Sağlık Raporu Nereden Alınır? Ehliyet Sağlık Raporu Ücretsiz

Sağlık raporu nereden alınır diye merak ediyorsanız, hem ehliyet için hem de sürücü belgesi çıkarmak için ücretsiz sağlık raporu alabileceğiniz yerleri sizler için listeledik. Sağlık raporu, birçok kurum tarafından talep edilebilir. İşe giriş sırasında, ehliyet alırken ya da bir spor kulübüne kayıt olurken sağlık raporu talep edilebiliyor. Bu durumda her kurum, farklı kriterler talep edebiliyor. Yani sizden sağlık raporu isteyen kurumun bu raporu nerelerden kabul edebileceğini sormanız gerekiyor. Bu sayede daha doğru sonuca hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda her yerden çıkaracağınız sağlık raporu da geçerli olmayabiliyor.

Sağlık raporu almak için ilk olarak e-devletten ilgili formları doldurmanız gerekiyor. E-devlet üzerinden dolduracağınız formlar sayesinde Aile Hekimine gittiğinizde size sorular sormadan muayenizi yapacak ve e-devlette doldurduğunuz form üzerinden direkt olarak raporunuzu verecektir.

Sağlık Raporu Nereden, Nasıl Alınır?

Sağlık raporu, bir kişinin güncel ve geçmişe ait sağlık durumunu gösterir bir belgedir. Geçmişte geçirdiği rahatsızlıklar, mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçlar, olduğu ameliyatlar ve sigara kullanıp kullanmadığı bilgisi dahil sağlık raporunda yer almaktadır. Eskiden bu raporlar sağlık ocakları tarafından veriliyordu ve hemen hemen her yerde geçerliydi. Artık, e devlet üzerinden hangi kuruma sağlık raporu verilecekse seçim yapılarak gidiliyor.

E-devletten seçim yapıldıktan sonra sizi bir form karşılıyor. Bu formu doldurduktan hemen sonra sizi en yakın sağlık ocağına (Kayıtlı olduğunuz aile hekimi) yönlendiriliyor ve sağlık raporu için işlem yapıyorsunuz. E-devlet üzerinden form doldurmadan sağlık raporu almanız mümkün değil. Form doldurmadan gitmeniz halinde aile hekimi sizlere e-devlet üzerinden giriş yapılması gereken tüm bilgileri iletecektir. Yazımızın devamında da bu formun nasıl doldurulacağına dair bazı detaylardan bahsedeceğiz.

Aile hekiminize gittikten sonra aile hekimi hangi bilgileri doldurmanız gerektiği konusunda sizleri yönlendirecektir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken formu doldurmak ve e-devletten raporu almaktır.

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

  • Aile Sağlığı Merkezleri,
  • Sağlık Ocakları,
  • Aile Hekimlikleri,
  • Devlet Hastaneleri,
  • Özel Hastaneler.

Sağlık raporu Aile Hekimleri tarafından verilmektedir. E-imzalı şekilde e-devlete yüklenen sağlık raporları daha sonra ilgili kurumlar tarafından yine sağlık bakanlığının sistemleri kullanılarak sorgulanabilir. Yani Ehliyet için sağlık raporu almak istiyorsanız bunun için kağıt olarak basmanıza gerek kalmayabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü sisteme kayıtlı olan sağlık raporu bilgilerini sistem üzerinden kontrol edebilir.

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır, sürücü belgesi sağlık raporu alma.

E-Devlet şifreniz ile Turkiye.gov.tr üzerinden giriş yaptıktan hemen sonra “Sağlık Bakanlığı” araması yapmalısınız. Arama yaptıktan sonra karşınıza Sağlık Bakanlığı’nın sunmuş olduğu tüm hizmetler listelenecektir. Bu hizmetler arasından hangi kurum için rapor almak istiyorsanız buna ait bir şeçim yapmanız gerek.

Örneğin “Sürücü sağlık raporu nereden alınır” diyorsanız, bunun için üst listeden “e-İmzalı Sürücü Raporları Sorgulama” ekranına giriş yapmanız gerekiyor. Bu ekrana giriş yaptıktan sonra sağlık raporunuz ve tüm detaylar alttaki örnek resim gibi listelenecektir.

sürücü belgesi sağlık raporu nereden alınır

Üsttek örnek resimdeki gibi Sağlık Raporu Görüntüle butonu çıkmıyorsa, Aile Hekimine başvurmamış olabilirsiniz. Raporları listelemek ve görüntülemek için ilk olarak aile hekiminize giderek sağlık raporu alacağınızı söylemeli ve bu ekranın açılmasını sağlamalısınız.

Aile hekimine gittikten hemen sonra sizden bir form doldurmanız istenecek ve bu form da yine e-devlet üzerinden doldurulacak. Formu doldurduktan sonra tekrar aile hekimine giderek işlem yaptırabilirsiniz. Yapılan işlemin e-devlet sistemine yansıması 3 ile 12 saati bulabiliyor.

Özel Hastanelerden Sağlık Raporu Alabilir Miyim?

Özel hastanelerden de sağlık raporu alabilirsiniz. Fakat özel hastanelerde tahmin edeceğiniz gibi bu işlem ücretli olacaktır. Yine aynı aile hekimleri gibi Sağlık Bakanlığı sisteminden işlem yaptıkları için, sağlık raporunu e-devlet üzerine işleyebilirler. Böylelikle sizden sağlık raporu isteyen kurum yine aynı şekilde e-imzalı sağlık raporuna e-devlet üzerinden veya Sağlık Bakanlığı’ndan ulaşabilir.

Bazı işyerleri, işe giriş muayenelerinde özel hastanelerle anlaşma yapıyor ve sizi doğrudan buraya gönderiyor. Böyle durumlarda genelde iş yeri sağlık raporu ücretini karşıladığı için, hangi kurumdan gittiğinizi söylerseniz ücretsiz şekilde sağlık raporu alma ihtimaliniz oldukça fazla. Yine de bu durum her işletme için değişebilir.

Askerlik için Sağlık Raporu Nereden Alınır?

ASAL Sevk Başvurusu işlemlerini başlattığınızda, askerlik şubesi sağlık raporu almanız için sizi Aile Hekimine yönlendirir. İşlemler başladığında sistem üzerinde hangi aile hekimi çıkarsa bu hekime gitmeniz gerekiyor.

Askerlik şubesinde yaptığınız işlem sonrasında yine E-Devlet üzerinden bir form doldurup, sağlık raporu almak için sağlık ocağına gidebilirsiniz. Hemen ardından sağlık raporu e-devlete işlenecek ve askerlik şubesi de bunu görebilecek. Bunun için raporu elden götürmenize de gerek yok.

Evlilik İçin Alınan Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Her çift, evlilik hayali kuruyor desek pek de yanlış olmaz. Bu durumda evlenmek isteyen çiftler, nikah günü almak için nikah dairelerine başvuruyor. Başvurusu sırasında da size bir takım evraklar veriliyor ve bu doğrultuda bir de sağlık raporu getirmeniz isteniyor. Evlilik öncesinde sağlık raporunda bir problem bulunan ya da tedavi gerektiren bir hastalığı bulunan kişilerin, tedavi olmadan evlenmesine izin verilmiyor.

Nikah için sağlık raporu almak istiyorsanız, yine mahallenizde kayıtlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezine gidebilir, aile hekiminiz ile görüşerek sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

İşe Giriş Muayenesi ve İş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe girişlerde birçok firma sağlık raporu talep etmektedir. Part time dahil olsa, firmalar personel alımı yapmadan önce sağlık raporu ve akciğer filmi talep etmekteler. Yine bu durumda sağlık raporunu hem Aile Sağlığı Merkezlerinden, hem de özel hastanelerden alabilirsiniz. Yine üstte bahsettiğimiz gibi Devlet Hastanelerine başvurarak da sağlık raporunuzu ücretsiz olarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra işletmeler de sizi yönlendirebilir.

İşletmeler, işe giriş muayeneleri ve sağlık raporu için özel hastaneler ile anlaşma yapabiliyor. Bu durumda sizi özel hastaneye yönlendirirler ve ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirsiniz.

Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Alabilir Miyim?

Devlet hastanelerinden de sağlık raporu alabilirsiniz ancak randevu ile gitmeniz gerektiği için işlemler daha uzun sürebilir. Aile sağlığı merkezlerinden ise gün içinde işlem yapabilir, sağlık raporunun aynı gün çıkmasını sağlayabilirsiniz. Devlet hastanelerinde de sağlık raporu aynı gün çıkıyor olsa da, randevu almak gerçekten zor bir hal almış durumda ve bir sonraki güne kalma ihtimali bulunmakta.

Devlet hastanesinden rapor alacaksanız “Hastaneden randevu alacağım” isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır, Hangi Bölüme Gidilir?

En çok merak edilen konulardan birisi de, sağlık raporunun nasıl ve hangi bölümden alınacağı konusudur. Çünkü bildiğiniz üzere hastanelerde birçok bölüm ve pek çok da hekim bulunuyor. Sağlık raporu, kapsamlı bir rapor olduğundan aslında hemen hemen tüm bölümlerden muayene oluyorsunuz. Özel bir hastaneye gittiğinizde sağlık raporu alabilmek için alttaki bölümlerde muayene olmanız gerekiyor.

Sağlık raporu nereden alınır?

  • KBB yani Kulak Burun Boğaz bölümü,
  • Dahiliye,
  • Göz hastalıkları,
  • Nöroloji,
  • Ruh sağlığı.

Bu bölümlerin hepsine gidip, muayene olmanız gerekebilir. Ancak almak istediğiniz sağlık raporu, tüm bölümlere gitmenize gerek olmayan bir rapor da olabilir. Bunun için, rapor almadan önce isteyen kuruma “Sağlık raporu nereden alınır, hangi bölüme gitmeliyim?” diye sormalısınız.

Sağlık raporu nereden alınır diye merak ediyorsanız, bunun için bir devlet veya özel hastaneye de başvurabilirsiniz. Sağlık raporu nereden alınır diyenler genelde, belli ve cüzi ücretler karşılığında özel hastanelerden rapor alıyor. Özel hastanelerden rapor almak, o raporun geçersiz olduğu anlamına gelmez. Ancak kurumun kabul edip etmediğini de mutlaka sormalısınız.

Sağlık Raporu Nereden Alınır Hakkında Sık Sorulan Sorular

İşe giriş için sağlık raporu nereden alınır?

İşe başlayacağınız yere göre bu durum değişiklik gösterebilir. 50 kişiden az çalışanın olduğu bir yerde işe giriyorsanız kayıtlı olduğunuz aile sağlığı merkezinden rapor alabilirsiniz. Organize Sanayi Bölgesinde işe girecekseniz OSGB bölgesinden bir hekime başvurmanız gerekecektir.

Lisans için sağlık raporu nereden alınır?

Sportif faaliyetler ve lisans başvurusu için sağlık raporu yine kayıtlı olduğunuz aile sağlığı merkezi, aile hekimi, sağlık ocağı, devlet hastanesi veya özel hastanelerden alınabilir.

Devlet hastanelerinde sağlık raporu ücretli midir?

Evet, devlet hastanelerinde sağlık raporu ücreti alınır. Sağlık raporunu ücretsiz olarak çıkarmak istiyorsanız aile sağlığı merkezlerine başvurmanız gerekmektedir.

Aile hekiminden sağlık raporu alınıyor mu?

Evet, aile hekimlerinden ücretsiz sağlık raporu alabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir