K Belgesi Nedir? K Belgesi Fiyatları ve Alma Şartları Neler?

K belgesi nedir diye merak ediyorsanız, aracı ile yük taşıma işi yapanların bulundurması zorunlu olan evraklardan birisidir. Bulundurmaktan ziyade, yük taşımacılığı yapabilmek için K belgesi almak zorunludur. Bu sebeple de karayolları yük taşımacılığı yönetmeliğince Ka belgesi olmadan yük taşımacılığı yapmak yasak. Bir polis uygulaması ya da rutin kontrolünde K belgesi olmadan taşımacılık yapan kişiler de cezalandırılmaktadır. Bu sebeple aracınızla taşımacılık yapıyorsanız bu belgeyi mutlaka temin etmeniz gerekiyor. Biz de bu yazı ile K belgesi alma şartları hakkında birçok detaydan bahsedeceğiz.

K Belgesi Nedir?

Aracınız ile yük taşıma işi yapıyorsanız ve bu işi de ticari açıdan yapmaktaysanız bu belgeyi almanız gerekiyor. Bu işi yapabilmeniz için gerekli olan yetki belgesi K1 belgesidir. Kamyon ya da kamyonet olarak geçen büyük yük araçları ile ticari yük taşıyan diğer tüm araçların bu belgeyi alması bakanlıklar tarafından zorunlu hale gelmiştir. Bu belge ile nakliye yapılan araçların ağırlıkları da belirtilmektedir. Bu belgeyi almaya hak kazanan kişiler kesinlikle gerçek kişilerdir. Bu belgeyi almak isteyen kişilerin, araçlarının şahsın adına olması ve o kişinin malı olması gereklidir. Yurtiçi taşımacılık yapan gerçek veya tüzel kişiler tarafından alması zorunludur.

Aracın 35 ton ağırlığında yükünün olması ve araç sahibinin de 10 bin TL sermayeye sahip olması gerekiyor. En az 3 ve daha fazla yük taşıma aracına sahip olan kişilerin K1 belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgeyi almak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. K belgesinin kategori olarak diğer belge türleri de mevcuttur. K2 belgesi de kamyon ve kamyonet araçlarına sahip olan ve bu araçları da iş nedeni ile kullanan kişilerin kesinlikle bu yetki belgesini alma zorunlulukları vardır.  Eşya taşımacılığı yapacak olan ya da ticari amaç ile bu işi yapacak olan kişilerin alması zorunludur. Yani hususî taşımacılık yapacak olan kişiler alabilir.

K3 belgesi nedir ise, ticari amaç ile ev ve büro taşımacılığı yapacak olan kişilerin alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu belge olmadan taşımacılık yapan ve yaparken yakalanan kişiler ise adli para cezası ile cezalandırılır. 2022 yılında k belgesi olmadan taşımacılık yapmanın cezası 2.200 TL olarak belirlenmiştir.

K Belgesi Nasıl Alınır?

e devlet k belgesi basvurusu

K belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı ise, e-devlet aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığına ya da ilçe müdürlüklerine giderek gerekli olan tüm belgeler ile başvuru yapılır. Başvuru kişi adına yapılacak ise, o başvuruyu yalnızca o kişi yapabilir. Şirket için yapılacak başvuru ise, herhangi hissedar, ortaklardan biri bu başvuruyu gerçekleştirebilir.

E-Devlette Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın bir hizmeti olan Yetki Belgesi İlk Başvuru adımına giriş yaparak işlemlerinize devam edebilirsiniz. Bu sayfada sizden istenecek olan bilgileri eksiksiz doldurmaya dikkat edin!

K belgesi nedir sorusunun yanıtını verdiğimize göre, isterseniz bu belge nasıl çıkarılır ve çıkarırken ne gibi evraklar istenir bunları inceleyelim. Ayrıca devlet tarafından veriliyor olsa da ücretli olup, K belgesi ücretleri yazının devamında paylaşılmıştır.

K Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

  • K1 K2 K3 yetki belgesi başvuru formu (Yetkili kişiler tarafından imzalanmış)
  • Ticaret sicil gazetesi örneği
  • Nace kodu yazan faaliyet belgesi
  • Temsil ve ilzama yetkili kişilerin noter onaylı imzası 
  • Ortakların ve sahiplerin T.C kimlik numaraları
  • Ortaklar ve sahiplere ait Adli Sicil Belgesi (Sabıka kaydı)
  • İşyerinin bulunduğu adres ve kira sözleşmesi 
  • Mülkiyet durumunda olan tapu fotokopisi
  • Ticaret odası ve esnaf odası faaliyet belgesi
  • Kayıtlı olan taşıtların araç trafik ve tescil belgesi
  • Vergi fairesinden alınan mükellefiyet yazısı

Gerekli olan şartları sağladıktan sonra yaptığınız başvuru işlemi onaylandığı takdirde bu belgeyi almaya hak kazanmış olursunuz. Bu belgelerin eksik olması veya başvuru sırasında eksik teslim edilmesi belge almanıza engel olabilir. Bu sebeple K belgesi başvurusu yaparken belgelerin ve tüm evrakların eksiksiz olduğundan emin olun. Ayrıca belgelerin nerelerden alınacağını ilgili firmalar ile görüşerek de ulaşabilirsiniz.

K Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

K belgesi taktir edersiniz ki belirli ücretler karşılığında çıkarılan bir belgedir. Başvuru yaparken ve başvuru sonrasında yetki belgelerini almak için ödemeler yapmalı ve harçlarını mutlaka yatırmanız gerekmektedir. K belgesi almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği noktalardan biri olan  K belgesi ne kadar sorusunun cevabı aşağıdaki bölümlerde K1 K2 ve K3 şeklinde yazılı olarak verilmiştir.

Bu fiyatlar K1, K2 ve K3 belgesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

K1 Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

  • Kamyon ve Kurtarıcı için: 10.000 TL
  • Kamyonet için: 2.500 TL
  • Kamyon sahibi olan kişiler için,
  • Kamyon belge harç ücreti: 15.166 TL
  • Kamyonet tipi araç sahibi olan kişilerin,
  • Kamyonet belge harç ücreti: 3.791 TL

K2 Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

  • Kamyon ve kurtarıcı için: 10.000 TL
  • Kamyonet için: 2.500 TL
  • Taşıt kartı için: 300 TL
  • Kamyon belge harç ücreti: 15.166 TL
  • Kamyonet belge harç ücreti: 3.791 TL

K3 Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

  • Belge harç ücreti: 7.582 TL

K Yetki Belgesini Yenileme İşlemi

K yetki belgelerinin 5 yıl boyunca geçerlilik süresi mevcuttur. Bu yenileme süreci, zamanından daha önce başvuru yapan kişiler için daha da avantajlı bir halde bulunur. Yenileme zamanı gelmeden önce başvuru yapan kişilerin yetki belgesine % 95 yenileme indirimi yapılır. Zamanı geldiği halde yetki belgesini yenilemeyen kişilerin belgesine bakanlık tarafından otomatik olarak el konulur ve iptal edilir.

K1 K2 Belgesi Olmadan Taşımacılık Yapma Cezası Nedir?

Eğer K1 veya K2 belgesi olmadan taşımacılık yapmak istiyorsanız, bu pek mümkün değildir. Trafikte yasal olarak yaptırımları olan bir durum olduğunda, K yetki belgesine sahip olmadan taşımacılık yapanlara 2.200 TL ceza kesilmektedir. Bu ceza trafik cezası olarak da işleyebilir.

K Belgesi Nedir Hakkında Sık Sorulan Sorular

K belgesini kimler almalı, kimler için zorunludur?

Araç ruhsatında kamyon ya da kamyonet olarak geçen, ticari olarak yük taşımacılığı yapılan araçlar için K1 K2 K3 belgesi almak zorunludur. Her belgenin kendi içinde farklılıkları bulunmaktadır ve belge ücretleri de değişiklik göstermektedir.

K belgesi kaç para? K belgesi ücretleri ne kadar?

Kamyonetler için K1 belgesi ücreti 3.792 TL olarak belirlenmiştir. Kamyonlar için ise 2022 yılında belirlenen K1 belge ücreti 15.166 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretlendirme tonaj olarak değişiklik gösterebilir.

Hususi kamyonetlerde K belgesi olması zorunlu mudur?

Ruhsatta kamyon ya da kamyonet olarak geçen bir araç, hususi olarak bile kullanılıyorsa eğer ticari yük taşımacılığı yapıyorsa K belgesi alması zorunludur. Çünkü ka belgesi olmadan ticari taşımacılık yapmak yasaktır.

K belgesi almak için nereye başvurulur?

Eğer K belgesi almak istiyorsanız Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yapmış olduğu girişim sayesinde 2019 yılından beri başvuruları E-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. E-devlete giriş yaptıktan sonra k belgesi için talep oluşturabilirsiniz.

K belgesi ücret ödemesi nereye yatırılır?

Sistem tarafından size özel olarak verilen ödeme numarası ile T.C. Ziraat Bankası veya VakıfBank şubelerinden K belgesi ücret ödemelerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir