Psikolog maaşları, 2021 yılında zam alıp almadıkları ile gündeme gelmiş durumdalar. Psikolog maaşı, diğer meslek grupları ile karşılaştırıldığında çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterebilen bir ücretlendirmeye sahiptir. Devlet kurumunda çalışan bir psikolog maaşı ile, özel sektörde çalışanın maaşı bir olmayacaktır. Özel sektörde çok daha göreceli kabul edebileceğimiz maaş tutarlarını alacağını söylemek çok da yanlış sayılmaz. Neden diyecek olursanız, özel sektörde maaşın başlangıç tutarı işveren tarafından belirlenecektir. Bu durumda, devlet kurumundaki gibi yüksek olmayacağını da tahmin edebilirsiniz.
Devlette çalışan, özel sektörde çalışan ve uzman psikologların maaşları birbirinden farklıdır. Elbette maaş konusunda deneyim de oldukça önemli. Şöyle ki, daha önce devlette çalışma deneyimi olan bir psikolog, sonrasında özel sektörde iş başvurusu yaptığında sıfırdan başlayan birinden daha fazla maaş alır. Bu sebeple maaşların çok çeşitli olacağını da az çok tahmin etmişsinizdir. Peki güncel psikolog maaşı ne kadar?
Psikolog maaşları, özelde çalışan ve devlette çalışan psikolog olarak ikiye ayrılıyor. Devlet imkanlarıyla memur statüsünde çalışan bir psikolog ile, özel bir hastane veya klinikte çalışan psikolog birbirinden farklı ücretler alabiliyor. Günümüzde devlet memuru statüsündeki bir psikolog maaşı 5.100 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu deneyimli bir psikolog maaşıdır ve mesleğe yeni başlayan psikologlar ise 4.500 TL almaktadır.
Psikolog Maaşları Ne Kadar? (Zamlı)
Kişilerin ya da grupların davranışlarını ve eylemlerini inceleyen kişiler olarak bilinen psikolog mesleği günümüzün yükselen trendlerinden biridir. Birçok gencin hayalini süsleyen bu meslek dalı birçok bakımdan avantajları olan bir alandır. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışabilme imkânı olan psikologların maaşları da bir o kadar avantajlıdır. Bunun için de tabiiki KPSS şartı aranmaktadır ve atama şarttır.
Yüksek gözlem kabiliyetine sahip olan ve olaylara çok farklı pencerelerden bakabilme kabiliyeti olan psikologlar, çalıştıkları sektöre ve iş yoğunluklarına göre gelir durumları farklılık gösterebilir. Psikolog maaş tutarıda hesaplanırken çalıştıkları kurum ve görevlerinin ehemmiyeti göz önünde bulundurulur.
Günümüzün en gözde meslekleri arasında ilk sıralarda yer alan bu mesleği icra edebilmek için kişilerin üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültesi’nin Psikoloji bölümünden mezun olmaları gerekiyor. Ancak kişiler klinik psikologu olabilmek için iki yılda yüksek lisans eğitimlerini başarı ile tamamlamalıdır. Eğitim derecesinin yüksek olması kişilerin aldıkları maaşlar üzerine ciddi etkiler yaratır.
Kamu Psikolog Maaşları 2021
Psikolog olarak hizmet veren kişilerin aldıkları maaşlar her sene yapılan zamlarla artış gösterebiliyor. Bu süreçte devlette görevini icra eden psikologlar, evli ve bekâr olmalarına göre de farklı maaş tutarlarına sahiptirler. Kişiler eğer bekâr ve çocuğu yok ise 4.775,68 TL maaş alır.
Bununla birlikte evli olan ve çocuğu bulunan psikologların alacakları maaş tutarı, 5.200 TL civarındadır. Bu durum çalıştıkları kurumun döner sermaye koşullarına göre daha da yüksek olabilir. Örneğin hastane psikologu aynı zamanda döner sermayeden de katkı aldığında maaşının tutarı 6.500 ile 7.000 TL arasında değişim gösterebilir. Bu katkıların hesaplamaları ise farklı bir yöntemle maaştan bağımsız olarak yapılır.
Özel Sektör Psikolog Maaşları
Özel kliniklerde ve hastanelerde görev yapan psikologların maaşları devlet sektörüne göre daha değişkendir. Kişiler bu süreçte görevlerinde ki yıl durumuna göre de farklı tutarlarda maaş alırlar. Özellikle mesleği tercih etmek isteyen ya da üniversiteden yeni mezun olanların sıklıkla sorduğu psikolog maaşı ne kadar sorusuna özel sektör için geniş bir yanıt sunulabilir.
Özel bir hastanede psikolog olarak göreve başlayan üniversiteden yeni mezun bir kişi ortalama 4.000 TL maaş alır. Ancak deneyimli ve yıllarını bu mesleğe vermiş olan kişilerin aldıkları maaşlar 5.000- 15.000 TL arasında bir değişim gösterir. Burada en belirleyici olan çalışılan kurum, psikologların yetkinlik derecesi, çalışma kapasiteleridir. İlave olarak sektör tecrübesi ve daha önceki çalışma deneyimi de maaşları etkileyecektir.
Uzman Psikologları Maaşları
Psikoloji alanından mezun olan ancak bu eğitimle yetinmeyerek daha yüksek eğitimleri de tamamlayan psikologlar uzman olarak nitelendirilir. Bu kişilerin aldıkları eğitimlerin derecesine göre de aldıkları maaşlar farklılık gösterir. Uzman olan bir psikolog eğer devlette çalışıyor ise yeni güncellemelere göre maaş tutarları ortalama olarak 7.000 ile 7.500 TL arasında değişiyor.
Ancak kişiler özel sektörde uzman klinik psikolog görev almış ise maaş durumu biraz daha farklıdır. Uzman klinik psikolog maaşları özel sektörde 6.000 TL ile başlıyor. Ancak alınan meslek yılına göre 15.000 TL’ye kadar yükseliş gösteriyor.
Psikolog Maaşları Neye Göre Belirlenir?
Psikolog maaşları özelde ve devlette çalışanlar olarak farklı belirleme kriterlerine sahiptir. Özel sektörde daha önceki iş deneyimlerinize bakılırken, devlette işe başlarken alınan standart ücret ne ise size de o uygulanır. Elbette yükseldikçe maaşınız da aynı oranda artar. Devlet memuru statüsünde yer alacağınız için memurlara gelen zamlardan siz de belirlenen oranlarda faydalanabilirsiniz.
Bunun haricinde seviyeniz ve iş deneyiminiz de oldukça önemli. Ünvanınıza göre de maaşın değişiklik gösterebileceğini hatırlatalım. Ayrıca özel sektörde işe başlarken de özel hastanelerin ilk baktığı kriter önceki deneyimleriniz oluyor. Eğer deneyimli bir psikolog iseniz, maaşınız da o oranda artış gösteriyor. Bu artış ilerleyen yıllarda da aynı şekilde maaşınıza zam olarak yansıtılıyor.
Psikolog maaşı belirlenirken genel olarak alttaki kriterler dikkate alınmaktadır;
- Mesleki tecrübe, deneyim ve daha önceki çalıştığınız kurumlar,
- Mezun olduğunuz okul, dereceniz,
- Mevcut ünvanınız (Uzman Psikolog. vs)
- Yabancı dil seviyesi (Özellikle özel sektörde)
- Referanslar ve altı dolu bir CV
Psikologların Çalışma Şartları ve Saatleri Nelerdir?
Özel sektörde çalışan ve devlet hastanesinde çalışan bir psikoloğun çalışma saatleri birbirinden farklı olabilir. Çünkü özel sektörde çalışma saatlerini işveren belirler. Dilerseniz işe giriş sırasında görüşme yaparken çalışma saatlerinin esnekliğini de masaya yatırabilirsiniz. Ancak devlet hastanelerinde yani kamuda çalışırken böyle bir imkanınız bulunmuyor. Standart prosedür ne ise, size de o uygulanıyor.
Kamuda çalışan bir psikolog sabah 9 ile akşam 17:00 arasında çalışmaktadır. Özel sektörde ise çıkış saatleri 1-2 saat farklılık gösterebilir. Bazı özel sektör hastaneleri 18:00 ile 19:00 saatleri arasında da hasta kabul ettiği için, özel sektördeki psikologların daha farklı çalışma saatleri olduğunu söyleyebiliriz.
Devlet Hastanesi Psikolog Maaşı Ne Kadar?
Psikologlar ve PDR öğrencileri, devlet hastanelerindeki psikolog maaşlarını zaman zaman eleştirmektedir. Bazı meslek gruplarında devlette çalışan meslek erbapları daha yüksek maaş alırken, psikologlar için aynı durum geçerli değil. Devlet hastanesinde çalışan bir psikolog, özel sektör hastanesinde çalışan bir psikologtan çok daha az maaş alıyor diyebiliyor. Bu durum da zaman zaman eleştirilere maruz kalıyor.
Sağlık Bakanlığı henüz bu konu hakkında güncelleme yapılacağına dair bir açıklama yapmış olmasa da, PDR öğrencilerinin de en merak ettiği konular arasında yer alıyor. KPSS şartı dahi bulunan PDR mezunlarının devlet hastanelerinde veya kamuda daha fazla maaş alması konusunda kampanyalar da başlatılıyor. Eğer maaşlardan siz de memnun değilseniz, alt bölümdeki yorumları kullanarak bize iletebilirsiniz.