Yoklamaya tabi ne demek? 2024 Askerlik yoklama başvurusu

Askerlik çağına gelenler e-devlet üzerinden sorgulama yaptığında yoklamaya tabi ya da son yoklamaya tabi ne demek soruları ile başbaşa kalıyor. Peki bu durum ne anlama geliyor?

Yoklamaya tabi ne demek sorusu, askere gidecek vatandaşlarımız tarafından merak edilen konuların başında geliyor. E-devlet ya da askerlik şubesinden askerlik durumunuzu sorguladığınızda bu gibi bir ifade ile karşılaşmanız mümkün. Bu ifade aslına bakarsanız askerliğe giderken girilecek yoklama muayene işlemlerinin bir ifadesi olarak kabul ediliyor. Biliyorsunuz ki askere gitmeden önce yoklama ve muayene işlemleri yapılıyor. Peki yoklamaya tabi ne demek, ne anlama geliyor?

Bu işlemleri ifade ederken de yoklamaya tabi ifadesi kullanılıyor. Doğal olarak da “Yoklamaya tabi ne demek?” sorusu ortaya çıkıyor. Askere gidecek olan kişiler, askerlik durum belgesine baktıklarında üzerinde “Yoklamaya tabidir.” uyarısı görebilir. Biz de bu konuyu ele alacak bir rehber hazırladık. Peki son yoklamaya tabi ne demek? Sorun problem yaşamamak için neler yapmak gerekiyor?

Askerlik yoklamaya tabi ne demek?” sorusuna ilave olarak, internet sitemizde birçok askerlik hizmeti hakkında bilgiler vermeye devam ediyoruz. Dilerseniz bir üstte verdiğimiz bağlantıları kullanarak askerlik hakkında kafanıza takılan soruların çözümlerine ulaşabilirsiniz. Peki yoklamaya tabi ne demek?

Yoklamaya Tabi Ne Demek?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 20 yaşını doldurmuş bir erkeğin askerlik konusu ile alakalı bilgilerin araştırılmaya başlandığını, kendisi ile ilgili olan bilgileri de eksiksiz ve düzgün bir şekilde yetkili kişilere bildirmesi gerektiğini ifade eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, askerlik çağına gelen vatandaşlarımız işlemlerini ve evraklarını eksiksiz olarak tamamlayıp bağlı olduğu askerlik şubelerine başvurması gerekmektedir.

Kişinin e-devlet üzerinden sisteme giriş yaparak kendisi ile ilgili bilgileri sisteme girmesidir. Yani 20 yaşını dolduran erkeklerin sisteme girerek yoklama işlemini tamamlamaları gerekmektedir. Elbette bu durum askerlik çağı gelen vatandaşlarımız için geçerlidir. Okul okumaya devam eden kişilerin askerlik tecili hakkı olduğundan, bu kişiler ayrı olarak değerlendirilmektedir.

Askerlik Yoklaması Nedir?

Askerlik yoklamasına tabi kişinin e-devlet sisteminde yazılı olan bütün bilgileri doldurması gerekiyor. Sistemde yer alan sağlık bilgilerini doldurma işlemini tamamlandıktan sonra, aile hekimine giderek sağlık kontrolünden geçmesi gerekli bir durumdur. Bu muayene sonrasında “Askerliğe Elverişlidir.” adlı yazılı belgenin alınması sonucunda işlem tamamlanmış olur. Aile hekimi bu belgeyi sistem üzerinden kaydetmesi ile kişinin şubeye gitmesine gerek kalmadan bu işlem tamamlanır.

Bilgi kaydedildikten 1 gün sonra sisteme düşer ve askerlik şubesi tarafından da görünür. E-devlet üzerinden elektronik imza ile askerlik durum belgesi alma şansına sahip olursunuz. Tecil ettirmek isteyen kişiler için, e-devlet üzerinden erteleme işlemleri yapılabilir.

[su_box title=”Buraya Dikkat” box_color=”#cd2036″]Bu askerlik işlemlerini yapmadığınız takdirde “Yoklama Kaçağı” olarak nitelendirilirsiniz ve bedelli askerlik hakkınız varsa bundan da yararlanamazsınız. [/su_box]

Askerlik Yoklama Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik yoklamasına tabi, kişilerin askerlik şubesine gitmesine gerek kalmadan e-devlet üzerinden “ askerlik yoklaması” başvurusunda bulunarak kolayca ve kısa bir süre içerisinde bu işlemi yapabiliyor. Yoklama işlemini yaptırmanız askere gideceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu işlem ile, askerlik durumunuz hakkında yetkili mercilere bilgi vermiş olursunuz. Yoklamaya tabi ne demek bölümünde bunu detaylı olarak anlatmıştık.

Sağlık, eğitim gibi özel durumlardan ötürü askere hangi tarihte gidebileceğinizi belirtmek için ve bu konu ile ilgili bilgi vermek için de sisteme başvurunuzu yapabilirsiniz. Dilerseniz şimdi yoklama başvurusu nereden ve nasıl yapılır bu konu hakkında detaylı bilgi verelim. Yoklama başvurusu nasıl yapılır?

asal yoklama basvurusu
Yoklamaya tabi ne demek?
  • E-Devlet şifreniz ile sisteme girmeli ve arama bölümüne “Yoklama başvurusu” yazmalısınız,
  • Hemen ardından asal sayfası gelecek ve buradan yoklama başvurusu yapacaksınız.
  • Bu sayfada sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak doldurmalısınız.
  • İşlem tamamlandığında askerlik şubesine otomatik olarak iletilecektir.
  • https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu

Yapacağınız yoklama başvurusunun sisteme düşmesi biraz zaman alabilir. Ara sıra giriş yapıp askerlik durum belgenizi e-Devletten sorgulayıp durumu öğrenebilirsiniz.

Yani yoklama yaptırmak demek, artık askerliğinizi tecil ettirmeyip ilk sevk tarihinde askere gideceğinizi bildirmek demektir. Yoklama işlemlerinin hemen ardından zaten ya edevlet ya da askerlik şubeleri tarafından işlem yapacak ve bu işlemler sonucunda gidişiniz belli olacaktır.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçağı, 20 yaşını doldurmuş fakat askerliğini henüz yapmamış olan kişilerin, yetkili kurumlara istinaden verilmesi gereken bilgileri henüz bildirmemiş olması durumunda o kişi yoklama kaçağı olarak adlandırılır.

Yoklamasını yaptırmamış olan kişilerin, kendine tanınan süre içerisinde birliğine henüz teslim olmamış olanların ödemesi gereken idari para cezası, kişinin ne kadar süreden beri kaçak olduğunu, birliğine zorla mı kendi isteği ile mi teslim olduğuna göre değişiklik gösteren bir para cezası ile belirlenir. 4 aydan beri yoklama kaçağı olan kişilerin birliğine kendi isteği ile teslim olması halinde 300 TL gibi bir rakam ödemesi gerekmektedir.

Birliğe girme işlemi zorla kişinin isteği dışında yapılırsa bu rakam 4 katı ve daha fazlasına kadar çıkabiliyor. Borç ödenmediği takdirde kişi icralık bile olabilmektedirler.

Yurt dışında bulunan kişiler için, bulundukları yerdeki temsilcilikler ile irtibat haline girerek en yakın şubeye gitmeleri ve başvuru yaptırmaları gerekir.

Engelli olan kişileri için, e-devlet sistemi üzerinden “engelli sağlık kurulu raporunun” Sağlık Bakanlığından alınarak elektronik bir ortam içerisinde Milli Savunma Bakanlığına asker işlemleri için paylaşılmasına rica onayı vermeleri gerekir. Bu işlemi yapamayan engelli yükümlüler için vasisi de bu işlemi en yakın askerlik şubesine giderek tamamlaması gerekmektedir.

Son Yoklamaya Tabi Ne Demek?

20 yaşını doldurmuş olan her genç askere gitmek ile yükümlüdür. Farklı nedenlerden dolayı askerliklerini tecil edemeyen kişiler bir üst bölümde de belirtmiş olduğumuz gibi “yoklama kaçağı” olarak adlandırılır. Son Yoklamaya Tabi terimi ise, gerekli yerlere giderek askerlik ile ilgili tecil işlemi yaptırmanız gerekiyor. E-devlet üzerinden de son Yoklamaya Tabi askerlik işleminizi tecil ettirme işlemi yaptırabilirsiniz. Eğitim hayatı devam eden kişiler bu tecili yaptırarak erteleme işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlemi mutlaka yapmanız gerekir, çünkü yaptırmadığınız takdirde kaçak olarak nitelendirilirsiniz ve para cezasına çarptırılırsınız.

Bunun haricinde dilerseniz askerliğinizin güncel durumu hakkında e-devlet ASAL hizmetleri üzerinden bilgi alabilirsiniz. Bu hizmetlerin tamamı ücretsizdir ve özellikle askerlik şubelerinden yapılan işlemlerin büyük çoğunluğu artık e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Güncel askerlik durumu ve yoklama gibi işlemleriniz için ilk olarak e-devletten halletmeye çalışmanız sizin de avantajınıza olacaktır.

e-Devlet Yoklamaya Tabi Ne Demek?

e-Devlet yoklamaya tabi ne demek diye merak ediyorsanız, tamamen aynı ibaredir. Askerlik durum belgesi ya da diğer yöntemlerle oluşturduğunuz sorgulama yöntemlerinde yoklamaya tabi yazıyorsa, üstte anlattığızdan farklı bir durum yoktur. Bu, size askerlik şubesinde de tebliğ edilebilir.

Erteleme Nedeni Yoklamaya Tabi Ne Demek?

Bu da erteleme sonrası yoklamaya tabi olduğunuzu gösterir. Eğer askerlik durum belgesi üzerinde “Erteleme nedeni yoklamaya tabi ne demek” diye merak ediyorsanız, askerlik belgesinde yazan tarih geçmeden yoklama olmalısınız. Aksi halde yine yoklama kaçağı durumuna düşebilirsiniz.

Askerlik Yoklaması Hakkında Sık Sorulan Sorular

E devlet askerlik son yoklamaya tabi ne demek?

Eğer e-devlet üzerinden askerlik işlemleri yaparken karşınıza “Yoklamaya tabi” uyarısı çıkıyorsa, yoklama işlemlerinizi yaptırmak durumundasınız. Neden diyecek olursanız, bu uyarı çıktığı halde işlemlerinizi yaptırmazsanız askerlik şubesi tarafından “Yoklama Kaçağı” sınıfında değerlendirilirsiniz.

Son yoklamaya tabi nedir, farkı var mıdır?

Bu da farklı bir durum değildir. 20 yaşına gelen Türk vatandaşının askerlik hizmet görevi de gelmiş demektir. Askerliğini tecil etmeyen kişiler askerliğini tecil ederek yoklama işlemlerinden muaf olabilir. Ancak tecil hakkınız yoksa son yoklamaya tabi sınıfında değerlendirilirsiniz.

Yoklama kaçağında para cezası ne kadar?

Yoklama kaçağı durumuna düştükten hemen sonra kendiniz teslim olursanız, kaçtığınız gün sayısı 5 TL olarak hesaplanır. Eğer kendiniz teslim olmaz da bir kolluk kuvveti tarafından yakalanırsanız bu ceza 10 TL olarak hesaplanmaktadır. 10 gün x 10 TL = 100 TL gibi.

Yoklama kaçağı olunca ne oluyor?

Yoklama kaçağı olduğunuzda aslında askerlik hizmetinden kaçmış sayılıyorsunuz. Bu durumu asker kaçağı olarak da değerlendirebilirsiniz. Evden zorla alma gibi bir durum söz konusu olmasa da, gitmediğiniz her gün için para cezası olduğunu söyleyebiliriz.

“Son yoklamaya tabi” yazanlar hemen askere alınır mı?

Hayır. Bu durum hemen askere gideceğiniz anlamına gelmez. Yoklama işlemleri yapılacak, muayene olunacak ve sevk tarihi tercihi yapılacak. Bu işlemlerin 1 sene bile sürdüğünün örnekleri mevcuttur.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir