Doktor rütbeleri nelerdir? En yüksek doktor rütbesi ne?

Doktor rütbeleri, bir hiyerarşi üzerinden belirlenmiştir. Buna halk arasında “Doktor sıralaması” adı da verilmektedir. Doktor rütbeleri, isimlerinde yer alan ünvanlardır. Örneğin Prof. Dr. gibi. Doktor rütbeleri ve bu rütbelere nasıl erişim sağlanacağı konusunda da çok fazla araştırma yapıldığını görüyoruz. Biz de bu haberimiz aracılığı ile sizlere genel doktor rütbeleri hakkında bilgi verecek ve doktor sıralaması nasıl olur aktaracağız.

Kariyerinde doktorlar, çok çeşitli görevler alabilir. Ancak bu görevler, sadece kendi dallarında olabilir. Yani bir doktor, uzmanlığı dışında herhangi bir alanda görev yapamaz. Bunu az çok tahmin ediyorsunuzdur. Tıp eğitimi alan öğrencilerin ilk rütbesi, intern olacaktır. Yani asistan olarak göreve başlayan doktorlar, branş seçimi sonrasında kariyerindeki basamakları da adım adım tırmanız. İşte doktor sıralaması.

Doktor Rütbeleri

Doktorluk meslek gurupları içinde faydası en çok olan kutsal olarak atfettiğimiz meslek dalarından birisidir. Doktor olabilmek için öncelikle YKS sınavına girip tıp fakültesini kazanmak gerekir. Tıp eğitimi aldıktan sonra doktorluk alanında gelişerek kademe atlayabilirsiniz. Doktor rütbeleri nelerdir başlıklı yazımızda uzmanlık alanlarına göre rütbeleri sıralayarak bu rütbelerin işlevlerinden bahsetmeye çalışacağız.

Böylece doktor rütbelerinin neler olduğu ve hangi alanlarda hizmet verdiği konusunda gerekli bilgileri öğrenmenize yardımcı olacağız.

Doktor rütbesi alabilmek için Tıp fakültesini bitirdikten sonra TUS sınavına girmek gerekir. TUS sınavına girmeyenler pratisyen hekim olarak anılır.TUS sınavına girip başarılı olan doktorlara uzman rütbesi verilir. Sonrasında alanında uzmanlık verilen doktorlar rütbeler alarak kademeleri artar.

Doktor Ünvanları (Küçükten Büyüğe, Büyükten Küçüğe)

Doktor ünvanlarının detaylarını vermeden önce, basit bir şekilde listelemek faydalı olacaktır. Bir doktor mesleğe başladığı andan itibaren, kariyerinde yükselişe devam edebilir. Hatta yapacağı bilimsel ve tıbbi çalışmalar ile ordinaryüs profesörlük seviyesine bile yükselebilir. Bu branşına göre de değişebilir.

Doktor ünvanları sıralaması:

  • Pratisyen Hekim
  • Uzman Doktor
  • Operatör Doktor
  • Doçent
  • Profesör
  • Ordinaryüs

Doktor Rütbe Sıralaması ve Doktor Ünvanları

TUS sınavını kazanıp uzmanlık yakalayan doktorlarının doktor rütbe sıralaması şu şekilde devam eder:

Stajyer Doktor

Henüz tıp fakültesinin 4 ve 5. Sınıfında olan asistan görevinden olan doktor adaylarıdır. Uzman doktorların yanında asistan olarak görevlerini icra ederler. Bu şekilde doktorluk mesleğiyle ilgili gerekli deneyime ulaşmak için uzman hekim yanında staj olarak görev görürler. Staj, mesleğin başlangıcında zorunludur.

Intern

Tıp fakültesinin son sınıfında okuyan öğrencilerin sahip olduğu bir ünvandır. Stajer unvanına göre daha geniş şekilde görev yapma imkanına sahip doktor adaylarının sahip olduğu bir unvandır. Geniş sahada uzman doktorların yanında pratik yaparak doktorluk kariyerleri için deneyim kazanırlar. Asistan olarak göreve başlanır.

Pratisyen Hekim

Tıp fakültesinden mezun olan kişiler için kullanılan unvandır. Bu dönemde artık Dr. Kısaltması kullanılır. TUS sınavına girmeyen yeni mezun olan doktorlar bu unvanla anılırlar. Pratisyen doktorlar hastaları muayene der, reçete ve rapor yazar. Devlet ve özel hastaneler ve sağlık ocaklarında çalışma imkanı bulurlar.

Doktor kademelerini atlamada ilk durak pratisyen hekimliktir. Bundan sonraki kademeler için TUS sınavına girip kazanmak gerekir. TUS sınavlarından sonra kariyerinde yükseliş devam eder.

Aile Hekimi

Bu branjda olan doktorlar TUS sınavını başarıyla geçtikten sonra 3 yıllık bir eğitim alırlar ve uzman aile hekimi olarak doktorluk kariyerlerine devam ederler. TUS sınavı sonrası uzmanlık kazanılır.

Uzman Aile Hekimi

Uzman Aile Hekimi unvanına sahip doktorlar TUS sınavını başarılı şekilde geçtikten sonra 4 ve 6 yıl arası eğitim alırlar ve eğitim gördükleri alanda uzmanlaşıp bu unvanı alırlar. Aile hekimliklerinde de göreceğiniz üzere Opr. Dr. ya da Uzm. Dr. olarak karşımıza farklı ünvanlar çıkabiliyor. Bu her aile hekimliğinde görülebilir.

İsterseniz aile hekimi maaşı konusunda hazırladığımız rehbere de göz atabilirsiniz.

Operatör Doktor

Doktor unvanları nelerdir başlıklı yazımızda yer alan doktorluk unvanlarından birisi de Operatör Doktor unvanıdır. Cerrahi tıp bilimleri uzmanı olarak bu unvanda olan doktorlar anılır. Operatör Doktorlar ameliyatlara girerler ve bu anlamda cerrah adıyla da anılırlar. Cerrahi bölüm uzmanı olarak kabul edilirler.

Profesör Operatör Doktor

Doktor unvanlarında en üst kademelerde olan doktor unvanıdır. Doktorluk mesleğinde belli bir kariyer yapmış deneyim ve bilgi seviyesi oldukça güçlü ve ileri derecede olan doktorlar bu unvanı olurlar. Zaten tahmin edeceğiniz üzere Profesörlük ünvanını almak o kadar da kolay bir iş değildir.

Psikiyatr

Doktor rütbelerinde farklı bir sıralamada yer alır. TUS sınavını başarılı şekilde geçen doktorlar psikiyatr bölümünde 4 yıllık eğitim aldıktan sonra bu unvana sahip olurlar.

Doktor Rütbeleri ve Doktor Sıralaması

Doktor sıralaması yapılırken eğitim ve deneyime göre unvanlar sıralanmaktadır. Doktor unvanlarında karıştırılan unvan isimlerini ve aralarındaki farkları da yazımız içerinde açıklamaya çalıştık.

Uzman Hekim ve Operatör Doktor

Uzman Hekim hekimin sahip olduğu unvandır. Operatör doktor ise ameliyata giren doktorlara verilen unvandır. Sağlık Bakanlığı tarafında Operatör Doktor unvanı verilmez.

Diş Hekimi ve Uzman Diş Hekimi

Diş Hekimliği Fakültesini bitiren kişiler Diş Hekimi unvanı alırlar. Uzman Diş Hekimliği ise Diş ve Diş Hastalıkları konusunda Uzmanlık Eğitimi alan diş hekimlerine verilen isimdir.

Asistan Hekim ve Başasistan

Başasistan Hekim olan kişi Uzman Hekimden daha üst kademede olan bir unvandır. Başasistan olan hekim asistanların hekimlerinden sorumludur. Asistan ise tıpla ilgili uzmanlık alanında eğitim alan hekimdir. Asistan unvanına sahip olmak için TUS sınavına girmek ve başarılı olmak gerekir.

Doçent Doktor ve Profesör Doktor

Üniversitelerde hocalara Doçent ya da Profesör denilir. Üniversite hastanelerinden bu unvanlar kullanılır. Bu kadrolardan ayrı olarak hekimlerin kademelerine göre sahip oldukları unvanlar da vardır. Bunlar: Doç. Dr, Prof. Dr. Gibi unvanlardır. Akademik başarıya göre unvanlarda değişiklikler olur.

Pratisyen Hekim ve Uzman Hekim

Pratisyen Hekim TUS sınavına girmeden doktorluk kariyerine devam eden hekimlerdir. Uzman Hekim herhangi bir tıp alanında uzmanlık eğitimi almış hekim demektir.

Doktorluk Branşları Nelerdir?

doktor siralamasi
Doktor sıralaması

Doktorluk sıralaması ve doktor rütbeleri üstte verdiğimiz gibidir. Elbette doktorlar, kendi branşları üzerinde yükselebilir. En tepe ünvan profesörlük ve ordinaryüs olarak karşımıza çıkıyor. Peki doktor rütbeleri yanı sıra, doktorluk branşları nelerdir? İşte doktorluk alanındaki tüm branşlar aşağıdaki gibidir;

  • Diş Hekimi
  • Jinekolog Doktor
  • Genel Cerrahi Doktoru
  • Plastik Cerrahi Doktoru
  • Göz Doktoru
  • Beyin Cerrahi Doktoru
  • Kadın Doğum Uzmanı
  • Cildiye Doktoru
  • Çocuk Doktoru
  • Kalp Damar Cerrahi Doktoru
  • Nöroloji Doktoru
  • Aile Hekimi Doktoru
  • Operatör Doktor
  • Acil Servis Doktoru
  • Üroloji Doktoru
  • İç Hastalıkları Doktoru
  • Kardiyoloji Doktoru
  • Göğüs Hastalıkları Doktoru
  • Psikiyatri Doktoru
  • Dermatoloji
  • Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru
  • Kulak-Burun-Boğaz Doktoru
  • Anestezi ve Reanimasyon
  • Radyasyon Onkolojisi-Radyoloji

Ordinaryüs Olma Şartları Nelerdir?

Sadece en az 5 yıl profesörlük geçmiş olanlar ordinaryüs olabilir. Ayrıca sadece minimum 5 yıl şartı değil, kendi alanında da bağımsız çalışmalar yapmış olması gerekiyor. Bir doktorun ordinaryüs profesör olması için, tedavi veya aşı çalışmaları yapması, bu alanda yeni şeyler üretmesi gerekiyor. Aşı bulmak, tedavi üretmek ya da mevcut bir tedaviyi geliştirmek, ordinaryüs olmak için örnek şartlar olarak gösterilebilir.

Doktor rütbeleri ve doktor sıralaması hakkında merak ettikleriniz varsa, bize bu konu altında yer alan yorum (Soru-Cevap) bölümünden iletebilirsiniz. Doktor sıralaması bu şekildeydi.

Doktorların rütbesi nasıl yükselir?

Doktor rütbeleri, mesleki deneyimlerine ve eğitimlerine göre yükselir. Genellikle, doktorların mesleki kariyerleri boyunca yaptıkları eğitimler, araştırmalar ve çalışmalarının kalitesi, rütbelerini etkileyebilir.

Doktor sıralaması, mesleki kariyerlerine başladıklarında, “uzman doktor” veya “genel pratisyen” gibi bir rütbe ile başlar. Daha sonra, doktorlar mesleki eğitimlerini tamamladıklarında ve mesleki deneyimlerini artırdıklarında, daha yüksek bir rütbe alabilirler. Örneğin, uzman doktorlar, “çocuk doktoru” veya “kalp doktoru” gibi bir rütbe alabilirler.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir