Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur? Eve İcra Haciz Gelir Mi?

Senet borcu ödenmezse ne olur diyorsanız, bir çok işlem uygulanmaktadır ve senet önemli bir evraktır. Halk arasında senetli borçlar ödeme konusunda pek fazla önemsenmediği için aslında büyük bir yanılgıya da düşmemize sebep olabiliyor. Aslında senetler, yasal bir evrak olmakla beraber bir çok yaptırımı bulunan evraklar arasında yer alıyor. Kişiler senetli borçlara ödeme yapmadığında başına gelenlerden sonra “senet borcu ödenmezse ne olur” sorusunuz sorabiliyor. Peki gerçekten eve icra gelir mi, sonuçları nedir?

Bizler de bu yazımıda sizin için senet borcu ödenmediğinde ne olur, yasal takip işlemleri nasıl yürür ve senet borcu ödenmezse hapis cezası var mı gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını açıklayacağız.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Senet borcu ödenmezse ne olur diyorsanız, bahsedeceğimiz tüm detayları dikkatle okumalısınız. Senetler, halk arasında önemsenmeyen borçlar olarak görülüyor. Kişiler, senet borçları için herhangi bir yaptırım olmadığını düşünerek aslında büyük bir yanlışın ortasına düşebiliyor. Durum kesinlikle bu kadar basit değil.

Senetler, yasal bir evrak olup ödeme taahhüdü verilen evrakların başında geliyor. Yani bir banka, çektiğiniz bir krediyi ödemediğinizde icra takibi işlemlerini başlatabildiği gibi; bir kişiden almış olduğunuz bir ürün için düzenlenen senedin ödenmemesi durumunda da yasal takip işlemleri başlayabiliyor. Bu işlemler, alacaklı tarafından yürütülüyor ve takibi avukat tarafından da yapılabiliyor.

Alacaklı, senet borcu ödenmediğinde senet için avukat tutarak, borcu avukata devrediyor. Bu aşamadan sonra da muhatabınız alacaklı kişi yerine avukat oluyor. Genel olarak bakıldığında, avukatlar ilk olarak senet borcunu ödemeniz için tarafınıza ulaşarak ödeme yapmanızı talep ediyor. Bir kaç defa yapılan bu aramalardan sonuç çıkmazsa, artık icra takibi işlemlerini de başlatabiliyor. Yine bu aşamanın ardından tarafınıza bir tebligat iletiliyor.

Bu tebligat, ödeme yapmanız gerektiğini bildiriyor. Tebliğ edildikten 7 gün sonra da icra işlemleri başlatılıyor. İcra takibi işlemlerinin başlamasının önüne geçmeniz için de bu 7 günlük süre içinde mevcut borca itiraz etme hakkınız bulunuyor. Elbette borcun olmadığını veya ödendiğini de kanıtlamanız istenecektir.

Senet Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı?

En çok sorulan soruların başında aslında senet borcu ödenmezse hapis cezası varmı sorusu geliyor. Eğer bir senetli borca ödeme yapmazsanız, avukatlar senet için üstte bahsettiğimiz işlemleri başlatabiliyor. Fakat çıkarılan son yasalara göre senet veya diğer bir sözleşmeden doğan borçlar için kişiler özgürlüğünden mahrum edilemiyor. Yani borç yüzünden hapis cezası alma durumu mevcut değil.

Ancak bu durum, senetlerin geçersiz olduğu anlamına gelmiyor. Bir borç yüzünden senet düzenlenmişse ve bu borç ödenmiyorsa, avukat aracılığı ile senediniz işleme koyulabilir. Bu durumda nakit ödeme yapmasanız bile, senet tahsilatı icra yoluyla evden haciz yöntemiyle bile yapılabilir.

Senet borcu ödenmezse ne olur? sorusuna verilecek basit yanıtlardan birisi de budur. Eğer bankaya veya bir başka kuruma olan borçlarınız ödenmezse hapis cezası yok. Fakat hapis cezası olmaması, bir yaptırım olmadığı anlamına gelmez. Hapis cezası olmasa bile avukat bu senetleri tahsil yoluna gidebilir.

Senet Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir Mi?

Evet, senet borcu ödenmezse eve haciz gelir mi diyorsanız, avukatın başlatacağı işlemlere göre gelebiliyor. Elbette avukatlar, ilk olarak kolay yoldan borcu tahsil edebilmek için farklı yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemlerin arasında bir çok işlem bulunuyor. Senet borcu ödenmezse ne olur, yapılan işlemler şunlar;

  • Banka hesabına bloke uygulama,
  • Maaş hesabına bloke uygulama,
  • Maaşa haciz (4’te 1’ine),
  • Eve haciz.

Bahsettiğimiz ilk 3 işlem, borcun tahsil edilmesi için en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. Eğer SGK’lı bir çalışan iseniz ve aktif olarak bir maaşınız bulunuyorsa, yasal olarak bu maaş haczedilebiliyor. Elbette buna da karar veren merci icra mahkemeleri oluyor. İcra mahkemeleri borcun varlığından emin olduktan sonra senet ile birlikte işlem yaparak icra işlemlerini, yani hesaba bloke veya maaş hesabına haciz işlemlerini başlatabiliyor.

Senet Borcunda İcra İşlemleri Ne Zaman Başlar?

Senet borcunda icra işlemlerinin başlaması için üstte belirttiğimiz kriterlerin oluşması gerekiyor. Eğer alacaklı kişi bir çok kez denemesine rağmen borcu tahsil edememişse, yasal olarak avukata devrederek borcu tahsil edebiliyor. Elbette bunu da avukatların bildirmesi gerekiyor. Tarafınıza bildirim yapıldıktan 7 gün içinde borca itiraz etme hakkınız bulunuyor.

Eğer tebligat tarafınıza ulaştıktan sonra bu borca itiraz etmezseniz, borcu kabul etmiş sayılıyorsunuz. Eğer borca ödeme yaptığınız halde veya böyle bir borç bulunmadığı halde ödemeye zorlanıyorsanız bunun için de itiraz edebilir ve gerekli durumu ilgili mahkemelere bildirebilirsiniz.

Bunun için de borcun olmadığını veya ödeme yaptığınızı kanıtlayacak evraklara ihtiyacınız olacak. Senet borcuna itiraz edebilmeniz için bazı diğer seçenekler de şunlar. Senet borcu ödenmezse ne olur;

  • Senedin baskı ve tehdit altında imzalanmış olması,
  • Senette değişiklik düzenleme yapılmış olması,
  • Senedin geçersiz olması,
  • Böyle bir borcun olmaması,
  • Senede ödeme yapılmış olması.

Senet borcuna itiraz edebilmeniz için yeterli sebepler olarak gösteriliyor. Eğer senedin ödendiğini düşünüyor, bunu kanıtlayamıyorsanız da mahkeme bunu kabul etmeyecektir. Bunun için mutlaka bankadan veya elden alınmış bir ödeme dekontunun bulunması gerekiyor.

İcraya Verilen Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

İcraya verilen senet borcu halen ödenmiyorsa, haciz işlemleri başlatılır. Haciz işlemleri başlamadan önce, borcun ödenmesi için borçluya bir süre tanınıt. Bu süre zarfında da ödeme yapılmazsa, haciz yoluna başvurulur. Haciz işlemi kişinin banka hesabına, maaşına ve ev adresine uygulanabilir.

Eğer SGK’lı bir işte çalışıyorsa, maaşın 4’te 1’i borç için kesinti yapılır. Herhangi bir işyerinde çalışmıyor ve işsizse, bu durumda banka hesaplarında para varsa haciz buraya gider. Banka hesabı yoksa, mal varlığına haciz uygulanabilir. Örneğin üzerine ev veya araba olması durumunda bu borç için haciz işlemi başlatılır.

Haciz işlemi sadece gayrimenkul değil, ev adresinde bulunan eşyalar için de yapılabilir. Haciz işlemi kişinin ikamet adresine uygulanabilir. Kişi adreste bulunmadığı taktirde, polisle zorla girme işlemi de uygulanabilir. Bu durumda avukatınızdan bilgi alabilir ve böyle bir uygulama olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur, Ne Zaman İcraya Verilir?

Senet borcu ödenmezse ne olur diye merak ediyorsanız, en önemli noktalardan birisi de icraya verilmesidir. Son ödeme tarihi 31 Aralık 2022 olan bir senet olduğunu düşünelim. Bu senet, son ödeme tarihi geldiği halde ödenmemişse avukat tarafından takip başlatılır. Ödeme yapmak için size bir süre tanınacaktır.

Bu süre zarfında toplam borç, avukatlık masrafları ve yasal faizi ile birlikte icraya verilen icra dairesi yardımıyla ödenmelidir. Halen ödenmiyorsa yasal faiz işlemeye devam edecektir. Yasal sürenin dolmasıyla birlikte avukat, borcun ödenmediğini görürse icra yoluna başvurmayı düşünebilir. Bunlar 1 aylık bir süreç olabilir.

Senet İcraya Verilirse Ne Olur, Hapis Cezası Var Mı?

Hayır, senet yüzünden haciz durumu söz konusu olabilir fakat hapis mümkün değildir. Hapis cezası, borçlar yüzünden verilmiyor. Ancak senet borcu icraya verilirse “Senet borcu ödenmezse ne olur?” bölümünde de anlattığımız gibi eve, arabanıza veya banka hesaplarınıza haciz işlemi uygulanabiliyor.

Bu haciz işlemi sadece üstte bahsettiğimiz şekilde değil, maaşınıza da uygulanabilir. Mesela maaşınızın 4’te 1’inden alınacak şekilde eşit taksitler gözetilerek maaşınızdan kesilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir