Kara listeden nasıl çıkılır? 2024 Banka kara listeden çıkma

Kara listeden nasıl çıkılır merak ediyorsunuz ve haklısınız. Bu durum, birçok kişinin başına gelebilecek kabus gibi durumlardan sadece biri. Eğer bir banka, borçlarını ödemediğiniz için sizi avukata verdiyse; artık resmi olarak kara listeye girmişsiniz demektir. Neden diyecek olursanız, bankalar bir borcun yasal takibini başlatmadan önce 3 ay kadar bir süre verir ve bu süreç içinde ödeme yapmanızı bekler.

Eğer ısrarla ödeme yapmamaya devam ederseniz de artık borcu avukata devreder, icra takibi işlemleri de başlamış olur. Bu gibi bir durumla karşılaşıyorsanız ve kara listeden nasıl çıkarım gibi sorular soruyorsanız, borcunuzu ödemekten başka çareniz olmadığını söyleyebiliriz. İsterseniz ilk olarak kara liste sorgulama isimli yazımızı okuyarak, kara listede olup olmadığınızı da kontrol edebilirsiniz. Daha sonra alttaki yöntemleri uygulayarak bu beladan kurtulabilirsiniz.

Kara liste nedir, kara listeden nasıl çıkılır?

Kara liste, bir daha bankalardan kredili ürün kullanamayacağınızı bildiren durumlardan birisi. Yani, eğer borçlarınızı ödemiyorsanız yavaş yavaş kara listeye gireceğinizi de bilmelisiniz. Bu durum, oldukça yanlış anlaşılan bazı durumları da beraberinde getiriyor. Yani her borcunu ödemeyen kişi kara listeye girecek diye bir kural yok. Bankalar, bir borcu avukata vermeden önce 3 aylık bir süre bile tanıyabiliyor.

Tüm bu bilgilerden yola çıkarak, 3 ay içinde kara listeye girme ihtimalinizin oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu süreç içinde elbette kredi notunuz ciddi anlamda düşecek olsa da, bu kara listeye girdiğiniz anlamına gelmez. Bunun için daha birçok işlem yapılacak ve borcun avukata devredilmesi gerekecek. Kara listeden nasıl çıkılır ve bunu nasıl yapmak gerekiyor, hepsi haberimizde.

Kara listeden nasıl çıkılır?

Kara listeye girdiğinizden emin olduktan sonra, bu beladan kurtulmak o kadar da kolay değil. Bankaya olan borçlarınız ödenmeyip avukata devredildiğinde bu sicilinize işleyecek ve kredi notunuz da sıfırlanacak. Bu gibi durumlarda KKB tarafından kayıt altına alındığından, bu işlemleri tüm bankalar görecek. Kara listeden nasıl çıkılır ne yapmak gerek, detaylı olarak anlatacağız.

Yani sadece işlem yaptığınız banka değil, yeni hesap açacağınız bir banka bile olsa kara liste durumunu görecek, kredi notunuzun sıfır olması sebebiyle de size kredi vermeyecektir. Bu süreç içinde bankadaki hesaplarınızı kullanabilseniz de, bankaların hiçbir kredili ürününü kullanamazsınız.

Kara listeden çıkmak için uygulanacak yöntemler;

  • Kara listeden nasıl çıkılır?
  • Borcun tamamının kapatılması gerekmektedir.
  • Avukata devredilen borçların ödenmesi, icra dosyasının kapanması gereklidir.
  • Bir kerede ödenemiyorsa, borç taksitlendirilmelidir.
  • Daha sonra bloke teminatlı kartlar ile kredi notu yükseltilebilir.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkmak istiyorsanız, üstteki şartların tamamını yerine getiriyor olmalısınız. Tabiki borçların tamamen kapatılmış olması, otomatik olarak kara listeden çıkacağınız anlamına da gelmiyor. Bu durumdan kurtulmanız bir hayli zaman alacak ve peşinizi bırakmayacak. Aslında bakarsanız, bu durumdan kurtulmanın ana yolu yine bankalardan geçiyor. Yani bankalardan kredili ürünler kullanarak kredi notunuzu yükseltmelisiniz.

Kara listedeyim, bankalardan kredili ürün nasıl kullanacağım?

Kara listede olduğunuzu düşünürsek, bankaların size kredi veya kredi kartı vermeyeceğini anlamak da zor değildir. Hatta başvuru yaparak da deneyebilirsiniz. Ancak bankaların sunduğu harika ürünlerden biri olan teminatlı kartlar sayesinde, kredi notunun hızlı bir şekilde yüksetilmesi gayet mümkün.

Banka kara listeden nasıl çıkılır?

Bloke teminatlı kredi kartı

Banka kara listesinden çıkmak istiyorsanız, kullanmanız gereken ürünü yukarıda söyledik. Bu ürün, kredi notunuz sıfır bile olsa bazı bankalardan alabileceğiniz bir kredi kartı. Bankaya nakit teminat sunarak alabileceğiniz bu kredi kartı, kullanıp düzenli olarak ödediğiniz taktirde sizi kara listeden kurtaracak bir üründür. Kara listeden nasıl çıkılır ve bankalar buna izin verir mi?

Örnek vermek gerekirse; bankalara göstereceğiniz 1.000 TL’lik bir nakit teminat ile, 1.000 TL limitli kart almanız mümkün. Bu sayede 1.000 TL’lik harcama yapıp düzenli olarak ödemeler yaparsanız kredi notunuz da 3 ile 6 ay içinde yükselmeye başlayacak, kara listeden de kurtulmuş olacaksınız.

Bu kredi kartını alabileceğiniz bankalar;

  • Türkiye Finans
  • Garanti BBVA
  • Kuveyt Türk
  • Albaraka Türk

Üstteki bankaların şubelerini ziyaret ederek bu kredi kartı türüne başvurabilirsiniz. İnternet üzerinden başvuru kabul etmedikleri gibi, teminat yatırılması gerektiği için işlemler sadece şubelerden yapılabiliyor.

Bunun haricinde bankaya sunmuş olduğunuz teminat da sadece kredi kartının iptal edilmesi durumunda geri alınabiliyor. Eğer kart borcunuzu ödemez geciktirirseniz, 1 günlük gecikmede bile borç yerine teminat miktarını tahsil edebiliyorlar. Bunun için de ödemelerinizi düzenli yapmanız oldukça önemli.

Kredi notumu yükselterek kara listeden çıkabilir miyim?

Evet, çıkabilirsiniz. Zaten kara liste durumu, kredi notunun sıfırlanması anlamına geliyor. Kredi notu sıfırlandığında, sıfırlanmasına sebep olan borç ve haciz miktarı da KKB tarafından kayıt altına alınarak kara listede olup olmadığınız belirleniyor. Bu verilerin tamamı tüm bankalar ile paylaşılıyor.

Siz de üstte verdiğimiz yöntemleri kullanarak kredi notunu hızlıca yükselterek kara listeden çıkabilirsiniz. Ancak unutmayın; kara listeye girmenize sebep olan tüm borçlarınızın kapatılmış ve icra durumunun ortadan kaldırılmış olması şart.

Dilerseniz findeks.com üzerinden de kişisel raporunuzu alabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir