Kimlik Kaybetme Cezası 2022 Yeni Kimlik Kaybetme Cezası

Kimlik kaybetme cezası 2022 yılının çok merak edilen konuları arasında. Bildiğiniz üzere eski nüfus cüzdanları, artık yerini yeni çipli kimlik kartlarına bıraktı. T.C. Kimlik Kartı olarak adlandırılan çipli kartlar, randevu usülüne dayalı olarak teslim ediliyor. İlk olarak randevu alıyorsunuz ve daha sonra yeni kimlik ücreti internetten yatırma işlemi yapabilirsiniz. Aynı zamanda randevuya gitmeden önce ödeme mutlaka yapılmış olmalıdır.

Kimlik kaybetme cezası da, internet üzerinden ödenebiliyor. 2022 yılında artık hemen hemen tüm işlemlerimiz internet ortamına taşınmış durumda. E-Devlet hizmetlerine ilave olarak GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı internet hizmetleri de, özellikle vergi ve kimlik ödemelerinde çok faydalı oluyor.

Kimlik Kaybetme Cezası 2022

Kimlik kaybetme cezası 2022 senesi ile kanunen tamamen yürürlükten kaldırıldı. Kimlik kaybetme cezası ne kadar konusunda vatandaşlardan herhangi bir ceza ücreti talep edilmez. Kişiler tekrardan kimlik alırken başvuru yapmaları ve sadece yeni kimlik kartı için ücret ödemeleri gerekir. Kayıp kimlik konusunda ceza ödenmez fakat yeni kimlik kartı için ücret talep edilir. Kimlik kaybetme konusunda ödenecek 2022 ücretler şu şekildedir,

  • Nüfus cüzdanı kayıp ücreti 30 TL olmaktadır.
  • Yeni T.C. kimlik kayıp ücreti 60 TL olmaktadır.

Bu ücretler başvuru yerine gelmeden öncesinde anlaşmalı olunan bankalar üzerinden yatırmanız gerekir ya da kişiler internet üzerinden rahatlıkla başvuru yapabilirler. Yeni kimlik ücreti için anlaşmalı bankalar, Ziraat bankası, Halkbank, Vakıfbank olarak bilinir. Kimlik kaybetme cezası olmasa da, çıkarma ücreti vardır.

Kimliğimi Kaybettim Ceza Ne Kadar?

Kimlik kaybolması durumda herhangi bir ceza uygulanmaz. Kimlik kaybettim ceza ne kadar konusunda herhangi bir para ödemesi talep edilmez. Aynı zamanda kimliği kaybeden kişilerin gazeteye ilan vermesi de gerekmez. Peki kimliğinizi kaybettiğinizde ne yapmak gerek? Kimlik kaybeden kişilerin yapması gerekenler,

  • Kimlik kaybeden kişilerin gazeteye ilan vermesi veya emniyete bildirim yapmasına gerek yoktur, yine de kimliğinizi kaybettiğinizi çok geç fark ederseniz, bu noktada emniyet birimine gidebilirsiniz.
  • Kimlik kaybetme cezası konusunda herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez, bunun dışında Nüfus Müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Nüfus cüzdanını kaybeden kişiler için ehliyet, pasaport, avukat kimlik belgesi gibi diğer resmi kimlik belgesi olması gerekir, bunun dışında bir adet biyometrik fotoğraf ve kimlik harç makbuzu talep edilir.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir bölüm var ki, o da kimlik kaybetme cezası olmadığıdır. Üstte bahsetmiş olduğumuz kimlik kaybetme cezası adı altındaki tutarlar ceza değil, kimlik yenileme ücretleridir. Kayıp kimlik yenileme ücreti direkt olarak internetten ya da banka ATM’leri üzerinden yatırılabilir.

Çipli Kimlik Kaybetme Cezası

2022 senesi ile çipli kimlik kartını kaybeden kişilere herhangi bir ceza verilmez. Çipli kimlik kaybetme cezası konusunda kişiler eski kimlik kartları yerine yeni kartlarını 60 TL gibi bir ücret ödeyerek alabilirler. 2022 çipli kimlik kaybetmenin cezası konusunda farklı bir ücrete gerek kalmaz. Kaybolan çipli kimlik kartı için,

  • Kimlik kartının iptal edilme durumu veya kişisel bilgilerinizin güvenliği için ALO 199 numarasını arayarak bildirim yapabilirsiniz.
  • En yakın nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik talebinde bulunabilirsiniz.
  • Başvurularınız onaylandığı zaman kimlikler ikamet adresine veya talep ettiğiniz adrese posta yolu ile kısa süre içerisinde ulaşır.
  • Kimliğiniz kişilerin eline ulaşana kadar yine nüfus müdürlüğü tarafından verilecek olan geçici kimliklerle işlerini halledebileceksiniz.
  • Eğer 15 yaşından küçük olan kişilerin kimlik kartları çıkartılacaksa bu noktada kişilerin anne veya babalarının gelmesi yeterlidir bunun dışında biyometrik fotoğraf zorunlu değildir.
  • 15 ila 18 yaşında olan kişiler için de yanında veli ile birlikte kimlik yerine geçerli olan bir belge, 1 adet biyometrik fotoğraf yeterli olacaktır.

Kimliğinizin kayıp olması, çalınması gibi durumlarda kimliğiniz 199 numarası ile iptal edilebilir, bununla birlikte yeni kimlik kartı başvurusunu hızlı bir şekilde yapmanızı öneririz. Eğer kayıp ettiğiniz yeni çipli kartınızda kişiler tekrardan kimlik çıkartma başvurusu yapmalıdır.

Kimlik Ücreti Hangi Bankalara Ödenecek?

Kimlik başvurusu yaptığınız zaman yeni çipli kart harcı ödemeniz gerekir. Kimlik kaybolursa ne olur konusunda rahatlıkla internet üzerinden de başvuru yapabilir ve anlaşmalı bankalar aracılığı ile rahatlıkla ödeme yapabilirsiniz. Çipli kimlik kartı cezasının yatırılacağı bankalar şu şekilde olmaktadır,

  • Akbank
  • Anadolu Bank
  • Alternatif Bank
  • Ziraat Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Halk Bankası
  • Finans Bank
  • PTT şubeleri
  • ING Bank

Gibi bankalar üzerinden rahatlıkla yeni kimlik kartınızın harç ücretlerini yatırabilirsiniz. Çipli kimlik kartınızla birlikte eski kimlik kartlarınıza kıyasla daha az bilgi yer alır. Bu sebeple eski kimlik kartlarınız geçerliliğini kaybeder. Kimlik kaybetme cezası ve yeni kimlik için ödemeniz tutar konusunda bilgileri de bir üstte vermiştik.

Kayıp Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Yeni kimlik kaybetme cezası ve eski kimlik kaybetme cezası hakkında gerekli tüm bilgileri verdik. Hatta bu kimlikleri nasıl yenileyeceğinizi de anlattık. Peki kayıp kimlik ücreti ne kadar, bunun için ne kadar ödenmesi gerekiyor. Üst bölümde, aslında kayıp kimlikler için bir ceza tutarı olmadığını belirtmiştik. Yani üstte vermiş olduğumuz tutar bilgileri, kimlikleri yenilemek yani yeniden çıkartmak üzere bankalara yatırmanız gereken tutar.

Kayıp kimlik için ne kadar ücret ödenir? (Yeni ve eski kimlik)

  • Nüfus cüzdanı kayıp ücreti 30 TL
  • Yeni T.C. kimlik kayıp ücreti 60 TL

Kayıp kimlik başvurusu için de vermiş olduğumuz bağlantıdan yardım alabilirsiniz.

Kimlik Kaybolduğunda Gazeteye İlan Vermek Gerekir Mi?

Hayır, böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Kimlik kaybolduğunda gazeteye ilan vermek, kişinin kendi tercihine bağlıdır ve böyle bir zorunluluk yoktur. Aslında kimliği bulmak gibi bir amacınız yoksa, gazeteye ilan vermenin de bir anlamı yoktur. Kimlikteki tüm bilgiler, siz yeni kimlik çıkardığınızda değişeceği için, eski kimliğiniz de geçersiz sayılacaktır. Bu durumda herhangi bir sorun yaşamayacak, ilan vermenize de gerek kalmayacak.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir