Vasiyetname Yazmak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Vasiyetname yaşı, kişinin miras bırakma özgürlüğünü belirleyen durumlardan birisi. Miras bırakacak olan kişi, tasarrüf özgürlüğü sınırlarında bu durumu tamamen belirleyebilir. Bir kişi, yaşamda olduğu sürece edindiği mal varlığı veya nakit parasını dilediği kişiye bırakabilir veya bağışlayabilir. Elbette bu durumu belirlemek için sözleşme yapmak şart. Kişinin “Vasiyetimdir.”, “Sana bırakacağım.” gibi sözler söylediği kişiye mal varlığını bırakacağını sözleşme altında belirlemesi gerekir. Yani ölmeden önce bir vasiyetname hazırlamalı ve bunu miras sözleşmesi ile belirlemelidir. Kişi, vefatından sonra bırakmak istediği malvarlığını açık bir şekilde ifade ederek kime bırakacağını vasiyetname aracılığı ile beyan etmelidir. Vasiyetname düzenlemesi yaparken dikkat etmek gereken birçok nokta olduğu gibi, vasiyetname hazırlayacak kişinin yaşı da oldukça önemlidir.

Vasiyetname Nedir, Hangi Şartlar Altında Hazırlanır?

Bir kişi, mal varlığının tamamını dilediği kişi ve kişilere bırakabilir. Eğer sadece mirasçılarına bırakmak istemiyorsa, bunu vasiyetname yani miras sözleşmesi ile bildirmelidir. Eğer bunu bildirmiyorsa, tüm mal varlığı vefatından sonra mirasçıları arasında eşit olarak bölüştürülür. Bunun haricinde vasiyetname hazırlayarak mallarının tamamını veya bir kısmını istediği kişilere satabilir, hibe edebilir veya bağışlayabilir.

Vasiyetname, sadece mal varlığı olarak da düşünülmemelidir. Bir kişi ölmeden önce vasiyetname hazırlayarak cenaze işlemleri, çocuklarının eğitimi, evlilik dışı çocukların tanınması ve buna benzer durumlar için de vasiyet bırakabilir. Bunun için de vasiyetname hazırlanması şartların arasında yer alıyor.

Vasiyetname ve Miras Sözleşmesi Arasındaki Farklar Neler?

Kişi, vasiyetname hazırlayarak bir kişiye miras bırakabiliyor. Ancak miras sözleşmesi, karşılıklı olarak düzenlenen bir evrak olduğundan iki kişinin iradesi olması şart. Yani, bir kişi miras sözleşmesi yoluyla mal varlığını vefatından sonra başkasına devretmek istiyorsa, miras sözleşmesinde bu kişinin de imzası olmalıdır.

Vasiyetname ise sadece vefat eden kişi tarafından, gizli bir şekilde bile hazırlanabilir. Yaşadığı süre boyunca bu vasiyetten kimseye söz etmesine gerek yoktur ki bahse konu değildir. Bunun için de kişiler daha çok vasiyetname hazırlama yolunu tercih ediyor ve böylelikle karşı tarafın kabul edip etmeme durumuna bağlı kalmıyor.

Vasiyetname Yaşı Kaçtır?

En çok merak edilen konulardan birisi de vasiyetname yaşıdır. Sadece yaş gibi durumlar değil, vasiyet bırakacak kişinin bazı durumları (Hastalık, temyiz) göz önünde bulundurulmalıdır. Vasiyetname hazırlarken aranan şartların başında yaş geliyor olsa da, bu durumun temelini aslında diğer şartlar oluşturuyor.

Vasiyetname yaş sınırı 15 olarak belirlenmiştir. 15 yaşındaki herkes ayırt etme gücüne ve kendi iradesini ifade etme yetisine sahip olduğundan, vasiyetname düzenleyebilir ve bunu işleme koyabilir.

Vasiyetname Yazma Yaşı: 15 olarak belirlenmiştir. 15 yaş üzeri herkes vasiyetname hazırlayabilir.

Vasiyetname düzenlerden dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları da şunlardır.

Vasiyetname Düzenleme Şartları Nelerdir?

Vasiyetname düzenlenirken, kişinin birçok özelliğine de dikkat edilir. Vasiyetname düzenlediği sırada ilk olarak ayırt etme yeteneğinin yerinde olması gerekmektedir. Buradan ışıkla, akıl sağlığının yerinde olması ve tek başına karar verebiliyor olması çıkarılabilir. Elbette akıl sağlığı yerinde olan bireyin de 15 yaşını doldurmuş olması şarttır. Sadece akıl sağlığının yerinde olması, vasiyetname yaş sınırı önemini ortadan kaldırmayacaktır.

  • Vasiyetname baştan sona el yazısı kullanılarak yazılmalıdır.
  • Bilgisayar ortamından veya dijital ortamlardan vasiyetname hazırlanması mümkün değildir.
  • Vasiyetname üzerinde hazırlanan yıl – ay – gün gibi bilgiler bulunmalıdır.
  • Vasiyeti bırakacak kişi, vasiyetnameyi mutlaka kendisi imzalamalıdır.
  • Parmak izi veya diğer türlü hiçbir şart kabul edilmeyecek ve imza aranacaktır.
  • Bakınız: Tutanak örnekleri

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir