ATT Maaşları 2022 Ne Kadar Oldu? Acil Tıp Teknisyeni Maaşı

ATT maaşları 2022 yılında da zam alarak karşımıza çıkmaktadır. ATT, Acil Tıp Teknisyeni’nin kısaltılması olarak kullanılmaktadır. Acil Tıp Teknisyenleri ülkemizde birçok alanda görev yapmaktadır ve üniversitelerimiz her yıl binlerce ATT mezunu vermektedir. ATT’ler hastanelerin acil servis bölümünde ambulanslarda çalışan kişilere verilen isimdir. Att maaşları 2022 yılında ne kadar oldu, ne kadar zam aldılar?

Hem devlet hastaneleri hem de özel hastanelerde çalışabilen bu kişilerin aldıkları maaşlar da görevleri ve çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Kamuda çalışan ATT maaşları ile özel hastanelerde çalışan kişilerin maaşları birbirinden farklı olabilmektedir. Devlette çalışmak için ATT mezunlarının da KPSS şartı bulunmaktadır fakat özel sektör hastanelerine göre daha yüksek maaş almaktadırlar.

ATT Maaşları 2022

Bahsettiğimiz gibi ATT Maaşı, kişinin çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebiliyor. Bir ATT özel hastanede veya devlet hastanelerinde görev yapabiliyor. Ambulans içinde görev yapan ATT’lerin aslında bir çok sorumluluğu da bulunuyor. Görev yerlerine göre ve gidilen vakaya göre değişiklik gösterebilecek birçok görev ve yetkileri bulunuyor. Bu konu hakkında bilgi de yazımızın devamında yer alıyor.

2022 yılında Acil Tıp Teknikeri maaşları şu şekilde belirleniyor;

  • Devlete bağlı hastaneler ve kamu kuruluşlarında çalışan ATT: 3.000 TL ile 4.200 TL arasında,
  • Sektör tecrübesine göre başlangıç seviyesindeki ATT: 4.200 TL,
  • En az 5 yıl kamu tecrübesi olan ATT: 4.300 TL,
  • En az 10 yıl kamu tecrübesi olan ATT: 4.500 TL,
  • En az 15 yıl kamu tecrübesi olan ATT: 4.750 TL,
  • En az 20 yıl kamu tecrübesi olan ATT: 5.000 TL ve üzerinde,
  • 25 yıl ve üzeri kamu tecrübesi olan ATT: 5.100 TL ve üzerinde maaş alır.

Belirlenen bu ATT maaşı, 2020 yılında devlet tarafından belirlenen %4 + %4 zam ile birlikte yansımış tutarlardır. 2022 yılı için de zam oranı belirlendiği zaman internet sitemiz anında güncellenecektir. ATT maaşları bu şekilde belirleniyor ve üstelik ATT memurlarının sektör deneyimine göre artan maaşlara sahip olduğu söyleniyor.

Devlette ATT Maaşları Ne Kadar?

Devlette çalışan bir ATT memuru maaşı 3.000 TL ile 4.200 TL arasındadır. Devlette ATT maaşları, sektör tecrübesi ve kamu geçmişine göre belirlenmektedir. Üstteki tabloda da anlattığımız üzere, sektör tecrübesi arttıkça Att maaşları da aynı şekilde artacaktır. Bir ATT memurunun ortalama maaşı 4.500 TL ile 5.000 TL arasındadır. Att maaşı kamu tecrübesi arttıkça, 5.200 TL’ye kadar uzanabilmektedir.

Özelde ATT Maaşları Ne Kadar?

Yazımızın başında özel ve devlet hastanesinde çalışan ATT mezunlarının maaş farkı olacağından bahsetmiştik. Bu durumda özel hastanede çalışan acil tıp teknikeri maaşı değişiklik gösterebiliyor. Özel sektördeki maaşlar, firma sahibi tarafından belirleneceği için her şehirde, her hastanede ve her pozisyonda maaş farklılığı olması gayet normaldir. Çalışma süresi ve sektör tecrübesi de ilave edildiğinde aynı hastanede çalışan iki acil tıp teknisyeninin maaşı bile birbirinden farklı olabiliyor.

Özel hastanelerde işe başlayan bir ATT, ilk olarak asgari ücret ile başlangıç bile yapabilir. 2022 yılı için belirlenen asgari ücret 2 bin 825 TL olarak kabul ediliyor. Bu durumda herhangi bir özel hastanede işe başlayacak acil tıp teknikeri asgari ücret ile işe başlayabilir. Ancak bu durum kesin bir kural olmadığı için, asgari ücretin üzerinde ödeme yapan birçok hastane bulunuyor. Genel olarak baktığımızda ve yaptığımız araştırmalara göre bazı özel hastanelerin acil tıp teknisyenine 3.500 TL’ye kadar maaş ödemesi yaptığını söyleyebiliriz.

ATT ne kadar maaş alır sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş olduk. Şimdi isterseniz ATT görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgi verelim. Acil Tıp Teknisyenleri ne iş yapar, nelerden sorumludur?

Acil Tıp Teknisyeni Maaşları Neye Göre Belirleniyor?

Bir acil tıp teknisyeninin maaşını etkileyecek birçok faktör bulunuyor. Bunlardan en önemlisi bahsettiğimiz gibi çalıştığı kurum olarak kabul ediliyor. Devlette çalışan ve özel hastanede çalışan acil tıp teknisyenlerinin alacakları maaş birbirinden farklıdır. Arasında neredeyse 1.000 TL ile 1.500 TL arasında bir maaş farkı bulunabiliyor.

Genel olarak ATT maaşını etkileyen faktörler şunlardır;

  • Göreve başladığı kurum (Özel, Devlet),
  • Sektör tecrübesi,
  • Aile Hekimi Maaşı
  • Sektör kademesi ve mezuniyet durumu,
  • Lise mezunu ve üniversite mezuniyeti maaşlara etkiler,
  • Yüksek lisans mezunları, diğer mezunlara göre daha yüksek maaş alır.

Acil Tıp Teknisyeni Görevleri Nelerdir?

Acil tıp teknisyenlerinin birden fazla görevi bulunmaktadır. Acil servis bölümünde ambulanslarda çalışan bu kişiler, ambulans ile gidip gelirken hastanın bütün sorumluluk ve bakımını üstlenmektedir.

  • Hastayı hastaneye ulaştırana kadar bakımından sorumludur
  • Hastaneye götürülen hastaya ilk müdahaleyi yapmak zorundadır
  • İlaç verilmesi gerekiyorsa ilaç vermesi gerekmektedir
  • Hastanın ilk kontrolleri, kırık ve çıkık kontrolü ve buna uygun muayene yapmalıdır
  • Duruma göre hastaya EKG çeker ve diğer muayeneleri yapar
  • Aynı zamanda ambulanstan da sorumludur
  • Ambulans üzerindeki eksiklikleri tespit eder ve giderir

Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Çalışma Saatleri Nasıldır?

Acil tıp teknisyenleri ve paramediklerin de belirlenmiş çalışma saatleri vardır. Buna uygun bir şekilde hastanenin de çalışma sistemine ayak uydurmalıdır. Özellikle özel sektörde çalışan bir att, işverenin kurallarını uygulamakla yükümlüdür. Buna göre bir acil tıp teknikerinin çalışma süresi, çalıştığı sağlık kurumuna göre değişiklik gösterir diyebiliriz.

  • ATT çalışma saatleri, diğer vardiyalara göre daha belirgindir.
  • Bir acil tıp teknisyeni haftada 40 saat çalışmaktadır.
  • 40 saat kuralı yalnızca devlet hastanelerinde geçerlidir.
  • Özel hastaneler acil tıp teknisyeni için farklı çalışma saati belirleyebilir.
  • Devlet hastanesindeki ATT için aylık 160 saat kuralı vardır,
  • 160 saatin üzerine çıkan att mesai ücreti almaktadır.

Gördüğünüz üzere çalışılan sektöre göre değişen saatler bulunmaktadır. Devlet hastanesinde çalışan bir acil tıp teknisyeni ayda en az 160 saat çalışmalıdır. 160 saatin üzerine özel durumlar veya kendi isteğiyle çıkabilir. 160 saatin üzerinde kalan tüm çalışma saatleri için ek ödeme yapılır. Bu ödeme mesai olarak kabul edilir.

ATT Maaşı Hakkında Sık Sorulan Sorular

ATT maaşları ne kadardır? 2022 güncel

2022 yılı için ATT maaşları henüz belirlenmemiştir. Bir ATT sektör tecrübesi olmadan işe başladığında 4.000 TL’ye kadar maaş alabilir. Bu maaş devlet tarafından belirlenir ve özelde çalışanlar için geçerli değildir. Özel sektörde çalışan bir ATT’nin maaşı işveren tarafından belirlenir. Lise, üniversite ve yüksek lisans mezunu acil tıp teknisyenlerinin aldığı maaşlar değişiklik gösterebilir.

ATT ayda kaç gün çalışıyor?

Bir acil tıp teknisyeni ayda sadece 7 gün çalışır. Fakat bu 7 gün boyunca 24 saat kesintisiz çalışma süresi bulunduğundan zor meslekler arasındadır. Dilerse acil tıp teknikeri bu sürenin üzerinde mesai ödemesi alabilir.

ATT gece mesaisi yapar mı? Nöbet var mı?

Acil tıp teknisyeni vardiyalı olarak çalışmaktadır. Bu vardiya her ay güncellenebilir, gece ve gündüz olarak değişiklik gösterebilir. Dilerse bir ATT fazla çalışarak ek ödeme alabilir.

ATT olmak istiyorum, ehliyet şart mıdır?

ATT personeli olmak için ehliyet şart değildir. Ancak ATT şoförü olmak için ehliyet gereklidir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir