Devlet bankaları 2024 Türkiye kamu bankaları hangileridir?

Devlet bankaları ve kamu bankaları, Türkiye Cumhuriyeti’nde sermaye ile kurulmuş bankalardır. Peki Türkiye’de kaç devlet bankası var, devlet bankaları kamu bankası hangileri?

Devlet bankaları, Türkiye Cumhuriyeti devleti sermayesi ile kurulan, bir diğer adıyla da Kamu Bankaları olarak kabul edilen bankalara verilen isimdir. Ülkemizde bankacılık hizmeti veren tüm bankalar, BDDK tarafından denetlenmektedir. Aynı zamanda BDDK resmi internet sitesi üzerinden Türkiye’de hizmet yetkisi olan tüm bankaları sorgulayabilir, izin belgelerini görüntüleyebilirsiniz.

Devlet bankası olarak kabul edilen bankaların bir de katılım bankası adında ilave kolları bulunur. Bunların sermayesi ayrı olup, faizsiz bankacılık ilkesiyle çalışmaktadır. Normal bankaların aldığı faiz oranlarını, katılım payı olarak değerlendiren ve müşteriler adına ticaret yapan bankalardır. Halk arasında helal bankacılık olarak da anılmaktadır. VakıfBank devlet bankası mı, Ziraat devlet bankası mı gibi de sorular mevcuttur.

Türkiye’de hizmet veren devlet bankaları ise şunlardır;

Devlet BankalarıKatılım BankalarıKalkınma ve Yatırım Bankaları
T.C. Ziraat BankasıT.C. Ziraat Katılım BankasıTürkiye İller Bankası
HalkbankEmlakbankTürkiye Exim Bank
VakıfBankVakıf KatılımTürkiye Kalkınma Bankası

Devlet Bankaları 2024 (Kamu Bankaları)

Bankalar sermayesini kimin verdiğine ve bankayı kimin yönettiğine göre alt başlıklara ayrılır. Ülkemizde sermayesi devlet tarafından verilen, gerçek kişi tarafından verilen ve tüzel kişi tarafından verilen bankalar olmak üzere 3 banka türü bulunur. Bunların yanı sıra bir de kredi ile ilgili işlemlerde faiz uygulamaması ile ön plana çıkan katılım bankaları yer alır. Peki devlet bankası nedir, hangileridir?

Devlet bankaları hangileri en güncel liste:

  • Halkbank
  • VakıfBank
  • VakıfKatılım
  • T.C. Ziraat Bankası
  • T.C. Ziraat Katılım
  • Türkiye Kalkınma Bankası
  • Türk EximBank
  • Adabank
  • İller Bankası
  • Birleşik Fon Bankası

Devlet bankaları diğer bir adıyla kamu bankaları, devlet sermayesi ile kurulan ve devlet tarafından yönetilen bankalardır. Sermayesini gerçek veya tüzel bir kişinin verdiği bankalar ise özel bankalar olarak tanımlanır. Devlet veya özel banka fark etmeksizin tüm bankaların kredi vadeleri ve birçok bankacılık kuralları açılımı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu olan BDDK tarafından belirlenir. Peki ülkemizdeki devlet bankaları hangileri?

Devlete Ait Bankalar ve Kamu Bankaları Hangileri?

Tüm bankaların konut kredisi, bireysel kredi, taşıt kredisi gibi kredi imkanlarının yanı sıra kredi kartı, banka kartı gibi hizmetleri de bulunur. Bankalar nakit ihtiyacını karşılayan en önemli kuruluşlardır. Bununla birlikte kişilerin birikimlerini güvenli bir şekilde saklamalarına yardımcı olur.  

Yukarıda da bahsedildiği gibi devlet bankalarının en büyük özelliği devlet sermayeli olarak kurulması ve devlet tarafından yönetilmesidir. Bunun en büyük avantajı daha kolay kredi vermesi, tarım, hayvancılık gibi devlete katkı sağlayan kişilere uygun krediler sağlanması ve özel bankalara göre daha kolay ödeme olanağını bulunur.

3 adet mevduat bankası, 3 adet kalkınma ve yatırım bankası olmak üzere 6 adet devlet bankası bulunur.

Bu 6 bankanın haricinde bazı bankalara ait katılım bankaları da bulunmaktadır.

Devlete ait mevduat bankaları şu şekildedir;

T.C. Ziraat Bankası

Ziraat devlet bankası mı sorusu çok sorulan sorulardan biridir. Adından da anlaşılacağı üzere tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürüten vatandaşları desteklemek amacıyla kurulan Ziraat Bankası bugün de vatandaşları desteklemeye devam eden bir devlet bankasıdır. Diğer bankalara oranlar faiz oranlarının daha düşük olması, daha kolay kredi vermesi ve üniversite öğrencilerini desteklemesi Ziraat Bankası’nı diğer kamu bankalarından ayıran özelliklerdendir. Mobil uygulama üzerinden de hizmetlerin tamamını sunmaktadır.

VakıfBank

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden ziyade Vakıfbank esnafı ve KOBİ’yi destekleyen bir devlet bankasıdır. Yeni iş kurmak isteyen veya işini büyütmek isteyen kişileri devlet genellikle Vakıfbank aracılığı ile destekler. Kamu bankaları arasında yer alan Vakıfbank’ın %58’i başbakanlığa, %17’si devlet vakıflarına ait, %25’i de halka açıktır. Vakıfbank’ın yurt dışında toplam 6 ülkede şubesi bulunmaktadır. 

Halkbank

Halkbank, Vakıfbank gibi KOBİ ve esnafları destekleyen kredi imkanları bulunan bir devlet bankasıdır. Faizsiz kredi imkanlarıyla da vatandaşları desteklemeyi amaçlayan Halkbank’ın %51’i başbakanlığa aittir. Geriye kalan hisseler ise halka açıktır. Emekli maaşları da Halkbank tarafından ödenmektedir.

Devlete ait kalkınma ve yatırım bankaları

İller Bankası, Türkiye Eximbank ve Türkiye Kalkınma bankaları, devletin yatırım bankalarıdır.

İller Bankası: Devlet bankaları arasında yer alan İller Bankası diğer bankalardan farklı olarak vatandaşlar için değil devlet organları için kurulan bir bankadır. İller Bankası yalnızca İl Özel İdareleri ve belediyeler gibi devlet organlarına kredi imkanı sunar. 

Türkiye Eximbank: İhracatı desteklemek ve Türkiye’de ihracat oranını arttırmak amacıyla kurulan Türkiye Eximbank bir kamu bankasıdır. Türkiye Eximbank, ihracat yapmak üzere üretim yapan firmaları ve faaliyetlerini yurt dışında gerçekleştiren kişileri destekler.

Türkiye Kalkınma Bankası: Türkiye’nin orta ve uzun vadede kalkınmasına destek olma amacıyla kurulan Türkiye Kalkınma Bankası, yurt dışında bulunan kurumlarla görüşmeler yapmak ile görevlidir. Bu görüşmeler sonucu Türkiye’nin lehine olacak şekilde anlaşmalar sağlar.

Devlete Ait Katılım Bankaları

Katılım bankalarının ana prensibi faizsiz olarak faaliyetlerini sürdürmektir. Katılım bankaları vatandaşların veya tüzel kişilerin bankaya yatırdıkları tasarruflarını bir girişimde değerlendirir ve kar veya zarar sağlar. Oluşan kar veya zarara ortak olan katılım bankaları kısaca fonları faizsiz olarak değerlendirmek için kurulmuştur. 

Katılım bankaları hem yatırım sürecinde hem de kredi işlemlerinde faizsizlik esasına göre çalışır. Bu sebeple kredi talep eden kişilere direkt olarak nakit para vermez. Bunun yerine kredi talep eden kişinin ihtiyacını çözmek için farklı yöntemlere başvurur.

Ülkemizde devlete sermayesi ile kurulan 3 adet katılım bankası bulunur. Devlet bankaları arasında yer alan katılım bankaları şunlardır;

  1. Ziraat Katılım Bankası
  2. Vakıf Katılım Bankası
  3. Emlak Bank

Türkiye’de hizmet veren devlet bankaları listesi bu şekildedir. Bunun haricindeki bankalar ise tamamen özel sermaye ile kurulmuş bankalardır. Şimdi aklınızdaki tüm soruları yanıtlamak tüm devlet bankaları hakkında sık sorulan sorulara değinelim ve yanıt arayalım.

TMSF’ye Devir Edilen Devlet Bankaları Hangileridir?

  • Adabank
  • Birleşik Fon Bankası

Adabank ve Birleşik Fon Bankası TMSF’ye devir edilen devlet bankaları arasında yer almaktadır.

En İyi ve En Güvenilir Devlet Bankası Hangisidir?

Bu soru, aslında çok göreceli bir kavramdır. Şöyle ki, bir kişinin bankadan olan memnuniyeti tamamen yaşadığı deneyime bağlıdır. Bir müşteri X bankasından çok memnunken, diğer bir müşteri bu bankada yaşadığı bir sorun sebebiyle hiç memnun olmayabilir. Bu tamamen kişiye göre değişen göreceli bir kavramdır.

Eğer en güvenilir devlet bankası soruyorsanız, bankaların tümü güvenilirdir. Zaten tüm bankalar BDDK denetimi altındadır. Yani yaptıkları işlemler, kredi imkanları, müşteri ilişkileri BDDK tarafından düzenli olarak denetlenir. Dilerseniz e-devlet üzerinden Bankalar Birliği ya da BDDK şikayeti oluşturabilirsiniz.

BDDK bankalar listesine resmi siteden ulaşabilirsiniz.

İş Bankası Devlet Bankası Mı?

Hayır, İş Bankası Türkiye Cumhuriyeti’nde Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan ilk özel bankadır. Türkiye bankacılık sektöründe pek çok ilk, Türkiye İş Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir. İş Bankası özel bir banka olduğundan, ortaklık yapısına dayalı olarak çalışmaktadır. Güncel ortalık yapısı şöyledir:

İş Bankası devletin mi?

  • Munzam Sandık Vakfı: %37,08
  • Atatürk Hisseleri: %28,09
  • Halka açık pay: %34,83

En Avantajlı Devlet Bankası Hangisidir?

Ülkemizdeki devlet bankalarından olan Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank’ın sunmuş olduğu avantajlar birbirine oldukça yakındır. Kredi faiz oranları, kredi kartı kampanyaları ve daha pek çok avantajlı teklif ile müşterilerine hizmet vermekteler. Bu avantajlı tekliflerin büyük çoğunluğu da devlet destekli olarak verilebiliyor.

Mesela pandemi döneminde devlet destekli krediler, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank üzerinden dağıtıldı. Bir kişinin sicili bozuk olsa bile, o kişinin kredi çekebilmesinin önü, devlet eliyle açılmış oldu. Bu durumda en avantajlı devlet bankası seçimi, kişisel tercihlerinize göre şekillenebilir.

Devlet Bankaları Kredi İmkanları

Devlet bankası kredileri de ön plana çıkan durumlardan birisi. Devlet desteği ile sunulan kredilerin yanı sıra, vatandaşa destek amaçlı düşük faizli kredi imkanı da bulunuyor. Aynı zamanda ertelemeli krediler tercih edilerek çok daha uzun vadeli ve aylık taksit oranı düşük krediler de tercih edilebiliyor.

Devlet Bankaları Hangileridir?

Türkiye’de hizmet veren devlet bankaları; Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, Emlak Bank, İller Bankası, Türkiye Exim Bank, Kalkınma Bankasıdır. Ocak 2022 yılında en güncel liste ile karşınızdayız.

Devlete ait kaç tane banka var?

Türkiye Cumhuriyeti sermayesi ile kurulmuş ve halen hizmet veren 10 adet banka vardır.

İş Bankası devlet mi özel mi?

Türkiye İş Bankası özel sermaye ile kurulmuş bir bankadır. Ancak Türkiye’nin özel sermaye ile kurulmuş ilk bankası olarak bilinir ve Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından teşvik edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hissesi bulunmaktadır ve Atatürk’ten miras kalmıştır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir