İcradan Araba Almak – İcralık Araba Almak Mantıklı Mı?

İcradan araba almak, vatandaşlarımızın en çok merak ettiği ve ucuz yöntemler kullanılarak araba alma sistemi olarak biliniyor. Bildiğiniz üzere, üstünde borç olarak araçlar borcu ödenmediği taktirde, hak mahrumiyeti bulunduran firma tarafından borcun tahsilatı için ihaleye çıkarılıyor. Bu gibi durumlarda, ihale firmalar katılabildiği gibi şahış olarak da katılabiliyorsunuz. Buradaki asıl amaç, ihale sonucunda borcun ödenmesi ve aracın satışı olarak kabul ediliyor. İhale belirli bir fiyattan açılarak, teklif verenler üzerinden bir fiyat belirleniyor. İhaleler de genellikle piyasa değerinin oldukça altında başlatılıyor ve bu yüzden de çoğu kişi için cazip görünüyor.

Ayrıca icradan satılan araçlar, piyasa değerinin oldukça altında işlem görüyor. İşlem başlangıçları oldukça düşük olduğu gibi, piyasa fiyatlarının da çok altında ihaleye çıktığı görülebiliyor. Eskiden daha farklı sistemler ile ilerleyen icralık araç ihaleleri, artık birçok kişinin katılım sağlayabileceği şekilde düzenleniyor.

İcradan Araba Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

İcralık araç satın almak istiyorsanız ilk olarak ihalelere katılım sağlamanız gerekiyor. Bu ihaleye katılım yapabilmek için de belirlenen tutarların ödenmesi ve makbuzun da sunulması gerekiyor. Bu durum oldukça yanlış anlaşılan durumların da başında geliyor. Neden diyecek olursanız, burada daha çok arabayı alacak gücünüz olduğunu belirtmeniz gerekiyor. Yani araba değerine yaklaşık olacak şekilde (belirlenen tutarda) bankaya para yatırmanız ve bunu teminat olarak göstermeniz gerekiyor. İhale size kalmazsa tutarı iade alıyorsunuz.

Bu tutar, teminat olduğu için ihale süresi boyunca işlem yapılamayacak şekilde düzenleniyor. Nakit teminat göstermek yerine, isterseniz bankalardan teminat mektubu da beyan edebiliyorsunuz. Bunun için de çalıştığınız bankalar ile görüşebilir ve teminat mektubu için gerekli şartları öğrenebilirsiniz.

İcralık Araba İhalelerine Kimler Katılabilir?

İcradan araç almak istiyorsanız, ihaleye genel olarak herkesin katılabileceğini bilmeniz gerekiyor. Elbette bu durum, bazı şartlar olmadığının göstergesi de değil. En önemli şartlardan birisi 18 yaşını doldurmuş olmak ve aracı satın alacak gücünüzü bankaya sunulacak teminat ile gösterebilmek. 18 yaşını dolduran ve ilgili teminatı bankaya sunan herkes ihaleye katılabiliyor. İlave olarak katılım formunun doldurulması da zorunludur.

İhaleye katılım şartları şunlar;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • İhale başvuru formunu eksiksiz doldurmak
  • Nakit teminat sunmak
  • Nakit teminat yoksa teminat mektubu sunmak
İlginizi Çekebilir: Araç sahibi sorgulama

Teminat Bedeli Prosedürü Nasıl İşliyor?

Teminat bedeli, oldukça değişken bir durum olmakla birlikte araç tutarına göre de değişiklik gösterebiliyor. Bunun için, satın almaya karar verdiğiniz yani ihalesine katılacağınız arabayı belirlemeniz gerekiyor. Bunu akabinde parayı bankaya nakit olarak sunmanız gerekiyor. Nakit sunamıyorsanız da teminat mektubu gösterilmesi şart. Bu şartları yerine getirmeyen kişiler ise ihaleye katılmaya hak kazanamıyorlar.

Hacizli Araba Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

İcralık araç alırken birçok noktaya dikkat etmeli, eğer bu işlemi ilk kez yapıyorsanız profesyonel destek almalısınız. Çünkü aracı satın alırken sadece ihale bedeli değil, otopark parasını bile siz ödemek zorundasınız. İhaleye çıkarılan araç, belirli bir süre boyunca otoparkta kaldığı için, otopark parası da araç bedeline yansıyor.

Yani, kârlı bir iş yapacağım derken, otopark parası belinizi bükebilir. Uzun süre otoparkta kalan araçların ihalesine girerken, otopark ücretini kontrol ederek araç değerini karşılayıp karşılamadığına dikkat etmelisiniz.

İcradan Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İcradan araç almak, basit gibi görünüyor olsa da birçok detayı da beraberinde getiriyor. Nasıl ikinci el araç satın alırken arabanın tüm detaylarını öğrenmek hatta ekspertiz yaptırmak istiyorsanız, bu gibi haklarınızın ihale süreci öncesine bulunduğunu da hatırlatmalıyız. İhaleye katılmadan önce aracın genel durumunu ve en önemlisi bilirkişi raporunu detaylı olarak incelemelisiniz. Bilmeniz gereken tüm detaylar bilirkişi raporunda yer alır.

İhale başlamadan önce bilirkişi raporuna ulaşabileceğiniz gibi, aracın bulunduğu otoparka gidip genel durumunu da gözden geçirebilirsiniz. Hatta otopark yetkilisi ile görüşerek aracın durumu hakkında bilgi de alabilirsiniz.

Bazı araçlar trafikten çekildiğinde arabanın anahtarı teslim edilmiyor. Yani otopark yetkilisi, arabanın kapılarını dahi açamıyor. Bu gibi durumlarda ufak gibi görünen tüm detayları sormanız gerektiğini az da olsa anlamışsınızdır. Arabanın modelli olduğunu düşünürsek, anahtar masrafının da yüksek olacağını bilmelisiniz.

Genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar;

  • Bilirkişi raporu mutlaka incelenmelidir
  • Aracın genel durumu kontrol edilmelidir
  • Varsa arıza durumu öğrenilmelidir
  • Anahtar durumu ve karıştığı kazalar öğrenilmelidir
  • Şasi numarasından ilgili sorgulamalar yapılmalıdır
  • Aracın güncel piyasa değeri mutlaka araştırılmalıdır
  • Otopark ücreti kontrol edilmelidir

İhale Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İhale sürecinde de dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Araç ihaleye çıkarıldığında bu işlem yediemin otoparklarında araç başında polis, tellal, icra memuru ve otopark yetkilileri tarafından yapılıyor. Polis her durumda gerekli olmadığı için net bir şekilde söylemek doğru değil. İhalelerin tamamı da devlet güvencesi altında olduğundan, herhangi bir usulsüzlük durumunda hapis cezasına kadar uzanmaktadır.

İcralık Araba Almak Mantıklı Mı?

Bunun kararını verecek olan kişi sizlersiniz. Üstte verdiğimiz şartlar, ihaleye katılım durumları ve icradan araba almak için gerekli şartlar size uygunsa oldukça mantıklı kabul edilebilir. Genel masraflar, arabanın genel durumu, arızaları ve satın aldıktan sonra çıkabilecek masrafları da göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmalısınız.

Eğer satın aldıktan sonra araba değerinin üzerine geliyor veya normal satıştan bir farkı kalmıyorsa, bu zahmetli sürece girmektense herhangi bir şahıstan doğrudan araba satın alabilirsiniz.

İcradan Araba Almak Riskli Midir?

Hacizli araba almak, öncesindeki işlemlere dikkat edildiğinde herhangi bir risk barındırmaz. İhaleye çıkan arabayı önceden araştırır, bilirkişi raporunu gözden geçirirseniz sorunsuz bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Zaten ihalelerin güvenliği de devlet güvencesi altında olduğundan, sorunsuz katılım sağlayabilirsiniz.

Dikkat: Otopark sürecinde veya bilirkişi raporunda yazmayan arızalar konusunda bir tespit durumu olursa, ihaleye katılmadan önce bu arızaların neden olduğunu, nasıl giderileceğini görüşmelisiniz. Bilirkişi raporunda yer almayan arıza veya kusurlardan siz sorumlu değilsiniz.

İhalenin Feshi ve Fesih Şartları Neler?

İcradan satışa sunulan araçlar, piyasa değerinin çok altında satışa sunulduğu gibi bu rakam %50 tersi olarak bile düşünülebilir. Eğer araba ilk ihale sürecinde satılmazsa, bu değerin %40’lara kadar düştüğü bile görülebilir. Bu fiyatlar ve piyasa değerleri Adalet Bakanlığı resmi internet sitesinde “e-satış” sayfasında yer almaktadır.

İhalede herhangi bir usulsüzlük veya farklı durumların olduğunu düşünüyorsanız, ihale tamamlandıktan sonra 7 gün içinde ihalenin iptali için dava açabiliyorsunuz. İhaleyi kazandıktan hemen sonra ise ihale size kalırsa, araç üzerindeki borcun bulunduğu icra dairesine giderek ihale bedelini dosyaya ödemeniz gerekiyor.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir