İmza sirküsü, tüzel kişilerin noterlere başvuru yaparak alabileceği, bu sayede de evrakta sahtecilik ve imza taklidi gibi durumların önüne geçebileceği belgelerden biridir. Bir işletme yetkilisi (Şahış, LTD, Anonim Şirketi) dilediği zaman noterlerden imza sirküleri çıkarabilir. İmza sirküsü nedir sorusunun kısa cevabı ise bu şekilde verilebilir. Bu durumda karıştırılan önemli noktalardan birisi de imza beyannamesi ile sirküsünün arasındaki fark. İkisi farklı mıdır, farklıysa birbirinden ayıran belli başlı özellikler nelerdir? Hep birlikte inceleyeceğiz.
İmza Sirküsü Nedir?
İmza sirküsü nedir diyorsanız, kısaca açıkladığımız gibi tüzel kişilerin notere yapacağı başvuru sayesinde; başvuru yapılan kurumla alakalı tüm resmi belgelerde yapılabilecek sahtecilik ve imza taklidi gibi durumların önüne geçmek için kullanılan bir belgedir. Aynı zamanda şirket adına imza sirkülerini alan kişinin yetki sınırı, hangi işlemler için izni olduğu ve en önemlisi şirketteki yetkisini belirleyen resmi bir evraktır.
Belge üzerinde yer alan bilgilerden bazıları şunlar;
- Ad-Soyad (Ünvan)
- Adres
- Ticari sicil bilgileri, sicil numarası
- Kurumdaki yetkisi
- Şirket ünvanı
- Tüm yetkileri
- Nüfus kayıt bilgileri
- ve en önemlisi; imza örnekleri
İmza sirküleri, noterler aracılığı ile verilen evraklardan biridir. Noterlere gidecek kişinin şirket yetkilisi olması gerekiyor. Belirli ücret ödemesi yaptıktan sonra 2 adet belgeye imza atılıyor ve bu belgenin sadece biri sizde kalıyor. Dilerseniz fotokopisini alarak da saklayabilirsiniz.
İmza Sirküsü Ne İşe Yarar?
İmza sirküsü belgesi, tamamen resmi bir belge olup yasal olarak da bazı sorumluluklar içermektedir. Yani, bir şirketin imza yetkilisi olan kişi kendini güvence altına almak için imza sirküsü çıkarabilir ve imzasının da taklit edilmesinin önüne geçebilir.
İmza sirküsü ne işe yarar diyorsanız öne çıkanlar şu şekilde;
- Yasal ve resmi bir evraktır. Şirketin imza yetkilisini güvence altına alır.
- Sahte imza, imza taklidi ve evrakta sahtecilik gibi durumların önüne geçer.
- Başka bir kişinin şirket adına sahte evrak düzenlemesine engel olur.
- Başka bir kişinin şirket adına herhangi bir evrağa sahte imza atmasına engel olur.
- Şirket yetkilisi haricinde ticari sözleşmelere imza atılmasına engel olunur.
- Şirket yetkilileri ve şirketin yaşayacağı ticari sorunlarda söz sahibi olan ve müdahale edecek kişiler bu evrak sayesinde belirlenebilir.
İmza Sirküsü Nereden, Nasıl Alınır?
İmza sirküleri, ücret karşılığında noterlerden alınabiliyor. Eğer bu belgeyi almak istiyorsanız, herhangi bir notere başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında sizden hem şirket, hem de size ait bazı belgeler istenecektir. Bu belgelerden bazıları şunlar;
İmza sirküsü alırken talep edilen belgeler;
- İmza sirküsü alacak kişinin kimliği ve fotokopisi (noterde çekilebilir)
- Şirket vergi levhası ve örneği
- Ticaret odası sicil gazetesi
- > Özel Güvenlik Kimlik Kartı Sorgulama
İmza Beyannamesi ve İmza Sirküsü Arasındaki Farklar
İmza beyannamesi, imza sirküleri ile en çok karıştırılan belgelerden biridir. Hatta basit tabir ile, imza sirküsüne imza beyannamesi diyen bir çok insan bulunuyor. Aslında imza beyannamesi sadece bireysel kişiler tarafından çıkarılan bir belge. Yine noterlerden aynı şartlar aranarak çıkartılıyor olsa da, ticari işler için de kullanılabiliyor. İmza sirküleri ise ticari; yani tüzel kişiler tarafından başvuru yapılarak alınan şirket düzeyinde bir belge olarak kabul ediliyor. İmza beyannamesi de kişinin kimliğini netleştiren resmi bir belgedir.
İmza Sirküsü ile Alakalı Sıkça Sorulan Sorular
Bir şirketin yetkilisinin noterden çıkarabileceği imza örneklerinin yer aldığı resmi bir belgedir. Evrakta sahtecilik ve imza taklidi gibi durumların önüne geçmesinin yanı sıra, başvuru yapan kişinin şirket içindeki yetkilerini belirler.
İmza sirküleri noterlerden alınabilir. Şirket yetkilisi olan kişinin noterlere gitmesi durumunda belirli ücretler karşılığında çıkartılır. 2 belge için 3 imza yeterli olacaktır.
Noterden imza sirküsü alma ücreti 2020 yılında 98 TL olarak kabul ediliyor. Bu ilk nüsha ücreti olup, eğer 2 adet almak isterseniz 1.5 katını ödüyorsunuz.
İmza sirküsü tüzel kişiler tarafından alınabilen şirket düzeyinde bir evrakken, imza beyannamesi ise bireysel kişilerin alabileceği bir belgedir. İkisi aynı gibi düşünülse de aslında birbirinden farklı belgelerdir.