgileri doldurulmalıdır.

Bu bilgilerin de doldurulmasının ardından senedin düzenlendiği tarih ve senedin düzenlenme yeri de yazıldıktan sonra “İmza” yazısının üzerindeki boşluklara borcu ödeyecek kişi, “İmza” yazısının alt kısmındaki boşluklara da kefil imza atmalıdır. Bu alanda 2 adet borcu ödeyecek kişinin 2 adet de kefilin olmak üzere toplam 4 imza olmalıdır.

Bu şekilde senet doldurma işlemi tamamlanmış olur.

Senet Doldurma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Senet nedir, hangi amaçla kullanılır?

Senet, en az iki ikişi tarafından düzenlenebilen ve borçlu – alacaklı ilişkisini kuran kıymetli evraklardan birisidir. Ödenmesi gereken bir borç, mal veya para bulunması durumunda bu evrak düzenlenerek kayıt altına alınır ve bir vade tarihi belirlenir. Vade tarihinde ödeme yapılmazsa hukuki işlem başlatılabilir.

Senet nasıl doldurulur?

Senet doldurmak için silinmez (tükenmez) bir kalem kullanmalısınız. Tüm bilgiler eksiksiz ve yazımızda anlatıldığı şekilde uygulanmalıdır. Bu sayede senet geçerli ve usule uygun şekilde düzenlenmiş olur.

2020 yılında senet doldurma detayları nasıl?

Aynı şekilde yazımızdaki detaylara göre senedin üzerinde istenilen tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurmak gerekiyor. Bu bilgiler daha sonra değiştirilemez, revize edilemez. Bunun için değişiklik yapılmak istediğinizde senedi tamamen baştan düzenlemelisiniz.

Boş senet örneği nereden temin edilir?

Boş senetler kırtasiyelerden temin edilebilir. Görüntü olarak birbirinden farklı olabilse de, genel olarak üzerinde yer alan bilgilerin tamamı tüm senetler için aynıdır ve değişmezdir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir