Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Muayenesiz araç cezası, bazen farkında bile olmadan yediğimiz cezalardan birisi. Özellikle yeni sıfır araba satın almış vatandaşlar, muayene süresini unutabiliyor ya da kaçırabiliyor. Trafik polisleri ile yaptığımız söyleşilerde, muayene cezası yiyen araçların daha çok yeni araçlar olduğunu söylediler. Aslında eski ve yıpranmış araçlar muayeneden geçemezken, yeni araçlar unutulduğu için ceza yiyebiliyor. Bu durumda da muayesiz araç kullanmanın cezası ne kadar gibi bir soru ortaya çıkıyor.

Araç muayenesi, motorlu taşıtların trafiğe çıkmadan önce yaptırılması gereken bir işlemdir. Sadece trafiğe çıkmadan önce değil, aynı zamanda her yıl ve iki yılda bir olmak üzere yapılması gereken bir işlemdir. Şöyle ki, bu durum ticari ve hususi araçlar için farklılık gösteriyor. Ticari araçlar her yıl muayeneye girmesi gerekirken, hususi araçlar iki yılda bir muayeneye girebiliyor. Peki araba muayenesiz olursa, trafik cezası ne kadar olur?

Muayenesiz Araç Cezası 2022 Yılında Ne Kadar?

Muayenesiz araç kullanmanın cezası 2022 yılı için 314 TL olarak belirlenmiştir. Bir uygulama sırasında ya da trafik çevirmesinde, aracınızın muayene süresinin dolmuş olduğu fark edilirse, trafik ekipleri tarafından uygulanacak ceza 314 TL’dir ve iptali mümkün değildir.

Bu sebeple, muayeneler düzenli periyotlarda kontrol edilmelidir. Üstelik sadece muayene cezası yemekle kalmıyor, aynı zamanda geç muayene yaptırdığınız için de fazla ücret ödüyorsunuz. Yani TÜVTÜRK muayene istasyonlarından randevu aldığınızda, geç muayene olarak kabul ediliyor ve ilave ücret alınıyor. Bu sebeple de dikkatli olmalısınız ve farklı ücretler çıkmasına engel olmalısınız.

Eğer muayene cezası yediyseniz, ceza tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmalısınız. Çünkü 15 gün içinde ödeme yaptığınızda %25’lik bir indirim hakkınız olacak. Bu indirim tutarı da 314 TL için yaklaşık 80 TL civarında bir rakam. Yani bu durumda ödemeniz gereken tutar oldukça düşmüş olacak. 15 günlük süreyi doldurduktan sonra ödeme yaparsanız, bu sefer 314 TL olarak ödeme yapılması gerekecek.

Muayene Cezası Nereden Sorgulanır?

Trafik cezaları ve muayenesiz araba kullanma cezası sorgulamak için en iyi yöntem E-Devlet üzerinden ve GiB yani Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesindendir. Eğer trafik cezanızı sorgulamak istiyorsanız, e devlet şifreniz ile giriş yaparak böyle bir ceza olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancak şifre ile giriş yapmadan, sadece plaka ile bir sorgulama yöntemi bulunmuyor.

Eğer e-devlet kullanmadan sorgulama yapmak istiyorsanız, bir diğer yöntem de polisin size vereceği tutanaktır. Bu tutanak sayesinde üzerinde yer alan numara, plaka ve TC kimlik numarası ile EGM ve e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Aynı zamande ödeme yapmak ve ceza sorgulamak için GİB internet sitesini de kullanabilirsiniz. Bu sayede işlemlerinizi kredi kartı ile gerçekleştirebilir, 15 günlük süre içinde %25 indirim alabilirsiniz.

  • Gelir idaresi başkanlığı internet sitesinde e-İşlemlere girelim. gib.gov.tr
  • Giriş yaptıktan sonra borç sorgulama ve ödeme adımlarını takip edebilirsiniz.

Muayenesiz Araç Cezası Ödeme Nereden Yapılır?

Muayenesiz araç kullanma cezasını ödemek istiyorsanız, bunun için egm, e-devlet ya da gib.gov.tr’yi kullanabilirsiniz. En pratik, kredi kartı ile gib.gov.tr yani Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden ödeme yapmaktır. Bu sayede kredi kartınızı kullanarak anında ödeme yapabilirsiniz.

Ödeme yaptıktan sonra telefonunuza ya da bilgisayarınıza dekont indirebilirsiniz. Ödemeler aynı anda işleme alınacak olup, EGM sistemiyle paylaşılacaktır. Yani cezayı ödediğiniz hemen görülecektir.

Kiralık Arabalarda Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Kiralık araç kullanırken de dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi, araç muayenesidir. Genel olarak baktığımızda, araç muayenesi kiralama şirketleri tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Yani bu tür problemleri yaşamanız çok da ihtimal dahilinde değil. Muayene cezası plakaya yazıldığından, siz bu durumdan etkilenmezsiniz. Ancak bu durumu kiralama şirketine mutlaka haber vermelisiniz.

Fakat yapılan son değişikliklere göre muayene cezası araç plakasına değil, araç sürücüsüne kesilmektedir. Yani bu durumda tüm sorumluluk araç sürücüsündedir. Bu sebeple araç kiralaması yapmadan önce arabanın tüm eksiklerini ve belgelerini kontrol etmelisiniz.

Araç Muayenesiz Yakalanırsa Ne Olur?

Araba trafikte muayenesiz olarak yakalandığında, ilk etapta ceza kesilir ve bir süre verilir. Verilen 7 günlük süre içinde de aracın muayenesinin yapılması istenir. Şayet bu 7 günlük süre içinde aracın muayenesi yapılmaz ve trafikte tekrar muayenesiz yakalanırsa, araç bağlanır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için cezayı 15 gün içinde indirimli ödeyebilir ve hızlıca muayene randevusu alabilirsiniz.

Araç bağlandığı zaman hem ikinci muayene cezası, hem de araç otopark masrafları ilave olacak. E haliyle araç otoparkta kaldığı süre içinde de muayenesiz görünecek. Bu durumda da muayene cezası işlemeye devam edecek. Yani muayeneye gittiğinizde ekstra fark ödemesi yapmanız gerekecek.

Muayenesiz Araç Cezası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Muayenesiz araç yakalanırsa bağlanır mı?

İlk yakalanmada muayenesiz araç bağlanmaz. Ancak sonrasında 7 gün süre verilir ve bu süre içinde yapmalıdır. Eğer muayene tamamlanmazsa da araç sürücüsüne tekrar ceza kesilir ve araç bağlanır. Otopark masraflarını da araç sahibi öder.

Araç muayene cezası kime kesilir? (Araca mı, plakaya mı?)

Araç muayene cezası sürücüye kesilir. Yani tüm sorumluluk sürücüye aittir. Bu durumda bir araç kiralık olsa bile, muayenesiz araç kullanma cezasının tamamını sürücü öder. Bu durumda kiralama şirketi herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Araç muayenesiz olursa ceza puanı kaçtır?

Muayenesiz araç kullanma cezası, ehliyetinize 10 ceza puanı ekler.

Araç muayene randevusu kaç gün önceden alınır?

Mevcut yoğunluklardan etkilenmemek ve mağdur olmamak için muayene bitiş tarihinden 1 ay önce randevu alın. İşlemlerinizi şansa bırakmayın ve trafikte muayenesiz araç kullanmanın cezası olduğunu unutmayın.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir