Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar? Kaçak İşçi

Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2022 yılında çok merak ediliyor. Çünkü bir işletmede işçi çalıştırılıyorsa, o işçinin sigortasının ödenmesi gerekiyor. Sigortasız işçi çalıştıran işletmelere ise cezai işlem uygulanıyor. Bu gibi cezalar kanun maddeleri ile belirlenmiş olup, tespiti halinde cezadan kaçmak mümkün değil.

Üstelik uygulanan ceza tutarları, oldukça yüksektir. 2022 yılında sigortasız işçi çalıştırmanın cezası, 74 asgari ücrete denk gelmektedir. Elbette bu tutar, işletmenin mali durumuna göre de değişiklik gösteriyor. Mesela bir işletme 80.000 TL ceza uygulanırken, bir diğerine 70.000 TL uygulanıyor. Bunun tespiti de mümkün.

Peki 2022 sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar?

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Nedir?

Bir işletmede çalışan her bir çalışanın, sigortaları ödenmelidir. Her işçinin sigortası işveren tarafından SGK’dan yapılır. Bu işlemleri, vekaleti olan bir muhasebeci de yürütebilir. Ancak kim yaparsa yapsın, sigortası olması mecburidir. Hatta işveren de bunu takip etmekle sorumludur. Yani ceza kesilmesi durumunda “haberim yoktu, muhasebeci yapmamış” gibi herhangi bir bahane üretmek de geçerli sayılmayacaktır.

Bu ceza, gerçekten bir muhasebeci hatası ise, bunu da muhasebeciniz ile çözmelisiniz. Gerçekten siz sigorta yapılması için talimat verdiğiniz halde muhasebeci bunu yerine getirmediyse dilerseniz şikayetçi olabilirsiniz. Muhasebeci hakkında dava açabilir, dilerseniz muhasebeciler odasına da şikayet edebilirsiniz.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası oldukça yüksek olduğundan, bu konuda çok dikkatli davranmak gerek.

Sigortasız işçi çalıştırma cezası nelerdir? Sigortasız kaçak işçi çalıştırma para cezasından dükkan kapatmaya kadar çeşitli yaptırımları olan bir süreçtir. 2022 sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezaları hakkında detaylar.

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Cezası 2022

İşyeri sahipleri sigortasız işçi çalıştırma yoluna gidebiliyor. Kayıt dışı işçi çalıştırarak daha fazla kar elde etmek isteyen işverenler, durum tespit edildiği zaman ciddi yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Kaçak işçi çalıştırmak 38 asgari ücrete kadar para cezaları ile sonlandırılıyor. Cezayla beraber farklı yaptırımlarda işyeri sahiplerine uygulanıyor.

2022 sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezaları;

  • Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren 11.796 TL ceza alır.
  • Çalışma izni olmadan iş hayatında bulunan yabancı 4.716 TL ceza alır.
  • Çalışma izni bulunmadan serbest çalışan yabancı 9.438 TL ceza alır.
  • Çalıştığı sürede bildirim yükümlülüğünü getirmeyen yabancı 784 TL ceza alır.
  • Süresiz çalışma izni ile iş yapan yabancı 784 TL ceza alır.
  • Bildirim yapmayan yabancı çalışan alan işveren tekrar aynı hatayı yaparsa 24 bin TL ceza alır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2022

Sigortasız işçi çalıştırmak kadar, bir iş yerinde sigortasız çalışmak sizin için de iyi olmayacaktır. Hem maaşınız düşük olacak, hem sosyal güvenceniz olmayacak, hem de emekliliğiniz gecikecektir. Aynı zamanda sırf bu sebeple, ileride emekli maaşınız bile düşük olacaktır. Bunun için çok önemli bir durumdur.

Sigortasız işçi çalıştırma cezası, 2022 yılında bazı kriterlere göre belirlenmektedir.

Buna göre sigortasız işçi çalıştırmanın cezası alttaki kriterlere göre belirlenir.

  • 1 ay sigortasız işçi çalıştırmanın cezası: 4 asgari ücrete denk gelmektedir.
  • Kayıt dışı işçinin maaş bordrosu olmadığından yarım asgari ücret kadar ceza ilave edilir.
  • İşçi deftere kaydedilmediğinden yarım asgari ücret daha ceza yazılır.
  • Deftere tabi olan esnaf ve işletmeler 38 asgari ücrete denk gelen 97 bin 204 TL ceza alırlar.
  • İşletme hesabına göre defter tutanlar 32 asgari ücrete denk gelen 81 bin 865 TL ceza alırlar.
  • Deftere tabi olmayanlar ise 22 asgari ücrete denk gelen 74 bin 182 TL ceza alırlar.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası bunlarla da sınırlı değil. Aynı zamanda bu cezayı yiyen işletmeler, 1 yıl boyunca hiçbir devlet teşvikinden faydalanamaz. SGK prim ödemeleri için devlet teşvikleri 1 yıl boyunca askıya alınır ve ödeme yapılmaz. Bu da aslına bakarsanız güzel bir avantajın yok olması.

Ayrıca sigortasız olarak çalışan işçi hastalanır ya da kaza geçirirse, işçinin tüm masrafları SGK tarafından karşılanır. Ancak SGK’nın karşıladığı bu tutar, işveren hesabına vergi cezası olarak yansıtılır. Yani sigortasız çalışan işçinin hastane de tedavi masraflarını da sigorta yaptırmayan işveren ödemek zorunda.

Gördüğünüz gibi sigortasız işçi çalıştırma cezası oldukça yüksek. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için, işçi beyanlarını düzenli olarak vermelisiniz. 1 ay bile sigortasız işçi çalıştırsanız, yüklü miktarda cezalar yiyebilirsiniz. Bu sebeple sigortasız işçi çalıştırmak etik de değildir.

Çalıştırma Cezası Ne Zaman Katlanır?

2022 sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezası her eylemde daha da artmaktadır. Bir işveren ilk kez kaçak işçi çalıştırırsa 11.796 TL idari para cezası kesilmektedir. Eğer işveren bu hareketini ikinci kez tekrarlarsa cezası iki katına çıkacaktır. Aynı ceza sistemi kaçak çalışanlar içinde geçerlidir.

2022 yılında kaçak işçi için ödenen ceza, 11.796 TL olarak açıklandı. Ceza tutarlar çalışan kaçak işçi sayısına göre değişmektedir. Kaçak işçi sayısı arttıkça ceza daha da artmaktadır.

Kaçak İşçi Çalıştırma Cezasından Muaf Olan Kişiler

Sigortasız işçi çalıştırma cezası muaf olan kişiler şunlardır:

  • Ulusal ve uluslararası kuruluşta çalışacak işçiler bu konudan muaftır.
  • TFF’de bulunan yabancı futbolcular ve onlarla anlaşma sağlayan kulüpler muaftır.
  • Türkiye’deki fuarlarda kısa süreli olacak çalışacak yabancılar muaftır.
  • Anlaşma ile program dahilinde hizmet veren işverenler muaftır.
  • Yabancı uyruklu öğrenciler bir staj yaparken cezai işlemlerden muaftır.

Sigortasız çalışan kaçak işçi ihbar yapabilir. Kendisine kaçak olarak çalışılması teklif edilen bir kişi bu durumu SGK’ya bildirebilir. Cezanın işlenmesi için işe başlamamış olmak gerekir.

Sigortasız İşçi Çalıştıran Biri Nereye Şikayet Edilir?

Bir işçinin en doğal haklarından birisi sigorta yapılmasıdır. Eğer iş yerinde sigortanız yapılmıyorsa, bunu SGK kurumuna şikayet edebilirsiniz. Alo 170 SGK Çağrı merkezini arayarak sigortasız işçi ihbarı yapabilirsiniz. Bu ihbarda adınızın gizli kalmasını belirtmenize gerek yok çünkü KVKK gereği bilgileriniz gizli kalacaktır.

Bir işletmeyi ihbar etmek için, o işletmede çalışıyor olmanıza gerek yok. Dışarıdan bir vatandaş olarak da sigortasız işçi çalıştırdığını düşündüğünüz bir işletme varsa, dilerseniz üstteki yöntemi siz de kullanabilirsiniz. İsterseniz e-Devlet üzerinden cimer başvurusu da yapabilirsiniz.

Sigortam Var Mı, Nasıl Anlarım?

Bunun için e-Devlet SGK hizmet dökümü sayfasını kullanabilirsiniz. E-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra dilerseniz arama bölümüne SGK yazarak tüm hizmetleri görebilirsiniz. Bilgilerinizin buraya yansıması 1 ayı bulabilir. Dilerseniz herhangi bir SGK müdürlüğünü arayarak da bilgi alabilirsiniz.

Alo 170 SGK iletişim numarasından da dilerseniz bilgi alabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere sigortasız işçi çalıştırma cezası oldukça yüksek. Siz de bu suça ortak olmamak için dilerseniz sigortasız işçi çalıştırma cezası bölümünde de bahsettiğimiz gibi ihbarda bulunabilirsiniz. Bu kişilere ihbar sonrasında cezai işlem uygulanacaktır.

SGK Sigorta Başlangıcı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bir kişinin işe başlangıç tarihinden itibaren sigorta başlangıcı yapılması zorunludur. Kişinin deneme süresi gibi bahaneler geçerli olmayacaktır. İşe başlayan tüm işçilerin, ne olursa olsun bildirimleri işveren veya muhasebeci tarafından yapılmalıdır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası yememek için bu hususa çok dikkat etmelisiniz. Aksi halde SGK tarafından direkt olarak ceza uygulanabilir.

Sigortalı işe giriş bildirgesi en geç işyeri tecil tarihinden itibaren 1 aç içinde SGK’ya bildirilmelidir. Aksi halde cezai işlem uygulanacaktır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir