IPTV Yasal Mı? IP TV Yasal mı, Kullananlara Ceza Var Mı?

IPTV yasal mı sorusu özellikle IPTV kullanımının artmasıyla hayli artmış durumda. Dijital içerikler üreten Netflix, Amazon Prime Video, Digiturk ve D-Smart gibi platformların yayınlarını izlemenizi sağlayan IPTV yasal bir ürün değil. Neden diyecek olursanız, internette karşılaştığınız IPTV siteleri, bahsettiğimiz markaların haklarını ihlal ediyor ve içeriklerini ücretsiz olarak yayınlıyor. Son yıllarda popülerliğini artırma başarısı gösteren IPTV, akıllarda bazı kullanıcılar tarafından soruları da beraberinde getiriyor. Bu içeriğimiz de sizlere IPTV ile ilgili en çok sorulan iki sorunun yanıtını ve açıklamasını detaylı olarak sunacağız. Peki IPTV yasal mı?

IPTV Yasal mı?

IP TV izlemenin yasal mı sorusunun cevabı aslında IP TV nedir sorusunun cevabında gizlidir ve tüm internet protokollerinde olduğu gibi yasal yayınlarla beraber yasal olmayan, illegal içerikler de mevcuttur.

IP TV’nin mantığına baktığımız zaman, normal televizyon kanalları son kullanıcıya yayınları iletmek için uydu teknolojisi ve kablolu yayınlar kullanırken, IP TV internet alt yapısı kullanır. Network dünyasında ki açılımı internet protokolü yayını adını almaktadır ve kullanıcılara yayınlarını internet alt yapısı kullanarak iletir.

İşte durum böyleyken IP TV’de yasal içeriklerin şu an için bir yaptırımı yok. Rahatlıkla yasal olan yayınları izleyebilirsiniz ve bu protokolü kullanabilirsiniz. Ancak son yıllarda aktif olarak internet sektörüne yasaların gelmesi, bu konuda da, gelecek yıllarda yaptırım ya da kuralları beraberinde getirebilir. En azından IP TV izlemek yasal içerikler için bir sorun teşkil etmeyecektir. IPTV yasal mı diyorsanız, telif hakları söz konusu olduğundan yasal değildir. Gelin Türkiye Cumhuriyeti kanunları karşısında bu durumun ne olduğunu açıklayalım.

TCK 163/2’ye Göre IPTV Kullanmak Yasal Değil!

Türkiye Cumhuriyeti Ceza Kanunları gereği IPTV kullanmak ve bu yayınları yaymak yasal değildir. İlgili bir kanun maddesi var ve bu madde içeriği ise şöyle;

“Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya telif hakkı olan birinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

IPTV Ceza Var mı? IPTV Yasal mı?

Kısa bir örnek vermek gerekirse; internet yasaldır ama bazı siteler yasal değildir. Yani internet üzerinde ki yayınlara istediğiniz gibi ulaşmak sorun teşkil etmezken, bu protokolde yapacağınız işlemler sizi yasal olmayan içeriklere sürükleyebilir. İşte IPTV mantığı da budur. Yasal olmayan içerikler yaptırım getirebilirken, normal içerikler için hiçbir yaptırımı bulunmamaktadır ve cezası yoktur.

Ancak bir şirketin ya da bir içeriğin telif haklarını ihlal etmek tamamen suç. Ücretli bir yayını ücretsiz olarak paylaşmak, çoğaltmak veya kullanmak da suç olarak kabul ediliyor. IPTV kullanana ceza var mı diye merak ediyorsanız bu konuda rastladığımız bir örnek yok. Ancak IPTV satan ya da çoğaltan kişiler için ciddi telif hakkı davaları ve cezaları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

IPTV Kullananlara Ceza Var Mı?

IPTV satan yerler ve ücretli içerikleri ücretsiz olarak IPTV ile sunan kişiler suç işliyor. Neden diyecek olursanız, telif hakkı bulunan ve telif hakları ile korunan içerikleri çoğaltıyorlar. Hatta bazı internet siteleri bu yayınların satışını yapıyor. Yani durum şu şekilde özetlenebilir. Sizin satışa koyduğunuz ürün bir başka kişi tarafından çalınıyor ve satışa sunuluyor. Sizce bu durum etik olur muydu?

IPTV için de aynı mantık söz konusudur. Netflix, Digiturk veya D-Smart gibi ücretli yayınların içerikleri kopyalanıyor ve bu kişiler tarafından çoğaltılıyor. Bu tamamen suçtur ve ciddi telif hakkı davaları ile karşı karşıya kalınmaktadır. IPTV kullanana ceza var mı konusunda net bir bilgi internet üzerinde de yer almıyor. Ancak yapılan işin etik olmadığını ve telif haklarının ihlali olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Örneklerle IPTV

Mesela bazı internet sağlayıcıları, tv hizmetleri de sunarlar ve bunu bir ufak modem ile gerçekleştirirler. İşte o modem, ekrana gelen görüntünün uydu yerine internet alt yapısı kullandığını gösterir ve bu da bir IP TV’dir. TTNet, D-Smart gibi şirketlerin yayınları da buna bir örnektir. Ayrıca internet üzerinden yayın yapan Netflix, Blue TV, Exxen gibi platformlarda mantık olarak IP TV’dir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir