HTS ne demek? 2024 HTS nedir, HTS kayıtları nasıl çıkarılır?

HTS ne demek ve HTS kayıtları nereden çıkarılır diye merak ediyorsanız, haberimizin devamında HTS kaydı nedir ve nereden nasıl alınır hakkında bilgiler vereceğiz.

HTS ne demek diye merak ediyorsanız, sizin için detaylı bir rehber hazırladık. Özellikle son dönemlerde ülke gündemini oldukça meşgul eden olaylarda sıkça duyduğumuz terimlerden biridir. HTS kaydı, mahkeme kararı ile çıkarılabileceği için de “HTS kayıtları bekleniyor.” türünden terimler duymanız da oldukça mümkün. HTS ne demek ve HTS kayıtları nereden alınır diyorsanız, detaylar haberde.

Özellikle siyaset sahnesine konu olan bazı olaylar hakkında partililer HTS kayıtlarını talep ediyor ve mahkeme sonucuna karşılık görüşme kayıtlarının incelenmesini istiyor. Peki HTS ne demek, hts kaydı nasıl alınır? HTS ne demek ve HTS kaydı nereden çıkartılır?

HTS Ne Demek? HTS Kaydı Ne Demek?

HTS kayıtları ne demek? HTS kayıtları, cep telefonlarından yapılan tüm yapılan ve gelen aramalar, atılan ve gelen kısa mesajlar, internete bağlanma gibi telefondan baz istasyonuna bağlanılarak yapılan işlemlerin kaydıdır.

Peki HTS ne demek? HTS raporu ise bu kayıtların ne zaman, nerede ve hangi baz istasyonu üzerinden yapıldığını gösteren dokümanlardır. Bir suçun veya suçsuzluğun ortaya çıkarılması için mahkemeler HTS kayıtlarını talep edebilir. Bu sayede cep telefonundan sinyal alınan zamana ve mekana bakılarak olay hakkında değerlendirme yapılabilir. Görüşme kayıtları ise bambaşka bir durumdur.

HTS kaydı, kendi içinde farklı seçeneklere ayrılabilir. Bulunduğu mekana göre sinyal takibi yapılabileceği gibi, aynı zamanda görüşme kayıtlarının incelenmesi de mahkeme tarafından talep edilebilir. Bir kişi eğer görüşme kaydının incelenmesini isterse, bu durumda mahkemenin karar vermesi gerekmektedir. Mahkeme gerek görmezse, talebi reddetme hakkına da sahiptir.

HTS Raporu Ne İşe Yarar?

HTS kayıtları mahkeme tarafından takip edilen bir olayın aydınlatılması noktasında oldukça büyük öneme sahiptir. Çünkü cep telefonu sinyallerinin yeri ve zamanına göre ilgili kişilerin doğru ifade verip vermediği anlaşılabilir, kayıp olan kişilerin yerleri tespit edilebilir, mesaj içerikleri ile olayların iç yüzü aydınlatılabilir. Bu sebeple HTS kayıtları delil niteliği taşıyan kanıtlardır.

HTS kayıtlarının mahkeme emri ile rapor halinde çıkarılabilmesinden anlaşılıyor ki GSM operatörleri kullanıcılarının arama, mesaj ve internet kayıtlarını saklar. Ancak özel hayatın gizliliği yasası nedeniyle bu veriler mahkeme veya savcı kararı olmadan hiç kimse ile paylaşılmaz. Paylaşılması veya mahkeme kararı olmadan bir kişiye verilmesi suçtur.

HTS Kaydı Nasıl Alınır?

HTS raporu yalnızca mahkemenin HTS kayıtlarını talep etmesiyle alınabilir. Hakimin davanın seyri sebebiyle savcı kararı ile de alınabileceğini belirttiği durumlarda savcının HTS kayıtlarını talep etmesiyle de HTS raporu alınabilir. Ortada bir dava olmadan ve bu dava sürecinde HTS kayıtları mahkeme heyeti tarafından talep edilmeden kişinin kendisine veya bir başkasına ait HTS raporuna ulaşması mümkün değildir. Kısaca HTS kaydı nasıl alınır sorusunun cevabı mahkeme kararıyla olarak verilebilir. 

Kendi HTS Kayıtlarımı Çıkarabilir miyim?

HTS kaydı nedir sorusunun yanı sıra en çok merak edilen konulardan biri kendi HTS kayıtlarımızı çıkarıp çıkaramayacağız konusu. Birçok kişi hattının operatör servisine giderek HTS kayıtlarını çıkarmak ve incelemek istiyor. Ne yazık ki, internet üzerinde bu konu ile ilgili bir bilgi kirliliği mevcut. Bu konuya açıklık getirelim.

İster kendi HTS raporunuz ister başkasının HTS raporu olsun, mahkeme kararı olmadan bu kayıtlara ulaşmak mümkün değildir. Ancak operatörünüzden HTS kaydına benzer özellik gösteren, HTS raporu kadar detay içermese de bazı ipuçları veren bir kayıt alabilmeniz mümkün. 

Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi operatörlerin müşteri hizmeti bulunan merkez şubelerine müracaat ederek telefon kayıtlarınızı istediğinizde, sizlere içerisinde sadece gelen ve giden aramaların telefon numaralarını şifreli bir şekilde içeren bir liste verilir. Bu listede gelen ve giden mesajlar, internet kullanımları, arama ve aranmaların mekan bilgisi yer almaz. Sadece gelen ve giden aramaların zamanları ve telefon numaraları şifreli şekilde gösterilir. Peki şifreli gösterim ne demek?

Şifreli gösterim bir telefon numarasının son hanelerinin gizlenerek sadece ilk 6 veya 7 hanesinin gösterilmesi anlamına gelir. Yani operatörünüzden arama kayıtlarınızı talep ettiğinizde gelen ve giden aramaların telefon numarası bilgisi şu şekilde gösterilir: 0512 123 ** **

Bu arama bilgileri dışında kişinin HTS raporunda olduğu gibi yer ve zaman belirten detaylı bir belgeye ulaşması mümkün değildir. HTS raporuna ulaşmak için mutlaka mahkeme kararı gerekir.

Mahkemeler Hangi Durumlarda HTS Raporu Talep Eder?

HTS raporu çok detaylı bir rapordur. Tüm aramalar, SMS’ler, internete bağlanma bilgileri, tarih ve yer bilgisi ile birlikte raporlanır. Bu raporun en büyük faydası kaybolan kişilerin cep telefonu sinyallerinin yer bilgisinden nerede olduğunun tahmin edilmesi ve açığa kavuşturulamayan olaylarda delil niteliği bulunmasıdır. 

Kanuna göre mahkemeler şu durumlarda HTS raporu isteyebilir;

  • Rüşvet
  • Cinayet
  • Hırsızlık ve yağma
  • Cinsel saldırı ve istismar
  • Özel numara arama
  • Fuhuş
  • Sahtecilik
  • İşkence davaları
  • Satılması ve üretilmesi yasak maddeler
  • İhaleye fesat karıştırma
  • Kaçakçılık ve insan ticareti
  • Devlete karşı işlenen suçlar
  • Malvarlığı aklama
  • Anayasaya karşı işlenen suçlar

HTS Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

HTS raporu talep edildikten sonra davanın durumuna göre 7-30 gün içerisinde çıkmaktadır. Sürecin hızlandırılması gereken durumlarda savcının veya hakimin emri ile HTS kayıtları 7 gün içerisinde çıkabilir. Böyle bir durumun bulunmadığı davalarda ise raporun çıkması 30 günü bulabilir.

HTS Açılımı Ne Demek?

HTS ne demek olduğunu, nasıl alınacağını ve mahkemenin hangi şartlar karşısında bu kayıtlarını sunduğunu yazımızın başında belirttik. HTS’nin kelime anlamı ise ingilizce bir kelimeden geliyor. Açılımı Historical Traffic Search olan HTS, Arama trafiği geçmişi olarak da Türkçeye çeviriliyor.

HTS Ne Demek, Herkes Çıkarabilir Mi?

HTS ne demek ve herkes tarafından çıkarılır mı diye merak ediyorsanız, bu kesinlikle mümkün değildir. HTS kaydı, sadece mahkeme tarafından belirlenen koşullar sağlandığı taktirde çıkar. Bir kişi, farklı bir kişinin HTS kayıtlarına hiçbir koşulda ulaşamaz. Bu durum, operatör firmaları tarafından da sağlanmaz.

HTS ne demek?

HTS bir kişinin telefon görüşmesi kayıtlarını ortaya çıkabilir. HTS ne demek, ne kadar önemli anlamışsınızdır. Bu sebeple bir kişi, kafasına göre başkası adına HTS kaydı alamaz. Bu, ancak mahkemelik olan bir anlaşmazlık sonucunda, ilgili mahkemenin kararları doğrultusunda operatör firmasından talep edilebilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir