Beyanname Vermeme Cezası 2022 Yılında Ne Kadar Oldu?

Beyanname vermeme cezası, usulsüzlük altında izlenen bir durumdur. Vergi mükellefi olan vatandaşlarımız beyanname vermediklerinde ceza gelip gelmeyeceğini ve bu ceza gelirse ne kadar olacağını merak ediyor. Vergi usulsüzlükleri başlığında incelenen bu durum birçok duruma da yol açabiliyor. Vergi cezası ve kaçakçılık olarak da değerlendirildiğinden, aslında beyanname vermemek oldukça sıkıntılı durumların başında yer alıyor. Vergi mükellefi olan ve bir işletme sahibi olan vatandaşların tamamının beyanname vermesi zorunludur ve verilmezse cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Vergi Usul Kanunu gereğinde ibraz görevini yerine getirmeyen ve elektronik ortamlardan bildirim yapmayan kişiler 3 farklı ceza yiyebilir. Vergi cezası, kaçakçılık veya vergi usulsüzlüğü olarak değerlendirilen bu durum maddi olarak belinizi bükebilir. Beyanname verilmeyen ay sayısı ve çıkarılacak vergi durumuna göre de değişik tutarlarda ceza çıkabilmektedir. Aynı zamanda beyanname verilmediği için vergi salımı da yapılacağından, çıkarılmayan vergiler salınım yoluyla ilave edilecektir.

Beyanname Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Beyanname, vergi mükelleflerinin yazı veya internet yoluyla yaptığı bildirimlere verilen isimdir. Her vergi mükellefi internet üzerinden beyannamelerini vermek zorundadır. Bu işlemleri ise genelde muhasebeciler yüklendiği için haberiniz olmaması gayet normal kabul edilebilir. Ancak bir sebeple beyannamelerde problem olmuş ve verilmemişse, vergi dairesinden aranıp beyanname cezası yiyeceğinizi söyleyebilirler.

Beyanname verilmesi zorunlu mu diye merak ediyorsanız, elbette zorunludur. Hatta her ay düzenli olarak takibi yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Beyanname vermeyen işletmeler vergi taramadan geçmez ve kapalı konuma bile düşebilir. Bir gün maliye müfettişleri işletmenizi ziyaret ederek aktif bir işletme olup olmadığınızı kontrole bile gelebilir. Bunun için beyannamelerinizi aksatmadan vermelisiniz.

Beyanname cezaları 3 farklı şekilde incelenebilir

Beyanname Vermeme Cezası Ne Kadar?

Beyanname vermemenin cezası işletmenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Bu durumda 3 farklı tipte vergi cezası çıkabileceği gibi, bu durumda da beyanname verilmezse cezanın 1 kat daha artacağını belirtmekte fayda var. Peki 2022 yılında vergi beyanname usulsüzlük cezası ne kadar oldu?

Beyanname Cezası 2022 Yılında Ne Kadar Oldu?

  • 1. sınıf tüccar ve meslek erbapları: 2.300 TL
  • 2. sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçi esnafı ve basit usulde tespite tabi kişiler: 1.200 TL
  • Bu iki sınıfın dışında kalan kişilerden ise 600 TL tahsil edilmektedir.

Vergi cezaları tespit komisyonundan sonra halen beyanname verilmemişse 1 katı oranında artırılarak taahhuk ediliyor. Yani 1.200 TL ceza yediğinizi düşünürsek ve beyanname vermemeye devam ederseniz bu ceza 2.400 TL oluyor. Bu ücretlendirme beyanname verilmeyen 1 ay için geçerli oluyor. 2 ay beyanname vermeyenler 2.400, 4 ay vermeyenler 4.800 TL ceza kesiliyor. Ödeme yapılmamaya devam ederse bu ceza 1 kat daha arttırılıyor.

Beyanname Vermeme Cezası Uzlaşma Mümkün Müdür?

Beyanname vermeme cezası kesildikten sonra e-tebligat yoluyla mükellef bilgilendirilir. Mükellef bilgilendirildikten sonra 15 günlük sürede zarfı okumasa dahil bilgilendirilmiş sayılır ve cezası kesilir onaylanır. Hemen ardından onaylanan ceza Gelir İdaresi Başkanlığı interaktif vergi dairesine işlenir. GİB.GOV.TR’den Vergi Cezaları sayfasına düşen bu beyanname cezası için hem indirim hem de uzlaşma talebi oluşturabilirsiniz.

Beyanname cezası için uzlaşma talebi girişi yaptıktan sonra sistem otomatik onay yapmayacaktır. Başvurunuz kayıtlı olduğunuz vergi dairesine düşecek ve bir gün belirlenecektir. Belirlenen bu günde vergi dairesine giderek müdür ile görüşecek, görüşme sonucunda vergi usulsüzlük cezasında indirim hakkı alacaksınız. Ancak belirtmekte fayda var, beyanname vermeme cezası uzlaşmaya girmiyor. Sadece vergi usulsüzlük cezasında %80’e kadar bir indirim uygulanıyor.

Beyanname Cezası Yapılandırmaya Dahil Midir?

Beyanname cezaları da diğer vergi usulsüzlük cezaları da yapılandırmalara dahildir. Yapılandırma başvurusuna denk gelen bir dönemde yapıyorsanız elbette bu borçlarınızı da dahil edebilir, 18 taksite kadar düşük faizli şekilde ödeme yapabilirsiniz. Nakit ödeme ile tüm gecikme zammı ortadan kalkabilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir