Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları 2024 Açık Lise

Açık öğretim lisesi mezuniyet şartları 2024 yılı açık lise kaç yılda biter? AÖL mezuniyet şartları ne şekilde yerine getiriliyor. 192 kredi toplamak açık liseden mezun olmak için yeterli mi diyorsanız, haberimizde Açık öğretim lisesi mezuniyet şartları hakkında bilgiler yer alır.

Açık öğretim lisesi mezuniyet şartları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve açık liselerde okuyan öğrencileri kapsayan durumlardan birisidir. Normal örgün eğitim sisteminden bağımsız olarak işleyen açık liselerden mezun olmanın şartları daha farklıdır. Girdiğiniz sınavlardaki derslerden alacağınız başarı ortalamasına göre ders başı alacağınız krediler sayesinde 192 kredi toplayarak açık öğretim lisesinden mezun olabiliyorsunuz.

Siz değerli öğrencilerimiz için hazırladığımız bu yazı ile açık liseden kaç krediyle mezun olunur ve zorunlu derslerin tamamlanması gibi bazı durumlardan bahsedeceğiz. Açık öğretim lisesi de yine kendi içinde bazı sınıflara ayrılıyor. Mesleki açık liseler ve alansız açık liseler hakkında kapsam farklıdır. Bunun için ilk olarak AÖL internet sitesine giriş yaparak öğrenci durumunuzu tespit etmelisiniz.

AÖL Mezuniyet Şartları Nelerdir?

Sevgili öğrenciler; açık liselerden mezun olmak için yerine getirmeniz gereken ilk önemli kriter kredileriniz. Üstte de bahsettiğimiz gibi açık liselerden mezun olmak için 192 krediye sahip olmanız gerekiyor. Bu kredileri girdiğiniz sınavlarda derslerden topladığınız puanlarla biriktiriyorsunuz. Tamamlamanız gereken kredinin yanı sıra zorunlu derslerin de tamamını vermiş olmanız gerekiyor.

Aynı zamanda açık liselerin eğitim öğretim yılı içindeki tüm işlemlerini takvim üzerinden de öğrenebilirsiniz. 2024 – 2024 AÖL iş takvimi için AÖL iş takvimi isimli makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Alansız Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları

  • 8 dönem olan zorunlu ders sayısını tamamlamalı,
  • Derslerden en az 192 kredi toplanmalı,
  • Ortak (zorunlu) derslerden başarılı olmalı,
  • Dil ve Anlatım dersini başarılı olarak tamamlamalısınız.

Anlayacağınız üzere ders seçimi yaptıktan sonra gireceğiniz sınavlardan toplamda 192 kredi toplamanız gerekecek. Ders seçimi ekranında ilk önceliği ortak yani zorunlu derslere vermeli ve ilk olarak zorunlu olan derslerden başarı göstermeye çalışmalısınız. Bu dersleri vermeden 192 kredi tamamlansa bile mezun olamıyorsunuz.

Alanlı Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları

Alanlı bölümlerde okuyan ve AÖL mezuniyet şartlarını yerine getirmek isteyen adaylar aşağıdaki kriterleri yerine getirmelidir. Bu kriterler tamamlanmadan mezuniyet mümkün değildir.

Bölümleri: Genel Kültür, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Türkçe ve Matematik olanlar;

  • Yine aynı şekilde toplam 192 kredi toplanmalıdır
  • AÖL’de en az 8 dönem öğrenci olunmalıdır
  • Ortak (zorunlu) derslerin tamamından başarılı veya muaf olunmalıdır
  • Dil ve Anlatım dersinden başarı ile geçilmelidir
  • Seçilen alan dersinden en az 80 kredi başarı elde edilmelidir
  • Alan derslerinin sınavları tamamlanmalıdır

Anlayacağınız üzere genel hatları ile alanlı ve alansız AÖL mezuniyet şartları aynı. Tek fark alanlı olan seçeneklerde alan derslerinden de göstermeniz gereken bir başarı ortalaması bulunması.

Not: Ortak (zorunlu) derslerden başarılı olmak için o dersin kredisini almanız gerekiyor. Aynı dersten 4 kez sınava girip başarısız olduğunuzda bu dersten muaf oluyorsunuz. Yani zorunluluğu da kalmamış oluyor.

Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları ve Kredi

Açık öğretim lisesi mezuniyet şartlarının başında toplamanız gereken kredi var. Yani 192 kredinin altında kaldığınızda 1 kredi bile eksik olsa mezuniyet şartlarını yerine getirmemiş sayılıyor ve mezun olamıyorsunuz. Bunun için de elbette ki bu kredinin tamamlanması gerekiyor. Kayıt veya kayıt yenileme işlemlerinden hemen sonra yapacağınız ders seçimlerinde kredisi yüksek olan dersleri seçerek işleme devam edebilirsiniz.

Açık Lise Kaç Yılda Biter?

Açık liseden mezun olmak için gerekli kredi: 192’dir.

192 krediyi tamamlamak için ders seçimi sırasında kredisi yüksek olan derslere odaklanabilirsiniz. 1 kredi veren ders yerine 4 veya 5 kredi veren dersleri seçerek çok daha rahat kredi tamamlayabilirsiniz. AÖL mezun olma taktikleri olarak da sunabileceğimiz bu yöntem gayet işe yarar bir yöntemdir. Açık öğretim lisesi mezuniyet şartlarına da göz atarak bu taktikleri uygulayabilirsiniz.

Aynı zamanda tamamlamanız gereken ortak (zorunlu) dersler de olduğu için ilk önceliği mutlaka bunlara vermelisiniz. Kredisi yüksek ders seçimi yapacağım derken zorunlu dersleri ihmal ederseniz yine mezuniyet şartlarını tamamlayamıyorsunuz. Zorunlu derslerden geçebilmek için de ders seçimi sonrasında kitaplarınızı açık öğretim bürolarından temin edebilirsiniz.

Ders Seçimleri Ne Zaman Yapılır?

Açık öğretim ders seçimleri için kayıt yenileme işlemini tamamlamış olmanız gerekiyor. AÖL tarafından belirlenen tarihlerde kayıt yenileme ekranları açılır ve belirlenen bankalara ödeme yapılır. Bu ödeme sisteme işlendikten sonra AÖL ekranında ders seçimi ekranı da çıkacaktır. Ders seçimi yaptıktan sonra da bir sonraki sınav tarihleri belirlenecek, sınav giriş yerleri aynı ekrandan açıklanacaktır.

Ders Seçimi Yapılmazsa Ne Olur?

Korkmanıza gerek yok! Eğer ders seçimi yapmayı unuttuysanız, AÖL sistemi sizin yerinize ihtiyacınız olan ders seçimini otomatik olarak yapıyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Diyelim ki okulu bitirmek için 20 kredilik bir ihtiyacınız var. Ders seçimi yaparak 20 krediyi tamamlayacak dersleri fazladan fazladan seçebilir ve kredileri tamamlayabilirsiniz.

Ders seçimi yapmayı unutursanız sistem kafasına göre seçim yapacağı için sizin ihtiyacınızın altında bir seçim yapabilir. Bu seferde açık öğretim lisesi mezuniyet şartları yerine getirilmediği için mezun olmazsınız. Bunun için işlemi ihmali etmemelisiniz.

Tek Seferde Kaç Kredilik Ders Seçebilirim?

AÖL mezuniyet şartları ilk olarak 192 kredinin tamamlanmasına bağlı. Bu krediyi tamamlayabilmek için de yüksek kredili dersleri seçebileceğinizi söylemiştik. Ders seçimi yaparken 1 dönem için en fazla 35 kredilik ders seçimi yapabiliyorsunuz. Yani 35 krediye kadar ders seçimi yapıp bunlardan da başarılı olursanız 8 dönem yani 3 senede liseden mezun olabiliyorsunuz.

Açık öğretim lisesi mezuniyet şartları yine belirlenmiş kredi üzerinden yapılır. Açık öğretim lisesi mezuniyet şartları hakkında bilgi almak için haberimizdeki rehberi takip edebilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir