Milletvekili maaşı 2024 Milletvekili maaşları ne kadar?

Milletvekili maaşı 2024 milletvekilleri ve emekli milletvekilleri ne kadar maaş alacak? Yapılan zamlar ve gösterge oranları ile birlikte güncel milletvekili maaşı ne oldu?

Milletvekili maaşı, 2024 yılında da gündemdeki yerini koruyor. Askeri ücret, öğretmen maaşı gibi diğer sektör maaşlarını ele aldığımızda, milletvekili maaşları oldukça eleştiriliyor. Yüksekliği, çoğu vekilin çalışmaması gibi göreceli eleştiriler de gelmiyor değil. Biz de bu yazımızda milletvekillerinin görev alanlarını, yaptıkları işleri ve aldıkları maaşları ele alacağız. 2024 yılı güncel milletvekili maaşları.

Milletvekilinin aldığı maaş, şüphesiz en çok tartışılan konulardan birisi. Memur zamları, öğretmen maaşları ve en önemlisi asgari ücretlilere getirilen küçük zamlar karşısında, çok ciddi zam oranları milletvekili maaşlarına getiriliyor. Bu durumda vatandaşlar da doğal eleştiri hakkını kullanıyor. Asgari ücretin neredeyse 10 katı olan maaş, özellikle dar gelirli vatandaşlarımız tarafından büyük bir tartışma konusu.

Bu yazımızda milletvekili maaşı ne kadar, millet vekili maaşı 2024 yılında ne kadar oldu hakkında bilgiler vereceğiz. Dilerseniz yazımızın altından yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Milletvekili Maaşı 2024

Milletvekili, halkı temsil eden kişilere denir. Ülkemizde bulunan 81 il için farklı siyasi partilerden 600 tane milletvekili bulunmaktadır. Milletvekili maaşı 2022 yılı için 56.000 TL olarak belirlenmiştir. Milletvekili olan kişiler farklı meslek gruplarında yani yasama faaliyetleri dışında bir iş yapamazlar.

Ayrıca yargıçlar ve savcılar milletvekili olarak görev yapmak istedikleri zaman savcılık ve yargıçlık görevinden istifa ederek milletvekilliği yapabilirler. Askerliğini tamamlamayan ve kamu hizmetinden yasaklı olan kişiler Milletvekili olarak görev yapamazlar. Milletvekilliği yapmak isteyen kişiler, herhangi bir siyasi partiye üye oldukları zaman bu parti içerisinde seçimler sırasında aday olarak gösterilmeleri gerekir. Bağımsız olarak Milletvekili görevi yapmak isteyen bireylerin ise İl Seçim Kurulu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.

Milletvekili olmak isteyen kişilerin, mesleki becerileri ve iletişim konusunda ki yetenekleri çok önemlidir. Güçlü bir hitabet becerisi, düzgün bir diksiyon, soğukkanlılık ve krizleri kolay ve hızlı yönetebilme yeteneği vekillerde olması gereken özelliklerden bazılarıdır.

Milletvekili maaşlarının hesaplanması, 5510 sayılı kanunun 43. Maddesine göre yapılmaktadır. Cumhurbaşkanı, milletvekili, bakan ve meclis başkanlarının alacakları maaş ve emekli olma durumları belirtilen kanunca belirlenmiştir. Yapılan zamlar da bu kanun maddesi üzerinden gerçekleşmektedir.

Emekli Milletvekili Maaşları Ne Kadar?

Geçen yıllarda 15.410 TL olan emekli milletvekili maaşları gelen zamlar ile birlikte 18 bin TL olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı emekli maaşları ise 40.300 TL’dir. Emekli milletvekillerinin maaşı, Cumhurbaşkanı maaşının %45’dir. İki maaş arasında neredeyse yarı yarıya fark bulunmaktadır.

Milletvekilleri Nasıl Emekli Olur?

Milletvekillerinin emekli olabilmesi için en az 2 yıl görev yapmaları gerekir. 2 yıl görev yaptıktan sonra borçlanma yoluyla emekli olabilirler. 5.600 prim gününü tamamlayan vekiller, yaş sınırını da tamamladıktan sonra emekliye ayrılabilirler. Emekli maaşı almaya da hak kazanırlar.

Milletvekili Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapıldı?

Geçen yıllarda 45.500 TL olan milletvekili maaşları, yapılan zam ile 56 bin TL olarak belirlenmiştir. Zaten en çok tartışılan konulardan birisi de milletvekili maaşları ve aldığı zam oranı. Diğer gelir grubundaki çalışanlar çok daha düşük zam oranı alırken, milletvekilleri daha yüksek zam almıştır.

Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?

Aslına bakarsanız milletvekili olmak ciddi bir emek gerektiren iştir. Siyasi partiler, genelde milletvekillerinin seçim kampanyalarında harcadıkları tutarlara ödeme yapmaz. Genelde, seçim kampanyasını tek başına yürütebilecek kişiler seçilir ve milletvekili adayı yapılır. Bu süreç içinde adaylar ilk önce aday adayı, daha sonra seçilmesi durumunda ise milletvekili adayı olarak anılmaya başlar.

Milletvekili olma şartları:

  • Milletvekili olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması gerekir,
  • T.C. vatandaşı olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak,
  • Kamu görevlerinden yasaklı tutulmamış olmak,
  • Askerliği tamamlamış olmak,
  • Kısıtlı olmamak ve 1 yıl ya da daha fazla süre hapis cezası almamış olmak,
  • Suç işlememiş olmak, resmi ihalelerde ihaleye fesat karıştırmamış olmak,
  • Halkın devletin çıkarlarını ön planda tutmak,
  • Rüşvet gibi suçlar işlememek,

Bu özellikleri taşıyan adaylar, istedikleri siyasi partiye üye olarak seçim zamanında aday gösterilmeleri gerekir. Üye olan adayların parti içerisinde değerlendirildikten sonra seçim zamanında aday gösterilirler ve yeterli miktarda oy alınması halinde de milletvekili olarak vekil unvanını taşırlar.

Aynı zamanda bir partiden milletvekili adayı olmak için, o partinin tüzüğü de yerine getirilmelidir. Tüzüğe aykırı durumlarda adaylığınız kabul edilmeyebilir. Adaylık, mülakat sonucu belirlenir.

Milletvekili Maaşları 2024

Milletvekili maaşı 2024 yılında zamlı olarak aşağıdaki gibidir. Aynı zamanda emekli olan milletvekili maaşları ayrıdır. Bu sebeple, emekli milletvekilleri daha düşük almaktadır. Ancak baktığımız zaman, bir memur emeklisinden çok daha fazla aylık almaktadırlar. Ayrıca bu aylığı 2 yıllık bir çalışma sonucunda bile alabilirler. Gün sayısı tamamlandıktan sonra 2 yıllık milletvekilliği görevi yeterlidir.

  • Milletvekili maaşı: 56 Bin TL
  • Emekli milletvekili maaşları: 18 Bin TL

Milletvekili Görevleri Nelerdir?

Milletvekilinin TBMM içerisinde ve dışında pek çok sorumluluk alanı bulunur. Bunları genel hatları ile alttaki listeden bulabilirsiniz. Meclisteki vekillerin ilave işlerde çalışamayacağı, şirket kuramayacağı gibi bilgiler de ilavedir. Ancak meclis çatısı altında pek çok kez milletvekillerinin farklı işlerde çalıştıkları konusunda tartışma çıkmaktadır. Bu da milletvekilleri arasındaki fırsat eşitsizliği olarak görülüyor.

Yasama dışında görev alamayan milletvekillerinin görevleri şunlardır;

  • Vatandaşın çıkarları ve devletin bütünlüğü doğrultusunda çalışmalar yapmak,
  • Halk ile iç içe olarak onların sorunlarını dinlemek ve çözüm bulmak,
  • Mecliste seçilen ve yurttaş olarak bulundukları bölgede hizmet vermek,
  • Vatandaşların beklentilerini, ihtiyaçlarını ve isteklerini göz önüne alarak bu doğrultuda çalışmalar yürütmek,
  • Anayasada mevcut olan yasaları kaldırmak veya değiştirmek,
  • Yeni yasaların yürürlüğe girmesine ilişkin oy kullanmak ve yasaların yürürlüğe girmesinden sorumlu olmak,
  • Bakanlar kurulunu denetlemek,
  • Meclis araştırması yapmak,
  • Gensoru hazırlamak,
  • Ülke gündemine ilişkin, meclis kürsüsünde açıklamalar yapmak,
  • Bakanlar ile fikir alışverişinde bulunmak,
  • Kongrelere katılmak,
  • Bütçe kanun tasarısı hazırlamak ve sunulan bu tasarıların kabul edilmesinde söz sahibi olarak oy kullanmak,
  • Hükümeti denetlemek,
  • Milletvekilleri özel ve genel af konusunda da yetkiye sahiptir. Meclise gelen af tekliflerinin görüşülüp tartışılmasında da söz hakkına sahiptirler.
  • Milletvekillerinin görevde bulunduğu süre içerisinde iletişim araçları yoluyla topluma mal beyanında bulunmaları gerekir.
  • Milletvekili olan kişiler, halkın ihtiyaçlarını karşılayacı nitelikte çalışmalar yapmalı ve herhangi ulusal ya da yerel bir alanda uzmanlaşmış olmalıdır.

Aynı zamanda yeni getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi‘nden sonra, milletvekilleri bakan olarak atandıklarında mevcut görevlerinden istifa etmeli. Buna en son örneklerden birisi de Ruhsar Pekcan’ın görevden alındıktan sonra yerine atanan Mehmet MUŞ’dur. Mehmet MUŞ, ticaret bakanı olarak atandıktan sonra AKP’deki milletvekilliği görevinden istifa etmiştir.

Milletvekilleri hakkında bilgiyi TBMM resmi sitesinde bulabilirsiniz. Bu sayfalarda milletvekillerine ait iletişim ve özgeçmiş bilgileri de yer almaktadır. Milletvekili maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız, sizin için hazırladığımız milletvekili maaşı 2024 yazımızda buna detaylı olarak yer vermiş olduk.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir